Саксония се стреми да стане основен производител на полупроводници в Европа

Производителите на чипове изпитват притеснения въпреки обещанията на политиците

Въпреки обещанията на политиците производителите в Саксония все още виждат неясноти относно ангажименти към региона.
Въпреки обещанията на политиците производителите в Саксония все още виждат неясноти относно ангажименти към региона.
Въпреки обещанията на политиците производителите в Саксония все още виждат неясноти относно ангажименти към региона.    ©  Reuters
Въпреки обещанията на политиците производителите в Саксония все още виждат неясноти относно ангажименти към региона.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ЕС се стреми да подобри собственото си производство на чипове и да намали зависимостта си от азиатските производители като TSMC, след като недостигът от полупроводници затрудни доставките на всичко - от автомобили до игрални конзоли. Очаква се усилията на ЕС да се насочат към подпомагането на "Силициевата" Саксония, където се произвеждат близо една трета от европейските чипове, съобщава Financial Times.

"Саксония ще се превърне в един от основните и най-напреднали индустриални и технологични центрове за полупроводници в Европа", твърди Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

Бретон стои зад предложения от ЕС Акт за чиповете, чиято цел е да удвои пазарния дял на Европа в областта на полупроводниците до 20% до края на десетилетието. Новото правителство на Германия също обещава да предложи на сектора "достатъчна финансова подкрепа по цялата верига, за да се осигури, укрепи и разшири тази ключова технология".

Притеснения на производителите

Въпреки обещанията на политиците производителите в Саксония все още виждат неясноти относно ангажименти към региона. За разлика от Тайван, където производители на чипове получават сериозна подкрепа и субсидии, в Европа субсидиите за индустрията остават относително малко. През 2009 г. базираният в Дрезден производител на чипове за памет Qimonda - един от най-големите в света, подава молба за обявяване в несъстоятелност, след като не успява да се пребори с азиатските си конкуренти, въпреки че се обръща за подкрепа към Европейската комисия.

Освен това ЕС смята да инвестира основно в най-модерните технологии, за които се казва в предложението, че "имат 10 пъти по-голяма енергийна ефикасност от днешните". Тези чипове не се произвеждат от нито един от производителите, които имат фабрики в Саксония. За разлика от тях Intel, един от най-големите производители, смята да изгради предприятия в Европа, за да произвежда чипове, използващи най-модерните им технологии. Германските производители се надяват, че ЕС ще оценят техните технологии и ще инвестират в тях, за да предотвратят последващи кризи.

"Ако погледнете тези неща, има точно един чип, който е най-модерното, най-лъскавото нещо, а след това има 46 други", казва Гуидо Уберрайтер, инженер в саксонския завод на GlobalFoundries, показвайки телефона си.

Поддръжниците на Саксония заявяват, че компаниите са създали "екосистема" от чипове, която е от полза за утвърдените компании и може да привлече по-малки, иновативни участници в района, като Arioso Systems, които се опитват да произведат говорители за безжични слушалки, използвайки силиций, а не традиционни говорители.

Друг проблем, пред който се изправят германските производители, е застаряващото население в страната - 9 от 10 най-застаряващи региона в Европа се намират в Източна Германия. За да успеят да увеличат броя на работещите в производството на полупроводници в щата от 70 500 до 100 хил. компаниите трябва да наемат работници от цял свят, което става по-трудно със засилването на позициите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" в Саксония, както и с относително ниския брой на ваксинирано население.