Endeavor: България има по-добре развита стартъп екосистема от съседите си

Свързаността на технологичния сектор в страната е на високо ниво, а основният проблем пред младите компании е намирането на квалифицирани служители и мениджъри заедно с достъпа до капитал

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България има добре развита и свързана екосистема от технологични компании, с възможност за висок ръст на стартъпи и е в по-добра позиция от повечето съседни страни в Югоизточна Европа. Това са основните изводи от доклада "Mapping the Sofia Tech Sector", изготвен от международната предприемаческа организация Endeavor с помощта на българската стартъп асоциация BESCO. Документът е първият опит да бъде "картографиран" технологичният сектор в България според това как са свързани компаниите в страната. Той се фокусира изцяло върху София, но предвид свръхконцентрацията на българския технологичен пазар може да се разглежда като показателен и за цялата страна.

Докладът се базира на публични данни, информация от над 500 компании и над 100 интервюта с основатели на компании. Той беше представен на събитие, на което участваха Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor за България, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Цанко Арабаджиев, изпълнителният директор на Фонда на фондовете Мартин Гиков, изпълнителният директор на "Инвест София" Мария Христова и изпълнителният директор на BESCO Нед Дервенков.

"Българската екосистема има две основни предимства - тя има всички нужни компоненти като предприемачи, фондове, акселераторски програми и др. Другото важно предимство е високото ниво на свързаност", каза по време на събитието Момчил Василев.

Той застъпи и друга теза - че времето, в което технологичният сектор е искал просто да бъде оставен на мира, е отминало и сега държавата трябва активно да започне да помага. Нед Дервенков от BESCO посочи, че държавни политики за решение на проблеми като достъп до капитал и достъп до специалисти могат да ускорят растежа и на сектора, и на България. Министър Лорер каза, че плановете на правителството са именно в тази насока, като той спомена и че кабинетът следи ситуацията в Украйна с намерения да помогне на софтуерни инженери от страната да се преместят в България. Лорер участва за кратко на събитието, за да може след това да бъде на комисия в Народното събрание и "да започнем да правим това, което говорим".

Добре свързани и в търсене на растеж

Според Endeavor данните показват, че през последните десет години страната е надраснала периода си на дестинация за IT аутсорсинг и повечето компании, основани през последното десетилетие, са в конкретни ниши като финтех, изкуствен интелект, разработка на мобилни приложения, блокчейн, киберсигурност и др. Друг важен извод е, че нивото на рисковия капитал се е вдигнало значително - до момента през европейски и държавни инструменти са инвестирани над 400 млн. евро за фондове, насочени към стартъпи, като в тази сметка не влизат фондовете само с частно инвестиране. През следващото десетилетие тази сума най-вероятно ще се увеличи още повече.

България е в конкуренция с всички страни от региона - Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватия, Северна Македония, Албания, Словения и Босна и Херцеговина. Според изследването екосистемата има значителни предимства при разрастване на компания, намиране на клиенти, а регулаторната рамка за стартъпи е по-опростена, отколкото тази в съседните държави.

Целта пред страната е да ражда все повече стартъпи, които влизат в ускорено ниво на растеж след втората си година. Според изследването на 472 компании 16% от тези, които са тръгнали по пътя на експоненционален растеж, отговарят за 82% от отворените работни места. "Бизнесите, които нарастват до над 50 служители, са тези, които са най-полезни за икономиката", заключава доклада.

Като пример за добрата свързаност на екосистемата е посочена компанията "Телерик", която беше придобита през 2014 г. от американската Progress за 262 млн. долара. Тя е своеобразен гравитационен център в картата на българските технологични компании - с нея са свързани близо 40 компании, повечето от които са основани от нейни бивши служители, като Payhawk, Gtmhub, Healee, SessionStack и др.

Докладът е със свободен достъп и може да бъде свален от тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар