🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първата частна космическа мисия приключи успешно

Краят на първото изцяло комерсиално космическо пътуване идва със седмица закъснение

Екипажът на първата частна космическа експедиция кацна в Атлантическия океан.
Екипажът на първата частна космическа експедиция кацна в Атлантическия океан.
Екипажът на първата частна космическа експедиция кацна в Атлантическия океан.
Екипажът на първата частна космическа експедиция кацна в Атлантическия океан.

Екипажът на първата изцяло частна космическа мисия се приземи успешно в Атлантическия океан, след като експедицията на американския стартъп Axiom Space продължи със седмица повече от очакваното. Това е исторически момент, след като до момента на Международната космическа станция (МКС) никога не беше стъпвал екипаж, който не е там като част от правителствена кампания.

Приземяването сложи край на 17 дни в орбита за четиричленния екипаж, воден от командир Майкъл Лопес-Алегрия - пенсиониран астронавт на НАСА и служител на Axiom Space, базираната в Хюстън компания, която управлява мисията. Освен него на борда бяха и Лари Конър, инвеститор и опитен пилот от Охайо, канадският бизнесмен Марк Пати и израелският предприемач Ейтан Стибе. И тримата бизнесмени платиха за правото да участват в пътуването, като официални данни за сумата липсват. Въпреки това генералният инспектор на НАСА заяви, че приблизителната цена за едно място е 55 млн. долара.

Прибирането първоначално беше планирано за миналата сряда, но обратният полет беше забавен и мисията се удължи с около седмица поради ветровито време, както и проблем в графика на МКС. Първоначалната причина за отлагането на обратния полет с един ден е планирана космическа разходка на руски космонавти, която е попречила на екипа на Axiom. Потенциалните разходи за такова удължаване бяха включени в договорите на Axiom с НАСА и нейните клиенти, така че нито една от страните не пое допълнителни разходи, казаха от компанията.

Задачата пред Axiom беше трудна, след като компанията трябваше да постига отделни съгласия с различни компании, за да осъществи мисията си. Тъй като стартъпът няма нужната за един космически полет техника, те се обърнаха към притежаваната от Илън Мъск Space X. Axiom плати на SpaceX за пътуването до и от МКС на космическия кораб Dragon и изстрелването на борда на ракета Falcon 9 от космическия център "Кенеди".

Макар и това да е първата изцяло частна космическа мисия, тримата бизнесмени не са първите космически туристи. Единадесет души са пътували до космическата станция като пътници в различни полети на руския кораб "Съюз", но всички те летяха с "правителствен" космонавт за командир.

"Без тези два партньора нищо от това не би било възможно", каза Дерек Хасман, оперативен директор на Axiom, визирайки NASA и SpaceX. "Така че това е просто една невероятна първа стъпка, която води до нашето стартиране и активиране на станцията Axiom, като първият модул е планиран за 2024 г.", добави той на пресконференция след завръщането на екипажа. Планирани са още мисии на Axiom до МКС през следващите няколко години, като идеята е да се натрупа опит преди доставката на собствения търговски модул на компанията в орбиталния комплекс. Този модул в началото ще бъде прикрепен към МКС, но в крайна сметка ще се отдели от нея и ще се превърне в център на частния многоелементен аванпост на Axiom в ниската околоземна орбита.

Първият от много

Първата частна мисия на астронавти до МКС е поредният признак за просперитета на космическата индустрия, но и за вече започналия процес по нейната промяна. НАСА иска да помогне за насочването на космическата индустрия през преходния период. По тази причина агенцията възнамерява да предостави Международната космическа станция като тестово поле за компании и техните идеи, които трябва да бъдат разработени, преди те да могат да стартират и да управляват печеливша дестинация в орбита.

Това до голяма степен се дължи на дългия живот на МКС, който не може да бъде удължаван безкрайно. Американският президент Джо Байдън наскоро представи план, според който страната му ще може да поддържа станцията до 2030 г. След това обаче това би било изключително трудно заради това, че най-старите части на МКС биха били на възраст 32 години, което е два пъти над първоначално планирания им живот. Увеличеното напрежение между САЩ и Русия след началото на войната в Украйна също буди притеснения относно съдбата на станцията, след като двете страни са най-големите инвеститори в станцията.

Освен Axiom няколко други компании имат планове за разработване на търговски космически станции. През декември НАСА избра Blue Origin, Nanoracks и Northrop Grumman за усъвършенстване на концепциите им за търговско местообитание и изследователско съоръжение в ниска околоземна орбита. Тези компании за разлика от Axiom разработват концепции за самостоятелна станция.

Все още няма коментари
Нов коментар