Инвестициите във финтех компании процъфтяват

Плановете за разширяване и търсенето на възвръщаемост от инвеститорите водят до вълна от сделки и листвания

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Около основателите на стартъпи и инвестиралите в тях рискови капиталисти обикновено се носи голям ентусиазъм, тъй като всеки от тях вярва в последния си проект. Но във финтех индустрията се случва нещо впечатляващо отвъд това надъхване - в нея се наливат много повече пари от обикновено. Само през второто тримесечие на годината тя е привлякла рекордните 34 млрд. долара рискови инвестиции, показват данни на компанията CB Insights. Един на всеки пет долара, инвестиран в рисков капитал, е отишъл във финтех индустрията.

Сключват се сделки с много бързи темпове. По данни на PitchBook фирмите за рискови инвестиции са продали дялове за 70 млрд. долара във финтех стартъпи през годината или почти двойно повече, отколкото през цялата 2020 г. Сред тях са и 32 листвания на борсата. Финтех компаниите са участвали в 372 сливания през първите три месеца на годината, 21 от които са на стойност 1 млрд. долара или повече.

Само през последните няколко седмици компанията за платежни услуги Visa плати 1.8 млрд. евро за шведската платформа за разплащания Tink. А най-голямата американска банка JPMorgan Chase обяви, че ще купи OpenInvest, която предоставя инструменти за устойчиво инвестиране - това е третото й придобиване на финтех компания в рамките на шест месеца. Сливат се и новосъздадени компании като германските Raisin и Deposit Solutions, които свързват банки и спестовници. Други пък излизат на борсата. Компанията за трансфер на пари Wise беше оценена на лондонската борса на почти 9 млрд. паунда. Скорошните или предстоящите първични публични предлагания включват фирми като Marqeta (фирма за дебитни карти), Robinhood (платформа за борсова търговия) и SoFi (онлайн кредитор).

Финтех компаниите стават част от традиционните финанси

Бурята от активност е отражение на търсенето от страна на инвеститорите, които са на лов за възвращаемост във време, в което дигиталните финанси бързо набират популярност. Но тя разкрива и нещо още по-необичайно. Финтех компаниите, които някога се бунтуваха срещу традиционните финанси, стават част от тях.

Настоящият инвестиционен бум има няколко нови характеристики отвъд мащаба си. На първо място, той е фокусиран основно върху най-големите фирми, казва Ксавие Биндел от JPMorgan. По-малките стартъпи с бизнес модели, които изнемогваха по време на пандемията, вече не са популярни. През първото тримесечие на 2021 г. се проведоха най-много инвестиционни рундове за частните финтех стартъпи с оценка над 100 млн. долара. Средният рунд се е увеличил с 10 млн. долара, или четвърт повече в сравнение със същия период на миналата година.

Променило се е и мястото на дейност. Преди пет години финтех компаниите бяха предимно в САЩ и Китай. Но днес Европа наваксва. Шведският стартъп Klarna, който работи по модела "купи сега, плати по-късно", беше оценен на 46 млрд. долара, след като получи финансиране през юни, и се превърна във втората най-скъпа частна финтех компания на Запад. А на 15 юли лондонската онлайн банка Revolut обяви, че е получила финансиране от 800 млн. долара, с което се оценява на 33 млрд. долара. Фирмите в Латинска Америка и Азия и по-специално тези, управлявани от завършили Станфордския университет или с основатели от Силициевата долина, са като магнит за инвеститорите. Най-голямата дигитална банка на Бразилия, Nubank, например има пазарна оценка 30 млрд. долара.

Само през второто тримесечие на годината финтех стартъпите са привлекли рекордните 34 млрд. долара рискови инвестиции

Тази мания се простира отвъд плащанията. Нарастващите спестявания в богатите страни по време на пандемията дадоха тласък на други стартъпи като онлайн брокери и инвестиционни съветници. През първото тримесечие на годината застрахователните тех компании набраха 1.8 млрд. долара от 82 сделки. Оказва се, че кредитирането е трудно да бъде променено - може би заради по-строгите регулации в сферата, освен когато кредитирането премине в разплащания, както стана ясно от възхода на Klarna и конкурентите й.

