🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//лоукост

В Космоса със слънчеви платна

Летенето благодарение на слънчеви платна е идея, която се върти в публичното пространство още от 1608 г., когато астронома Йоханес Кеплер обсъжда въпроса в няколко писма с колегата си Галилео Галилей. Слънчевите платна работят на принципа на познатите ни платна, но вместо от въздушни молекули, те се задвижват от фотони. Първият успешен подобен полет е направен през 2010 г., а френският стартъп Gama иска да е първата компания, която предоставя услугата на ниски цени. За да постигне целта си, Gama успя да набере 2 млн. долара от инвеститори, сред които личат Френската публична инвестиционна банка (BPI) и Френската космическа агенция (CNES). Парите ще бъдат инвестирани в първия тестови полет на компанията, който трябва да се случи през октомври. "Можем да тестваме много неща на Земята, но тестването на внедряването в тези измерения може да се извърши само при нулева гравитация на космоса", казва един от тримата основатели на Gama - Андрю Нутър, пред TechCrunch.
//добив на природни ресурси

Модернизиране на мините

Анализът на почвата и това какво се съдържа в нея е една от първите големи задачи за компаниите за добив на природни ресурси. Досега проби се носеха в лаборатории, които предоставяха нужната информация на миньорите. Австралийският стартъп Plotlogic обаче вярва, че това ще остане в миналото - компанията вече е разработила робот, който върши тази работа чрез хиперспектрално изобразяване. Това е форма на спектрален анализ, при който отбивате радиация от обект и виждате какво се отразява или абсорбира. Това дава възможност на устройството на компанията да каже какви ресурси могат да бъдат намерени в почвата и дали изграждането на мина на даденото място си заслужава. Компанията успя да събере 18 млн. долара в първоначалния си рунд на инвестиране, като сред вложилите средства личат имената на Innovation Endeavors, BHP Ventures и Touchdown Ventures. Парите ще бъдат насочени в разширяване на търговските дейности, както и започването на международни операции.
//оценка

Кредит от счетоводителя?

Развитието на много малки и средни бизнеси често зависи от фактори, които не са директно видими за крайния клиент. Един от тези фактори е и счетоводството, което дава сигурна основа за развиването на бизнеса. Американският стартъп Finally иска да подпомогне развитието на куп бизнеси именно чрез услуги в сферата на счетоводството. Компанията специализира в събирането на точки с данни за счетоводство, фактуриране, плащане на сметки и заплати и ги комбинира чрез изкуствен интелект и автоматизация. Всичко това позволява на компанията да изгради цялостна финансова картина за клиентите си. Finally има амбиции и в сферата на кредитирането, което е и причината компанията да проведе рунд на финансиране, от който са събрани 95 млн. долара. По-голямата част от тези средства ще бъдат директно насочени, към кредитирането, като компанията разработва продукт от типа "всичко в едно", който ще комбинира досегашните услуги с кредитните такива. Малка част от свежия капитал ще бъде инвестирана в разширяване както на инженерния, така и на търговския екип.
Все още няма коментари
Нов коментар