🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Космическата индустрия набира скорост и променя цели сектори на икономиката

През изминалата 2021 г. секторът регистрира рекордни инвестиции - 46.3 млрд. долара

През следващите 10 години предстои да бъдат изстреляни не по-малко от 13 910 сателита, повечето от които тежащи под половин тон
През следващите 10 години предстои да бъдат изстреляни не по-малко от 13 910 сателита, повечето от които тежащи под половин тон
През следващите 10 години предстои да бъдат изстреляни не по-малко от 13 910 сателита, повечето от които тежащи под половин тон    ©  Pixabay.com
През следващите 10 години предстои да бъдат изстреляни не по-малко от 13 910 сателита, повечето от които тежащи под половин тон    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Космическата икономика е една от най-бързо развиващите се в момента. Тя включва не само изстрелване на товари и хора в околоземна орбита, но и изграждането и усъвършенстването на технологии за сателити, наблюдателни уреди и сензори, събиране и получаване на информация, изграждането на ракети и подобряването на технологиите по тяхното изстрелване, минимизиране на оперативните разходи и всякакви други неща, които не попадат само в категориите на "абстрактната наука", но и подобряват живота на хората на Земята по съвсем конкретен начин.

Но може би най-ценният ресурс на космическата индустрия в момента е събирането и обработка на данни. Натрупването на огромно количество информация в реално време позволява оптимизацията на цели сектори от икономиката и дава възможност на държавите да подобрят ефективността си - на защита, опазване на ресурсите и подобряване на качеството на живот на своето население. Тук можем да кажем, че контролът над тези данни и събирането им от страна на всяка държава е в огромен национален интерес да бъде извършван с нейно пряко участие.

Индустрията в числа

През последните 10 години индустрията претърпява ренесанс. В нея общо са били инвестирани приблизително 253 млрд. долара от страна на 1694 компании от цял свят. Bank of America прогнозира, че това число ще нарасне до 1.4 трилиона долара до края на 2030 г. Лидери при тези инвестиции са САЩ и Китай, които са отговорни за 76% от глобалните разходи за космически бизнес.

По данни от Space Investment Quarterly особено големи са били космическите разходи през през четвъртото тримесечие на миналата година, когато са инвестирани 15 млрд. долара. Приблизително една трета от тях - 4.3 млрд., са за инфраструктурни инвестиции и дистрибуция - развойна дейност в областта на сателитите, ракетите и стартовите ракетни площадки. В този сегмент най-големи суми са вложени в Sierra Space (1.4 млрд. долара от късен етап), SpaceX (337 млн. долара серия P) и Planet Labs (250 млн. долара PIPE).

Като цяло 2021 г. е рекордна за сектора с обща стойност на инвестиции във всички космически сектори 46.3 млрд. долара, това е скок с приблизително 60% от 25.6 млрд. през 2020 г. От тези 46.3 млрд. долара 14.5 млрд. са вложени в инфраструктурни дейности, което в сравнение с 2020 г. е ръст с 50% на базата на тогавашната рекордна инвестиция от 9.8 млрд. долара

Рекордни са и инвестициите за 2021 г., привлечени по линия на венчър капиталите - 17.1 млрд. долара са вложени в общо 328 компании през цялата година. Те представляват 3% от общите глобални потоци на рискови капитали. Отчасти това, изглежда, се дължи на почти нулеви лихвени проценти в САЩ, което подтикна инвеститорите да вложат повече в този клас активи с цел по-висока възвращаемост. Предвиденото покачване на лихвения процент от страна на Федералния резерв обаче може да повлияе негативно на този приходен поток от инвестиции.

Какво става в орбита?

В орбита биват изстрелвани все повече сателити, а информацията, идваща от тях, е вече част от мултимилионни бизнеси. През 1966 г. само 8 държави в света са имали свои изкуствени спътници в Космоса. В момента сега почти две трети от държавите на планетата имат собствени сателити или използват ресурси на чужди такива, а дори само частната компания SpaceX управлява "рояк" от над 2000 комуникационни релейни станции за интернет достъп в ниска орбита около Земята.

