🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Впечатляващият темп на растеж на инвестициите може да продължи

Веригите за доставки, технологичните промени и целите за климата ще изискват повече капиталови разходи през 2022 г.

Години след световната финансова криза глобалната икономика изпитваше глад откъм инвестиции. Последиците от спада на ковид-19 са драстично различни. В Америка частните нежилищни инвестиции са само с около 5% под тенденцията си преди пандемията, в сравнение с недостиг от близо 25% в средата на 2010 г., еквивалентната точка в предишния икономически цикъл. Според Morgan Stanley страната се радва на най-бързото възстановяване на бизнес инвестициите от което и да било възстановяване от 40-те години на миналия век. В богатия свят като цяло, прогнозира Световната банка, общите инвестиции ще изпреварят тенденцията си преди пандемията до 2023 г.

Слабите инвестиции от 2010 г. бяха до голяма степен обвинени за бавния растеж на производството и мрачните перспективи за икономиката. За разлика от това динамичното възстановяване този път е част от V-образно възстановяване, включващо растеж, заетост и - за жалост на всички - инфлация. Помага също за това, че инвестициите спаднаха по-малко, отколкото през 2008-2009 г., дори когато БВП потъваше с темпове, невиждани след депресията. Икономиките се свиха през пролетта на 2020 г. главно защото потреблението изчезна, докато хората оставаха вкъщи.

И все пак възстановяването на инвестициите не е чисто цикличен отскок. Промените, направени заради пандемията, също наложиха повече инвестиции. Една от характеристиките на пандемията например е растящото търсене на всички цифрови продукти. В резултат на това инвестициите в компютри в Америка са със 17% над тенденцията преди ковид. Преди около година Тайванската корпорация за производство на полупроводници (TSMC) обяви, че ще похарчи 100 млрд. долара за три години, за да разшири производството си на чипове. В средата на януари 2022 г. тя увеличи залозите, заявявайки, че ще вложи 40-44 млрд. долара само тази година. Дни по-късно друг производител на чипове - Intel, заяви, че ще инвестира повече от 20 млрд. долара в две фабрики в Охайо.

Блокадите в глобалната верига за доставки на стоки също доведоха до нови мощности. През 2021 г. корабните компании поръчаха еквивалента на 4.2 млн. двадесетфутови контейнери - рекорд, според консултантската компания Drewry. Може би архетипната бизнес инвестиция на пандемията се прави от логистични компании, които тестват дали автономните кранове могат да увеличат пропускателната способност на пристанищата и железопътните терминали.

Леко вдигане от педала на газта

Тъй като разгарът на кризата отмина, темпът на възстановяване на инвестициите малко намаля. Съставен показател, изграден от банка JPMorgan Chase, предполага, че глобалните капиталови разходи са нараснали с невероятен темп от 2.2% през четвъртото тримесечие на 2021 г. Икономистите наскоро намалиха прогнозите си за ръст на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. поради разпространението на омикрон варианта на коронавируса и перспективата за по-строга парична политика, като и двата фактора могат да натежат върху готовността на шефовете да се впуснат в рискови проекти.

Има обаче три причини, поради които бизнес инвестициите може да са по-силни през това десетилетие, отколкото през миналото. Първата е, че компаниите вероятно ще продължат да харчат за своите вериги за доставки, докато се стремят да ги укрепят и диверсифицират. По време на пандемията мнозина откриха неудобството от затварянето на далечни доставчици, когато настъпят блокиране или недостиг на персонал: затварянето на фабрики във Виетнам миналата година например застраши доставките на Америка на обувки за тенис и панталони за йога. Фирмите също трябва да се справят с все по-напрегнатата геополитика. Това може да не е добра новина за икономическия растеж, защото фрагментацията означава дублиране и неефективност. Но това означава обвързване на повече капитал.