Огромно разрастване на пазара

Експлозията от финансиране има само едно обяснение - огромното разрастване на предложенията на финтех пазара по време на пандемията. Потребителите и компаниите се приспособиха към бързината и улеснението от затворени банкови клонове и магазини, както и от настъпилата дигитализация на търговията и финансите. Много от техните нови навици, изглежда, ще станат постоянни.

Специфичните за финтех индустрията фактори също стоят зад големия бум. Повечето настоящи финтех звезди не постигат успех за една нощ, а са основани още в началото на второто десетилетие на века. Оттогава броят на потребителите им достига милиони, а фирмите се доближават до рентабилност. Те са достатъчно големи, за да се появят на радарите на рисковите капиталисти и на фирмите за дялово финансиране като американската TCV (която подкрепя Trade Republic, германския вариант на Robinhood), японската SoftBank (скорошен инвеститор в Klarna) и шведския EQT (който финансира нидерландския Mollie миналия месец).

Още повече че някои институционални инвеститори като мениджърите на активи (BlackRock), суверенни фондове (сингапурският GIC) и пенсионни фондове (канадският CPP Investments) спечелиха много пари, като закупиха дялове в големи технологични компании през последните години. Тех гигантите от своя страна се опитват да спечелят, инвестирайки в обещаващи стартъпи, преди да станат публични.

Огромните чекове от инвеститорите дойдоха тъкмо когато финтех фирмите се надяваха да започнат отначало. Повечето от тях са създадени да "разделят" финансите, тоест да създадат ниши, в които да предлагат по-добри услуги от банките. Но в момента най-успешните фирми се преструктурират и добавят нови услуги в опит да се превърнат в платформи. Придобиванията осигуряват удобен кратък път - високите пазарни оценки означават, че големите фирми евтино могат да погълнат по-малките чрез размяна на собствен капитал.

Stripe, финтех компанията с най-висока пазарна оценка на Запад, е добър пример за узряването на сектора. Тя е създадена преди 10 години, за да помага на фирмите да приемат онлайн плащания. Сега оценявана на 95 млрд. долара, фирмата предлага набор от услуги, сред които спазване на данъчното законодателство до предотвратяване на измами. Тя се развива именно чрез сливания. От октомври насам Stripe е купила три други фирми.

Подобна логика следват и гигантите, издаващи кредитни карти, които се опитват да възпрепятстват иновациите в онлайн плащанията; и банките, които гледат на финтех компаниите като на начин да запълнят липсите в своите дигитални услуги, да намалят разходите и да се разграничат от кредитирането. Goldman Sachs и JPMorgan обединяват някои по-малки придобивания под шапката на нови и гъвкави приложения. В резултат границата между финтех и традиционно банкиране може евентуално да се размие, прогнозира Ник Миланович от Google Pay, отделът за разплащания на технологичния гигант.

Има и рискове

Всички тези инвестиции и сливания носят рискове. Един от тях се състои в платените огромни суми за финтех компании, които се оказват неоправдани. Така например Visa закупи Wise на цена 60 пъти по-висока от годишните приходи на стартъпа, а Wise се оценява на 20 пъти повече от приходите и на 285 пъти повече от печалбата му. Но банките научават за обещаващите финтех фирми само когато станат твърде скъпи.

Другият риск се крие в задушените конкуренция и иновации. Основателите на стартъпи, които впоследствие са придобити, често напускат в края на т. нар. vesting период - това е минималното време, което трябва да останат в компанията, преди да се оттеглят и обикновено е от една до три години. Културата, която позволи на фирмите да процъфтяват, може да изчезне. Това е така, защото финтех компаниите, придобити от банки, трудно биха оцелели: сделките водят до сблъсък на култури, а след тях клиентите често си тръгват. Повечето онлайн банки, придобити от традиционни такива, като например Simple (купена от испанската BBVA), спират да съществуват или биват продадени.

И все пак едно е ясно - финтех компаниите непрестанно набират критична маса. Стойността им нарасна до 1.1 трлн. долара, което съответства на 10% от световната банкова и разплащателна индустрия и е с 4% повече в сравнение с 2018 г. Цените на придобиванията може да изразходват почти целия бюджет на една фирма и да я сринат, но изглежда, че в дългосрочен план критичната маса на финтех индустрията ще продължи да се увеличава.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар