🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LAUNCHub достигна ресурс за инвестиции 74 млн. евро

Фондът иска да е най-големият за финансиране за early stage компании в Югоизточна Европа

LAUNCHub Ventures продължава да увеличава и екипа си
LAUNCHub Ventures продължава да увеличава и екипа си
LAUNCHub Ventures продължава да увеличава и екипа си    ©  LAUNCHub Ventures 2
LAUNCHub Ventures продължава да увеличава и екипа си    ©  LAUNCHub Ventures 2
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-големият източник на финансиране за early stage компании в Югоизточна Европа. Амбицията е кратка и ясна и фондът за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures смята, че е напът да я изпълни с набирането на окончателния си капитал - 74 млн. евро

Това е малко над първоначално обявената цел от 70 млн. евро. Фондът вече е инвестирал средства в осем компании, като тепърва предстоят нови сделки. В същото време LAUNCHub продължава да разширява и екипа си.

Международни инвеститори и успели предприемачи

Стартиралото в началото на годината трето превъплъщение на създадения преди десет години фонд първоначално набра капитал от 44 млн. евро с идеята да ги увеличи до края на 2021 г. Тогава капиталът беше осигурен от Европейския инвестиционен фонд и частни инвеститори, създатели на една от най-големите IT компании тук. През годината се присъедини още един институционален инвеститор - IFC (Международната финансова корпорация), част от Световната банка, който вложи 15 млн. евро. Останалата част от парите идват от частни инвеститори - предприемачи и основатели на успешни IT и технологични бизнеси от България, Румъния и Гърция, както и създатели на стартъпи, които са били част от портфолиото на LAUNCHub. "Сега тези хора искат да върнат обратно на системата", казва пред "Капитал" Стефан Ганчев, партньор в LAUNCHub Ventures.

Стратегията на фонда остава същата: финансиране и подпомагане на компании от региона - България, Румъния, Гърция, страните от Западните Балкани и др. Размерът на инвестициите е между 300 000 и 2.5 млн. евро, като целта е да се подкрепят около 25 компании. Малко над 20% от фонда вече е вложена, като първоначално предвиденият срок за сделки през следващите пет години вероятно ще бъде изпълнен до две-три години, казват от LAUNCHub.

Сред подкрепените досега през тази година компании са румънският финтех FintechOS, латвийската Giraffe360, гръцката FerryHopper, естонската Kriptomat, българо-американската Orbiit, българските Rush и Ambire и румънската Aggero. През следващите седмици предстои обявяването на още инвестиции.

Еволюцията на екосистемата

Новият фонд на LAUNCHub Ventures ясно показва и еволюцията на цялата екосистема в региона, както и на мениджърите в него. Преди десет години ресурсът на първия фонд, в който партньори са Любен Белов, Тодор Брешков, Станислав Сираков, Румен Илиев и Стефан Ганчев, беше 9 млн. евро. Размерът на втория нарасна до 20 млн. евро, за да достигне сега третият 74 млн. евро. Според партньорите в LAUNCHub в момента в региона и въобще във VC сектора има повече средства за инвестиции от всякога.

"Има повече пари, повече фондове (например в България има нова вълна от фонд мениджъри, набрали капитал през Фонда на фондовете), но подобни неща се наблюдават и в другите държави наоколо", казва Стефан Ганчев. Според него това означава и по-голяма конкуренция, а от там по-високи оценки за компаниите. "Всички инвеститори трябва да са по-активни, за да намират най-добрите сделки", допълва партньорът в LAUNCHub Ventures. Според него това изисква и увеличаване на екипа на фонда, като в момента тече такъв процес.

С еволюцията на екосистемата през последните години се появиха и все повече локални компании с потенциала да достигнат глобален успех. "Виждаме все по-интересни млади компании, с амбициозни основатели, които искат да развият глобални бизнеси и целта им е да станат поне "еднорог" (с пазарна оценка над 1 млрд. долара - бел. ред.). От съществуващото ни портфолио виждаме много компании вече на път да станат еднорози, така че това е сигурен знак че екосистемата ни е узряла", казва Ганчев. Той очаква поне няколко компании от България и още няколко от Румъния да са след време в тази група. Като най-предпочитани сектори за финансиране през последните години се очертават е-търговията, изкуствения интелект, тъй наречените "дълбоки технологии" (deeptech) и интернет на бъдещето (Wеb3).

Битка за всяка компания

Ясно е, че при толкова много свободни пари в момента, надпреварата между инвеститорите кои компании да финансират, ще е още по-ожесточена. Все повече големи европейски и щатски фондове гледат да региона като на новата потенциална златна мина и насочват ресурси към него. В LAUNCHub смятат, че са идеално позиционирани за този етап от развитието на стартъп екосистемата в Югоизточна Европа.

"Нямаме притеснение от конкуренция. Изградили сме силна репутация, че работим изключително много с основателите на компаниите, а не просто даваме чекове. Специализирали сме се като умения и компетенции в подготовката за компаниите за тъй наречените Series A рундове и свързването им с други големи фондове, защото през годините успяхме да изградим голяма такава мрежа. Тези фонд мениджъри имат голям респект към нас и ни считат за добър партньор, което е плод на дългогодишни усилия и работа на един постепенно развиващ се пазар", казва Стефан Ганчев.

Ако се потвърдят очакванията за по-бързо инвестиране на третия фонд, партньорите вече гледат и към следващата си цел - още по-голям ресурс за компаниите от региона. "Най вероятно към средата на инвестиционния период на този фонд, ще започнем отново да говорим с инвеститори. Растежът ни вероятно ще е взаимно свързан с успеха и динамиката на регионалната стартъп екосистема, но ние сме големи оптимисти за развитието й. Следващият фонд ще е вероятно и с по-разширен екип, така че константно търсим и топ таланти които да се присъединят към нас", казва Стефан Ганчев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philipdetchev avatar :-|
    Philip Detchev

    Много ми е интересно, колко на бр. са "еднорозите" вече... ако няма такива, колко от финансираните фирми доближават "еднорозите"? Извинявам се за черногледството и "кварталното мислене", но тази схема с финансирането на "еднорози" ме навява на разни други мисли!

    Нередност?
Нов коментар