Силен край на 2021 г. - Samsung очаква скок на печалбата с 50%

През последното тримесечие компанията се радва на засилен интерес към чипове и мобилни устройства

Увеличение на поръчките за чипове, както и невиждан досега интерес към компютри, телефони и други електронни устройства поставят компанията в добра позиция за 2022 г.
Увеличение на поръчките за чипове, както и невиждан досега интерес към компютри, телефони и други електронни устройства поставят компанията в добра позиция за 2022 г.
Увеличение на поръчките за чипове, както и невиждан досега интерес към компютри, телефони и други електронни устройства поставят компанията в добра позиция за 2022 г.    ©  Reuters
Увеличение на поръчките за чипове, както и невиждан досега интерес към компютри, телефони и други електронни устройства поставят компанията в добра позиция за 2022 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Корейският технологичен гигант Samsung обяви, че очаква сериозен ръст на финансовите резултати през последното тримесечие. Предвижданията на ръководството са за ръст на печалбата с 52% на годишна база - до 11.5 млрд. долара, най-високата за периода през последните четири години. Въпреки голямото увеличение очакванията на анализаторите бяха за 12 млрд. долара. Главната причина за разминаването са бонусите, които са били изплатени на различни работници в компанията, както и нуждата от реклама на новите модели устройства, които Samsung пусна скоро на пазара. Увеличението при общите продажби е 23.5% - до 76 трлн. вона (63.255 млрд. долара).

Една от най-добре представящите се дивизии на Samsung за последното тримесечие е тази за производство на чипове, които ще бъдат продавани на трети лица. Според запознати тя е успяла да си гарантира поръчки, които ще осигурят натоварване поне до края на 2023 г. Това поставя компанията в чудесна позиция, тъй като очакванията на експерти са, че цените на полупроводниците ще се покачват през тази година. За ниските цени на чиповете в момента до голяма степен е отговорен фактът, че един от най-големите заводи за полупроводници на компанията - този в Сиан, Китай, не работи заради наложен локдаун от местните власти.

Отварянето на фабриката в Сиан е от ключово значение на Samsung, защото там се произвеждат два от основните видове полупроводници на компанията - тези за памет и Dynamic random - access memory (DRAM) чипове. Според TrendForce заводът в Сиан отговаря за 42.5% от общото производство на DRAM полупроводници в компанията, като много търговци искат да сключат договори със Samsung в момента, за да се възползват от ниските цени. DRAM чиповете са значително по комплексни и следователно скъпи от тези за памет.

Увеличение на поръчките за чипове, както и невиждан досега интерес към компютри, телефони и други електронни устройства поставят компанията в добра позиция за 2022 г. "Външните рискове като възобновяването на COVID-19 и недостига на компоненти все още остават, но най-лошото изглежда е отминало", заявява в доклад Парк Сунг-Сун, анализатор в Cape Investment & Securities. "Компанията вероятно ще види непрекъснато нарастване на поръчките за чипове от големи клиенти тази година", добавя Сун.

Очакванията са, че недостигът на определени части ще става все по-рядко срещан феномен, което би дала нужната стабилност на Samsung. Ако това се случи, експерти очакват продажбите на телефони да надминат 300 млн. през 2022 г. Сгъваемите телефони, които са последният хит в сферата, се очаква да реализират между 15 и 20 млн. продажби.