Отвъд долината

Центърът на тежестта на технологичната индустрия се мести

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Силициевата долина винаги е била повече начин на мислене, отколкото място. Нейната определяща характеристика е готовността да се правят високорискови инвестиции в обещаващи, но недоказани технологии. Докато променя технологиите - от персонални компютри и интернет до приложения за смартфони и облачни технологии, фокусът й се измества.

Под влияние на пандемията той се движи в няколко направления. Да започнем с реалния свят. Центърът на Силициевата долина беше Пало Алто, градът, където се намира Станфордският университет и в единия край е Sand Hill Road - предпочитано местоположение на водещите компании за рисков капитал (VC). Но през последните години географският й център се премести на север, в Сан Франциско, където са базирани повечето "еднорози" (стартъпи с оценка над 1 млрд. долара). Сега COVID-19 превърна града в нещо като призрачно място, Силициевата долина се шири в различни посоки.

За известно време беше по-лесно да се намерят водещи VC в барове в долината Напа - виненият регион на север, отколкото в Сан Франциско (но горските пожари ги насочиха на друго място). Служителите в технологични компании, които могат да работят отдалечено в обозримо бъдеще, са се насочили към окръг Марин, също на север, и езерото Тахо на изток. В същото време стартъпите търсят пословичните гаражи доста по-далеч. За да карат с парите си по-дълго време, много от тях наемат по-евтини места чрез Airbnb.

Нещата се изместват и в технологичен смисъл. Ако има един сектор, който се е възползвал най-много от пандемията, това са облачните услуги: в много индустрии той ускори процеса на цифрова трансформация, който често включва преместване в споделени центрове за данни. Силициевата долина има големи собствени фирми за облачни услуги, не на последно място Google, но лидерите на пазара - Amazon и Microsoft, са базирани в Сиатъл, по на север на брега на Тихия океан.

И все пак най-важното пренасочване е от финансов характер. Мълчаливото съгласие между бизнес елитите от западното и източното крайбрежие за това как да поделят печалбата от инвестициите в технологии е застрашено. Ключовият елемент в тази сделка отдавна са първичните публични предлагания. Те са проектирани така, че частните инвеститори, най-вече VC-та и съответните дружества, могат да осребрят инвестицията, докато инвестиционните банки и участващите институции на публичните пазари правят пари от емитирането на акции.

Но някой VC-та сега настояват за "директни листвания", при които първоначалната цена на акциите се определя на търг, а не от инвестиционни банкери. Това намалява таксите и прави по-лесно за ранните инвеститори, много от тях VC-та, да осребрят инвестицията си на по-висока цена. По-нов подход е да се използва компания за придобиване със специално предназначение, макар че все още не е ясно дали тази тенденция ще бъде повече от полза за Силициевата долина, отколкото на Уолстрийт. SPACS, както са известни, са публични компании, които обещават да купят един или повече частни бизнеси с приходите от листването. Те имат съмнителна история, много от тях се представят по-слабо от широкия фондов пазар.

Но SPACS ще стават още по-популярни през 2021 г., тъй като добре познати VC-та на такива инвеститори като Рейд Хофман се подготвят да пуснат свои. През 2021 г. ще стане по-ясно къде ще се установи географски, технологично и финансово новата Силициева долина. Каквото и да се случи, сега е по-ясно от всякога, че това не е конкретно място, а многоизмерно, постоянно променящо се пространство.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал