🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската ResultsCX купува българската аутсорсинг компания 60К

Финансови параметри на сделката не са обявени, а в компанията работят 1300 души в София и Пловдив

Британецът Джонатан Гладуиш създава "Сиксти Кей" през 2008 г.
Британецът Джонатан Гладуиш създава "Сиксти Кей" през 2008 г.
Британецът Джонатан Гладуиш създава "Сиксти Кей" през 2008 г.    ©  60K
Британецът Джонатан Гладуиш създава "Сиксти Кей" през 2008 г.    ©  60K
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-големите независими аутсорсинг компании в България - "Сиксти кей" (60K), ще има нов собственик, след като американската ResultsCX обяви, че я купува. Финансови подробности около сделката не бяха обявени.

"Сиксти кей" е сред десетте най-големи компании по приходи в българския аутсорсинг бизнес и има 1300 служители. Бъдещият собственик е обявил план да ги удвои, каза източник на "Капитал".

До 1300 служители за 14 години

Създадената през 2008 г. от британеца Джонатан Гладуиш "Сиксти Кей" има 1300 души персонал в офисите си в София и Пловдив, като по време на пандемията над 80% от тях работиха дистанционно. Сред клиентите, които обслужва на 23 езика, през годините са Allianz, еBay, Wizz Air, Zumba Fitness, БТК в България и други в сектори като медии, търговия, туризъм, финансови услуги и застраховане. Най-големите й пазари са Великобритания, Германия, Бенелюкс, САЩ и България. Едноличен собственик на българското дружество е регистрираната в Кипър Tillbase Holdings.

За 2021 г. приходите на "Сиксти Кей" достигнаха 41.8 млн. лв. при печалба от 6.5 млн. лв.

"За мен беше удоволствие да работя с екипа си в 60К, за да създадем водеща аутсорсинг компания за някои от най-разпознаваемите световни брандове. С радост предавам 60K на ResultsCX", заяви в официално изявление Гладуиш. Преди да създаде 60К, той работи в БТК, където достига до идеята да създаде свой аутсорсинг бизнес.

От Флорида до Югоизточна Европа

Новият собственик обяви, че с придобиването ще разшири позициите си на европейския пазар, като за целта открива и нова регионална централа в Лондон. "Имаме много амбициозни планове за растеж в региона и това е само началото. Придобиването ще ни помогне да отговорим на нуждите на клиентите ни в период на инфлация и несигурен икономически период", заяви изпълнителният директор на ResultsCX Раджеш Субраманиам.

Самата ResultsCX е създадена през 1990 г. с централа във Форт Лодърдейл, Флорида. Тя има 21 000 служители в Северна Америка, Великобритания и Европа, Индия и Филипините и обслужва клиенти от индустрии като здравеопазване, медии, телекомуникации и технологии. Има около 25 центъра по света, през които предоставя услуги през кол-център, чат, социални медии, автоматизирани дигитални платформи с изкуствен интелект и др.

Преди години ResultsCX беше купена от индийския фонд за дялови инвестиции ChrysCapital, управляващ портфейл за 5 млрд. долара. Предишният й собственик също беше фонд - One Equity Partners. Цената на сделката тогава не беше обявена, но е била от порядъка на 400 млн. долара.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 5

    Айде отиде коня у ряката. И тук налазиха индийците.
    Жална им …. На работниците в 60к.

    Нередност?
Нов коментар