Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//обучение

Професионално развитие по нов начин

Развиването на професионални умения е все по-достъпно, като онлайн курсовете са един от най-популярните методи за това. За базирания в Обединените арабски емирства (ОАЕ) стартъп Queros те са остарял метод, който има нужда от промяна. Това е и причината Queros да стане реалност, като компанията дава шанс на млади кадри да се учат директно от експерти в браншовете си. Това става възможно, след като около 300 експерти от големи технологични компании като Google и Amazon си сътрудничат с Queros, като тяхната задача е да проверяват проекти или решения на казуси, направени от неопитните кадри. Стартъпът обяви, че наскоро е привлякъл финансиране от 3 млн. долара. Средствата ще бъдат инвестирани в увеличаване на пазарния дял на компанията, след като досега това се е случвало органично. "Днес имаме глобален отпечатък и за да го поддържаме напред, изграждаме екип, който да ни помага с нашите планове за растеж", заяви пред TechCrunch един от основателите на компанията, Александър Епюр.
//програмиране

Кодирането става по-лесно

Кодирането е трудоемък и отнемащ време процес, който е в основата на огромна част от иновациите в днешно време. Един аспект от програмирането обаче, изглежда, не е претърпял същото развитие както останалите - терминалите, на които се вкарва кодът. Те са фактически непроменени от години, като в тях липсват основни функции като мърдане на мишката до произволни места, а проследяването на вече свършената работа е доста трудно. Стартъпът Warp иска да промени всичко това. Компанията разработва собствен терминал, чийто дизайн е съобразен с желанията на индустрията. Той дава пълна свобода на мишката, а освен това е възможно и копирането на дадена команда само с един клик на мишката, независимо колко отдавна е била първоначално зададена тя. Най-важната възможност на новия терминал е тази за споделяне на работата и прогреса с други програмисти - нещо, което липсва в сегашните терминали. Компанията приключи първия си рунд на финансиране, в който участие взеха Елад Гил, бившият изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уайнер и съоснователят и съизпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф. Макар и от Warp да не поясняват за какво ще бъдат използвани свежите средства, очакванията са компанията да инвестира в развитието на терминала си както на технологично, така и на личностно ниво.
//аудиотехнологии

Звукът като средство за релакс

Голям брой хора изпитват силни затруднения с фокусирането или намирането на правилния момент за почивка. Германският стартъп Endel е готов да помогне на тези хора чрез своето приложение, което генерира звуци, които да помогнат на потребителя да постигне една от няколко цели, най-популярните от които са фокусиране, почиване или спане. Компанията е основана през 2018 г. и вече има над 1 млн. месечни потребители. Приложението изследва движението на потребителя, времето от деня, времето, местоположението и други фактори, след което използва изкуствен интелект (AI) за генериране на персонализирани звукови пейзажи, които се адаптират към промените в реално време. Тази седмица компанията обяви, че е събрала 15 млн. долара от финансиране от серия B, като то е било водено от Waverley Capital и True Ventures. Новият капитал ще бъде инвестиран в развиването на патентованата технология на компанията и намаляване на времето, необходимо за генериране на звукови пейзажи.
Все още няма коментари
Нов коментар