🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

SpaceX изстреля първия частен екипаж към Международната космическа станция

Компанията Axiom Space организира 11-дневно орбитално пътешествие за четирима астронавти-аматьори

Полетът на Axiom Space е първата изцяло частна мисия до Междунардоната космическа станция
Полетът на Axiom Space е първата изцяло частна мисия до Междунардоната космическа станция
Полетът на Axiom Space е първата изцяло частна мисия до Междунардоната космическа станция    ©  Reuters
Полетът на Axiom Space е първата изцяло частна мисия до Междунардоната космическа станция    ©  Reuters

Четирима "частни астронавти" излетяха към Международната космическа станция (МКС) на борда на ракетата за многократна употреба Falcon 9 и орбиталната капсула Crew Dragon.

Изстрелването бе извършено 18.17 ч. българско време в петък от космическия център "Кенеди" във Флорида. Първата степен на Falcon 9 успешно се приземи на кораба-дрон "A Shortfall of Gravitas", разположен в Атлантическия океан на няколко стотин километра от крайбрежието на Флорида. Около 12 мин. след изстрелването капсулата Crew Dragon безаварийно се отдели от втората степен и плавно започна да се издига към МКС благодарение на собствените си двигатели. Ден по-късно космическият апарат безаварийно се скачи с орбиталния комплекс.

Може да изгледате подготовката за изстрелването и самия полет тук:

Командир на четиричленния екип е Майкъл Лопес-Алегрия - бивш астронавт на НАСА, летял на космическите совалки и вицепрезидент на компанията Axiom Space, която организира историческия частен полет. Заедно с него на борда на Crew Dragon са Лари Конър, който поема ролята на втори пилот, както и космическите специалисти Ейтан Стибе (който е на път да стане втория израелски гражданин, полетял в космоса), и Марк Пати. Всички, с изключение Лопес-Алегрия, са мултимилионери, които плащат за орбиталното пътешествие неназована, но астрономическа сума. Според тарифата, по която SpaceX таксува астронавтите на НАСА, едно място на борда на Crew Dragon струва около 50 млн. долара.

За разлика от четиричленния аматьорския полет Inspiration4, организиран от милиардера Джаред Айзъкмен, днешната мисия ще трае не 3, а 11 дни, тъй като ще се скачи с МКС. Настоящите частни астронавти са преминали през многомесечно обучение в центровете на НАСА подобно на тренировките, през които преминават истинските космически специалисти на американската космическа агенция.

Компанията Axiom Space, която е базирана в Хюстън и е отговорна за днешната мисия, има големи планове за бъдещи активности в околоземна орбита. Освен настоящия полет, тя планира още няколко аналогични частни пътешествия до МКС. Също така тя планира и изграждане на частен обитаем космически модул, който първоначално да бъде интегриран към орбиталния комплекс, а впоследствие - да се отдели като отделна комерсиална космическа станция.

Днешната мисия, известна под името Ax-1, е първа по рода си в човешката история. Предишните полети на "космически туристи" до МКС бяха част от официални полети на руската космическа агенция "Роскосмос", която продаваше пасажерски места с посредничеството на американската компания Space Adventures. "Роскомос" също така наскоро изпрати до орбиталния комплекс актриса и продуцент, които работят по първия филм, съдържащ реални космически сцени. Настоящата мисия е изцяло частна - ракетата и космическата капсула са собственост на компанията SpaceX на Илън Мъск, астронавтът Лопес-Алегрия е служител на Axiom Space, а останалите трима на борда са клиенти на фирмата.

Макар че е супербогат предприемач, Лари Конър, който е втори пилот на Crew Dragon, има сериозен опит в управлението на частни самолети. Това се отнася и за Ейтан Стибе, който е бивш пилот на изтребител F-16 от военно-въздушните сили на Израел. Единственият космически туриsт без авиокосмически опит е Марк Пати, който е канадски инвеститор и филантроп.

Освен че ще осъществят космическата мечта на своя живот, четиримата "астронавти-аматьори" ще извършат на борда на МКС серия експерименти за нуждите на образователния, публичния и частния сектор. По ирония на съдбата мисията по изпращането на втория израелски астронавт в космоса носи забавно звучащото на български наименование Rakia.

Все още няма коментари
Нов коментар