Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//електронна търговия

Salsify прави електронната търговия по-лесна за продавача

Електронната търговия се превърна в една от най-големите индустрии в света, като пред продавачите има куп затруднения, с които трябва да се справят - от управление на инвентара до плащания и логистика. Стартъпът Salsify смята, че има отговорите на проблемите на търговците и може да им предложи решения, каквито се използват и в големите компании в бранша като Amazon. Платформата на Salsify е насочена към търговците на дребно, марките и различните партньори, с които работят, за да се възползват от централизиран инвентар и информация за продуктите. Компанията обяви, че е приключила рунд на финансиране, от който е набрала 200 млн. долара, като по този начин стойността на Salsify вече е 2 млрд. долара. Участие в рунда са взели TPG, Permira, фондовете Neuberger Berman и коалицията Cap Table, а капиталът ще бъде инвестиран в развиване на платформата, която се използва от повече от 1200 компании.
//финтех

Спестяване за работниците на почасова работа

Почасовото заплащане е все по-често срещано, като дава възможност на компаниите да оптимизират разходите си, а работниците да знаят графика си в аванс. Спестяването на пари за този тип служители обаче често е непосилна задача, като причината е размерът и структурата на плащанията. Стартъпът Wagestream обаче се надява да промени това, като приложението на компанията се използва от над 1 млн. потребители. Моделът включва сътрудничество с работодатели, което да позволи на служителите си да получават заплатата си в аванс, като това се случва чрез приложението й. Wagestream обяви, че е събрала 175 млн. долара в последния си рунд на финансиране, като в него участие са взели Smash Capital, BlackRock и Silicon Valley Bank. "Изграждаме положителен маршрут за работниците на първа линия, които вече могат да спестяват от 60 до 70 хил. долара", заяви пред TechCrunch изпълнителният директор на компанията Питър Брифет.
//роботика

Медицински сестри от бъдещето

Медицинските сестри са една от най-ключовите части на здравната система, като около тях има куп трудности, вариращи от преработване до липса на кадри. Пандемията само засили тези проблеми. Това е и причината стартъпът Diligent да се прицели именно в този пазар. Компанията произвежда роботи, които поемат част от задълженията на претоварените медицински сестри. Компанията е основана през 2017 г., като тази седмица приключи пореден рунд от финансиране. От него са събрани над 30 млн. долара, като сред участващите фондове личат имената на Tiger Global, True Ventures, Cedars-Sinai Health Ventures. Средствата ще бъдат използвани както за подобряване на робота на компанията Moxie, така и за изглаждане на проблеми по веригата на доставки. "Този нов кръг от финансиране ще ни помогне да увеличим компанията, за да отговорим на невероятното търсене на нашия робот за здравни услуги", заяви съоснователката на компанията Андреа Томаз.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар