🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българските OfficeRnD и EnduroSat са сред най-бързо растящите IT компании в ЦИЕ

В годишната класация Deloitte Fast 50 Central Europe е отличена и друга българска компания - Payhawk, за привлеченото финансиране

Изпълнителният директор и съосновател на OfficeRnD Мирослав Мирославов
Изпълнителният директор и съосновател на OfficeRnD Мирослав Мирославов
Изпълнителният директор и съосновател на OfficeRnD Мирослав Мирославов    ©  OfficeRnD
Изпълнителният директор и съосновател на OfficeRnD Мирослав Мирославов    ©  OfficeRnD
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две български компании - OfficeRnD и EnduroSat, са сред най-бързо растящите IT компании в региона на Централна и Източна Европа през последните четири години, сочат данните от годишния доклад на Deloitte Fast 50 Central Europe.

Класацията измерва 50-те компании с най-голям ръст на приходите за последните четири години, в случая за периода на финансовите 2017 до 2020 г. В нея могат да участват само компании с база на управление в региона, както и такива, които разполагат със собствена интелектуална собственост и приходи от над 100 хил. евро за 2020 г. Един от минусите на класацията е, че включва само компании, които са подали данни към Deloitte, т.е. тя не събира информация от търговските регистри в отделните страни и съответно не е напълно представителна.

Българското участие

OfficeRnD, създадената преди 6 години компания за управление на споделени работни пространства, е на девето място в класацията с растеж на приходите от 1884%. Само преди месец дружеството обяви, че е набрало финансиране за 10 млн. долара, водено от фонда Runa Capital. В него участва и българският фонд LAUNCHub Ventures, който е първи инвеститор в компанията още от 2017 г. Тогава съоснователят и изпълнителен директор на OfficeRnD Мирослав Мирославов обяви, че инвестицията е направена при оценка от около 50 млн. долара. Заедно с новия рунд, OfficeRnD е получила над 14 млн. долара външен капитал. В момента в дружеството работят 120 души, от които 100 са в София, а по-голямата част от останалите - в Атланта. Българското дружество "Офисаренди" отчита 4.3 млн. лв. приходи и 189 хил. лв. печалба за 2020 г.

Другият български представител в класацията е компанията за наносателити EnduroSat, която е на 50-а позиция с растеж от 558%. През тази година тя пусна споделената си услуга за изстрелване и операции в Космоса (Shared Satellite Service), която дава възможност на космически компании, агенции и университети да изстрелват свои полезни товари (камери, сензори, IoT системи, електроники, експериментални апаратури) в орбита на сателитите на ЕnduroSat. През 2021 г. Endusosat получи финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), което може да достигне 10 млн. евро. Финансовата институция не влезе като акционер в компанията, а предоставя един от новите си инструменти - рисково дългово финансиране. През април българското дружество "Ендуросат" получи и 2 млн. евро от фонда Neo Ventures, което оцени компанията на почти 50 млн. евро. Приходите му през 2020 г. достигнаха 3.5 млн. лв. и 230 хил. лв. печалба.

По държави и сектори

Най-силно представената страна в тазгодишната класация е Чехия с 19 компании, следвана от Полша с 16, Словакия с пет, Хърватия с четири, България с две и Албания, Естония, Латвия, Литва и Словения с по една. Средният ръст за четири години на компаниите от класацията е 2278%. Номер едно сектор по представени компании е софтуер с 33, следван от хардуер с 5 и финтех с 3. В предишната класация страната ни имаше трима участници - Coursedot, Storpool и CloudCart.

На първо място през тази година е класирана чешката финтех компания FTMO, която дава възможност на опитни и успешни финансови трейдъри без собствен капитал да търгуват под шапката на FTMO. Тя отчита 39 432% растеж на приходите между 2017 и 2020 г. На второ място е литовската Kilo.Health, която работи в областта на здравните технологии. Платформата интегрира анализ на данни, услуги и домашни устройства, за да създаде цялостна здравна екосистема. Оборотът й е скочил със 17 710%. Трета е друга чешка компания - Driveto, която улеснява автолизинга и наема на коли. Растежът на бизнеса й през последните четири години е 5829%.

В тазгодишното издание на Deloitte Fast 50 Central Europe има и отделна награда Investment Star за компанията, получила най-големите общи инвестиции между 2018 г. и средата на 2021 г. Тази година това е българската Payhawk с набраните общо 19.6 млн. евро. Неотдавна дружеството, което издава корпоративни дебитни карти в комбинация с платформа за управление на разходи в над 30 държави, привлече още инвестиции - 193 млн. лв. (112 млн. долара) в рунд Б при оценка 980 млн. лв. (570 млн. долара).

Все още няма коментари
Нов коментар