Втората причина да очакваме повече инвестиции е нарастващият оптимизъм относно потенциала на новите технологии да стимулират ръста на производителността. Неотдавна икономистите се притесняваха, че в света полезните технологии се изчерпват. И все пак фирмите все повече залагат на технологичния прогрес. Интелектуалната собственост сега съставлява 41% от частните нежилищни инвестиции в Америка, в сравнение с 36% преди пандемията и 29% през 2005 г. През 2021 г. големите пет технологични фирми - Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft - са похарчили 149 млрд. долара за развойна дейност.

Впечатляващият технологичен напредък е навсякъде - от синтетичната биология и ваксините с "информационна РНК", с които светът се бори с ковид-19, до области като виртуална реалност и децентрализирани финанси. Напредъкът в някои гранични области привлича заглавия. През декември Synchron, медицинска технологична фирма, разкри, че човек с един от чиповете, имплантиран до моторната кора на мозъка му, е изпратил туит само като си е помислил. През януари хирурзите обявиха, че за пръв път успешно са имплантирали свинско сърце на човек.

Третата сила, която стимулира инвестициите, е декарбонизацията. Редица страни, които заедно съставляват 90% от световната икономика, се ангажираха да намалят въглеродните емисии до нетна нула през следващите десетилетия, за да се борят с изменението на климата. Ако тази цел трябва да бъде постигната, светът ще се нуждае от всичко - от инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства до такава за съхранение на енергия и енергийно ефективни жилища.

Търговците влагат пари в зелени инвестиционни фондове, чиито активи възлизат на 2.7 трлн. долара през четвъртото тримесечие на 2021 г., според доставчика на данни Morningstar. Глобалните инвестиционни разходи за прехода от изкопаеми горива достигнаха 755 млрд. долара миналата година, около половината от които бяха изразходвани за възобновяема енергия, според BloombergNEF. Разходите за електрически превозни средства нараснаха особено бързо, със 77% от 2020 г. до 273 млрд. долара, подпомогнати от бързо променящите се потребителски предпочитания и големи поръчки от компании за доставка и коли под наем.

Дълъг път

Ако обаче целите с нулеви нетни стойности трябва да бъдат постигнати, тогава бумът на зелените инвестиции все още има дълъг път. Службата за бюджетна отговорност, британският фискален надзор, изчислява, че постигането на целта на страната до 2050 г. изисква инвестиции на стойност около 60% от нейния БВП днес, три четвърти от които ще трябва да бъдат дадени от частния сектор. Ако този дял се приложи и за останалия богат свят, тогава нуждата му от зелени инвестиции от частния сектор ще надхвърли 20 трлн. долара при настоящи стойности. Други оценки за това, което е необходимо, са още по-високи.

Инвестиционен бум трудно може да се постигне. Масовото сътресение във веригите за доставки все още е тема, за която се говори по-често, отколкото в статистиката. Имаше много забележим напредък в предишното икономическо възстановяване, което започна само две години след пускането на първия iPhone през 2007 г. Въпреки това инвестициите останаха хладни (може би защото много нови технологии, изглежда, не се нуждаят от много капитал). Целите с чиста нула винаги могат да бъдат пропуснати.

Но изплащането на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност поне може да се покачва. В скорошна изследователска бележка Юлия Жесткова от Goldman Sachs установи, че в Америка между 2016 и 2019 г. е имало положителна корелация между инвестициите на индустрията в интелектуална собственост и нейния растеж на производителността на труда. Не би трябвало много да се съживи производителността, за да се повишат значително перспективите за растеж. Така нареченият общ растеж на факторната производителност, който измерва увеличенията на БВП, които не могат да бъдат приписани на повече капитал или отработени часове, е средно 1.2% годишно между 1880 и 2020 г., отбелязва Жесткова. За разлика от тях, числото беше само около 0.5% през миналото десетилетие. Простото връщане към историческата средна стойност ще създаде перспектива за по-голяма икономика в бъдеще, давайки на фирмите още една причина да инвестират.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар