🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската EnduroSat разширява космическата си мисия с нови 10 млн. долара

Производителят на наносателити получи ново финансиране в рунд А, воден от базираната в Люксембург CEECAT Capital

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Рунда води базираната в Люксембург CEECAT Capital, която вече има инвестиционен опит в България.
  • Оценката на EnduroSat след новото финансиране e в диапазона 100 - 200 млн. долара.
  • С новите средства компанията ще разшири услугата и екипа си, който в момента е над 130 души.

Мечтата на Райчо Райчев винаги е била да направи Космоса достъпен за всеки. Именно тази идея седи зад съоснования от него през 2015 г. производител на наносателити EnduroSat - предлагането на споделени сателитни услуги. През последната седмица беше направена още една стъпка към сбъдването на тази мечта - EnduroSat получи нова инвестиция в размер на 10 млн. долара в рунд А, воден от европейския фонд CEECAT Capital. В него участва и досегашният инвеститор в стартъпа Freigeist, който преди време вложи 2.5 млн. евро.

При последното финансиране през 2021 г. стартъпът на Райчо Райчев достигна оценка 50 млн. евро след инвестиция от българския фонд Neo Ventures. А с новия рунд тя e между 100 и 200 млн. долара според неофициална информация на "Капитал".

Досега общите външни инвестиции в компанията достигат 28 млн. евро, от които 10 млн. идват под формата на рисково дългово финансиране от Европейската инвестиционна банка през 2021 г. През годините EnduroSat получава няколко поредни инвестиции от Neo Ventures с общ размер 3.33 млн. евро, както и над 2.3 млн. евро финансиране от Европейската комисия по Инструмента за малки и средни предприятия по програма "Хоризонт 2020".

Средствата от новия рунд ще бъдат използвани за разширяване на търговския и инженерния екип на компанията и на Споделената услуга за изстрелване и операции в Космоса (Сonstellation-as-a-service). Тя дава възможност на космически компании, агенции и университети да изстрелват свои полезни товари (камери, сензори, IoT системи, електроники, експериментални апаратури) в орбита на сателитите на ЕnduroSat. Досега от нея са се възползвали над 210 клиенти в много мисии. С новите средства от компанията искат да обслужват по-широк пазар и да подобрят технологиите си. В момента компанията има над 130 души екип, от които над 110 са в София, където е развойният екип на EnduroSat. Тъй нареченият Космически център е на площ 3200 кв.м и 700 кв.м са лаборатории за тестване, сглобяване и обучения. Освен в София космическата група вече има офиси и в Берлин, Тулуза, Неапол и Делауер.

Според компанията през последните шест години растежът на бизнеса е надхвърлял 200% на годишна база и значително е увеличена клиентската база в САЩ и Европейския съюз. През 2021 г. групата "Ендуросат" отчете приходи 7.2 млн. лв. при консолидирана печалба в размер на 135 хил. лв. Според компанията капацитетът на следващите пет мисии е напълно запълнен.

"Вълнуваме се да работим в глобален мащаб и да обединим усилия с нови индустриални играчи във всеки регион на планетата. Партнираме си с клиенти от Азия, Африка, Южна Африка и САЩ", заяви Райчо Райчев пред специализирания сайт SpaceNews. Последният засега наносателит на EnduroSat в партньорство с Кенийската космическа агенция и SayariLabs беше изстрелян през април с ракета SpaceX Falcon 9.

Сериен инвеститор в БГ

Не е ясно какъв дял в дружеството взима CEECAT Capital с новата си инвестиция. Най-голям дял държи Райчев, а акционери в "Ендуросат" са още съоснователят на компанията Станимир Ганчев, оперативният директор Владислав Николов, германският фонд Freigeist, основателите на финансовата компания Trading 212 Иван Ашминов и Борислав Недялков, както и "Стелар сат" на създателите на Imperia Online Доброслав Димитров и Мони Дочев.

Основан през 2005 г. като част от ADM Capital 2005 (и станал независим фонд през 2018 г. ), CEECAT Capital инвестира в малки и средни компании в Югоизточна Европа и Турция. Фокусира се както върху мажоритарни изкупувания, така и миноритарни инвестиции със значителни права в борда на директорите. Основните сектори, в които влага, са нишовото производство, потребителските и бизнес услугите, здравеопазването, технологиите и автоматизацията.

С първия си фонд CEECAT I Recovery Fund в размер на 265 млн. евро финансира 11 компании от региона. През 2021 г. основава втория си фонд - CEECAT II Growth Equity & Buyout, който привлича капитал в размер на 154 млн. евро. Към днешна дата CEECAT II е вложил 74 млн. евро в 6 компании в четири държави - България, Румъния, Сърбия и Турция.

Това е трета инвестиция на фонда в българска компания. През 2012 г. CEECAT I Recovery Fund заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) влезе в дружеството Prista Oil Group B.V. срещу 30-процентен дял, а година по-късно вземат и допълнително пряко участие от 20.8% в "Монбат". През юни 2022 г. фондът напусна групата на "Приста ойл" и "Монбат", след като прехвърли всичките си дялове на "Холдко инвестмънт" - еднолична собственост на "Екип Монбат", в което съдружници са шестима мениджъри на компанията. Цената на сделката тогава не беше съобщена. Същия месец CEECAT II, вторият фонд на CEECAT Capital, инвестира срещу мажоритарен дял в производителя на пластмасови опаковки за храни "Теда пак", която има фабрики в Благоевград.

Планираме още инвестиции в България

Антъни Стоукър, партньор в CEECAT Capital



Това е поредната ви инвестиция в българска компания, но този път влизате в много различен сектор. Какво ви накара да изберете EnduroSat?

Както знаете, направихме редица инвестиции в България и всъщност скоро ще имаме нова, която предстои да бъде обявена. Макар това да е първата ни сделка в България в технологичното или дълбоко технологичното пространство, като фирма сме финансирали компании, ориентирани към технологиите, а EnduroSat съчетава редица елементи, в които имаме опит, а е и компания, произвеждаща продукт. Причината EnduroSat да ни хареса е комбинация от неща. Първо и най-важното - самият Райчо, когото видяхме не само като визионер в областта, но и като човек, който е успял да изпълни визията си. Второ, качеството на екипа, който е изградил. И накрая, нашата перспектива за индустрията, т.е. нашата вяра в перспективите за растеж, плюс конкурентното позициониране на EnduroSat.

С колко и срещу какъв дял в компанията влизате в този рунд?

Обикновено не разкриваме точната сума на нашата инвестиция, но мога да кажа, че вземаме миноритарен дял в компанията. Ще работим с Райчо и екипа, за да помогнем да продължим необходимите стъпки за очаквания бърз растеж на компанията. Независимо дали инвестираме като мажоритарен собственик или като миноритарен, нашият подход винаги е изключително активен. Целта ни е да използваме контактите и опита си, за да помогнем на Райчо да постигне потенциала на компанията, който смятаме за много голям.

Какви са плановете ви за българския пазар? Кой сектор според вас е особено силен в местната екосистема?

Както споменах по-рано, вероятно ще направим друга значителна инвестиция в България в недалечното бъдеще. Харесваме инвестиционния климат в България - ЕС, глобален фокус, висококвалифицирана работна сила, и сме особено фокусирани върху компании, които гледат към чужбина и особено такива в технологичното пространство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар