Индийските изпълнителни директори завладяват Силициевата долина

Комбинация от подходящо обучение и добра работна култура ги правят доминиращи в технологичната столица на света

Мениджъри от Индия са в ръководството на Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare
Мениджъри от Индия са в ръководството на Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare
Мениджъри от Индия са в ръководството на Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare    ©  Reuters
Мениджъри от Индия са в ръководството на Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналата седмица индийските изпълнителни директори в Силициевата долина надминаха 12. Това се случи, след като съоснователят на Twitter Джак Дорси се отказа от поста си на изпълнителен директор на социалната мрежа, а мястото му беше заето от Параг Агравал. По този начин, макар и индийците да са само 1% от населението в САЩ и около 6% от работната ръка в Силициевата долина, техни представители са на ръководни позиции в компании като Alphabet, Microsoft, IBM, Adobe и VMWare.

Какво обаче прави тази малка група хора толкова привлекателни за топ постовете в различни технологични компании? Мненията по въпроса са различни, но всички се обединяват около едно нещо - Индия възпитава естествени мениджъри. "Нито една друга нация в света не "тренира" толкова много граждани по такъв гладиаторски начин, както Индия", казва авторът и изпълнителен директор на Tata Sons Рамабадран Гопалакришнан пред BBC. Според него възпитанието, което се получава в Индия, както и хаосът и постоянната борба за доказване повишават възможностите за решаване на проблеми, независимо дали по традиционен или необичаен начин.

Друга тяхна черта е тенденцията да отделят повече внимание на работата, отколкото на личните въпроси. Според Гопалакришнан това пасва перфектно на американската култура на работа, а и освен това "това е черта на всеки успешен изпълнителен директор".

Образованието е ключово

Друг решаващ фактор е качеството, както и фокусът на образованието, което Индия предоставя. Естествено, индийците, които стигат до високите постове в американски компании, са от горните касти, а и имат възможността да платят за магистратура в САЩ, което е почти задължително, ако даден човек има амбиции за изпълнителен директор. Индия поставя изключителен фокус върху четири предмета - наука, технология, инженерство и математика. Дали случайно или не, имено тези четири дисциплини са изключително търсени и в Америка, а и помагат неизмеримо много при оформянето на бъдещ изпълнителен директор. "Това е каймакът на културата и те се присъединяват към компании, където най-добрите се издигат на върха", заявява пред BBC предприемачът и преподавател Вивек Вадхва.

Тези фактори правят групата от индийски имигранти "коренно различна от всички останали". Визовите изисквания, които бяха наложени в САЩ след терористичния акт на 11 септември 2001 г., налагат те да бъдат издавани на хора, които отговарят на определени професионални изисквания. Повече от 70% от работните визи H - 1B, които дават право на работа в САЩ, се издават на индийски софтуерни инженери.

Вадхва смята, че "нежността" на директорите от това малцинство също помага за тяхното налагане. Това е така заради лошото реноме, което големите технологични компании си създават в последните години - те редовно са на изслушване в Конгреса, а споровете с различни правителства са все по-често явление. Това прави индийците, които са израснали в култура на различни етноси и много езици, много по-приемащи различните гледни точки.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara
    • + 1

    Моят вече 15-годишен опит (че и повече) с индийци сочи друго, но сигурно аз съм карък и така и не попаднах на читав такъв. И в сегашната фирма СЕО-то е от там и определено не променя предрасъдъците ми, но аз ще да съм кривия.

    Както и да е - халал да са им такива топ мениджъри. Добре че не ползвам услугите на 10, ако не и 11, от тези "топ" силициеви компании (и не планирам да започвам).

    Нередност?
  • 2
    korki avatar :-|
    Krasimir Koev
    • + 1

    Не знам за софт скилс -а им ,но кастовата система силно е залегнала в тези мениджъри.Отделно расизма,поклонничеството и най-вече зависта.

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-(
    Kiril Kirilov
    • + 1

    Абсолютно не съгласен.
    За качеството на един мениджър аз съдя по държавата от която идва.
    А Индия е една ще ме извините кочина отвсякъде. Права на човека нулеви поради кастовата система. Публични услуги отчайващи. И т.н.
    Завист, неразбиране на материята, расизъм с това съм се сблъсквал от индийския мениджмънт.
    И е жалко за ИТ бранша, че там са налазили масово. Особено на средното мениджърско ниво е ужасно.

    Нередност?
  • 4
    egt1567971789620698 avatar :-|
    Ivan Savev

    Аз пък помня софтуера преди години колко по-стабилен и надежден беше. Сега по една или друга причина бъгове има във всичко, и много често причината е именно бързо наета евтина "професионална" ръка от третият свят. Дори не си спомням, кога последно windows е бил стабилен например.... вечно е в бета, и вечно с бъгове. Същото важи и за останалият софтуер.

    Нередност?
Нов коментар