Към от август 2021 г. има над 6500 сателита, които са активни и действат в орбитата. През последните 5 години планетата е видяла изстрелването на повече изкуствени спътници, отколкото през изминалите 32 години. Повечето от тях са комерсиални и са изстреляни най-вече за нуждите на комуникационната индустрия. Компании от САЩ, Русия и Китай притежават около три четвърти от цялото хардуерно оборудване, намиращо се в момента в орбитата.

Според 7-ото издание на доклада на Euroconsult за малките сателити през следващите 10 години предстои да бъдат изстреляни не по-малко от 13 910 сателита, повечето от които тежащи под половин тон. Това е сериозен ръст в очакваните бройки с 3820 сателита, или 38% в сравнение с 6-ото издание на документа. Важно е да се подчертае, че растежът на индустрията се случва въпреки пандемията, а Satcom мегаконстелациите концентрират в себе си все по-голям дял на пазара, където безспорен световен лидер е Sarlink.

САЩ и Китай ще водят космическата надпревара

В началото на XXI век ставаме свидетели на ренесанс в космическия бизнес, който постепенно се пренасочва от публично-държавния сектор към чисто частния. Само през първите 4 години на новото столетие бяха основани три частни космически компании, които вече се нареждат до държавно субсидираните аерокосмически мастодонти от ерата на студената война - Blue Origin (2000 г.), SpaceX (2002 г.) и Virgin Galactic (2004 г.).

SpaceX

Основаната от Илън Мъск компания е една от най-ценните високопрофилни търговски космически компании. Тя стана първата частна компания в човешката история, способна да изпраща астронавти в околоземна орбита. Първият й клиент беше NASA, като по този начин SpaceX върна САЩ в бизнеса с пилотирани космически полети след 10-годишна пауза заради пенсионирането на космическите совалки.

Последваха още рекорди: изпращането на първия самостоятелен екипаж от космически туристи около Земята, а миналата седмица - и екип от частни астронавти аматьори до Международната космическа станция (МКС). През следващите месеци е предвиден да бъде извършен и първият тестов полет на свръхтежката ракета за многократна употреба Starship, която в средносрочен план трябва да върне САЩ на Луната, а в дългосрочен - да ги изпрати на Марс.

Според space.com към края на 2021 г. оценката на SpaceX вече надхвърля 100 млрд. долара. Въпреки че не е публично търгувана компания, вече съществуващите инвеститори успешно изтъргуваха свои дялове при стойност 560 долара на дял.

Тази година беше обявено, че NASA планира ще удължи договора си със SpaceX за комерсиален превоз на екипажи до МКС за още три мисии срещу сума от порядъка на 900 млн. долара. След осъществяването на мисиите Crew-7, Crew-8 и Crew-9 общите приходи на компанията по линия на тази програма ще достигнат 3.49 млрд. долара.

Blue Origin

Oще през 2019 г. американската компания, основана от мултимилиардера Джеф Безос, обяви своята идея за изграждане на собствена констелация от 3236 минисателита чрез проекта Project Kuiper. Тогава Адам Джонас, анализатор от Morgan Stanley, подчерта потенциала на орбиталната комуникационна мрежа, като според него проектът представлява "възможност на стойност 100 млрд. долара". Това прави Blue Origin потенциален значим играч в сектора на безжични услуги за потребителите. На 30 юли 2020 интернет конгломератът Amazon на Джеф Безос обяви след получено одобрение от Федералната комуникационна комисия, че ще инвестира 10 млрд. долара в проекта. Според Forbes до този момент Безос е инвестирал приблизително 7.5 млрд. долара лични средства в компанията от 2000 г. до сега.

Virgin Galactic

Компанията е изцяло фокусирана върху суборбиталния космически туризъм. През 2010 г. Virgin Galactic получи първата си голяма субсидия, след като 31.8% от акциите й бяха придобити срещу 280 млн. долара от Aabar Investments Group - инвестиционен фонд от Абу Даби. В момента пазарната капитализация на компанията е 2 млрд. долара.

След като миналото лято бе извършен тестов полет на совалката VSS Unity с основателя Ричард Брансън на борда й, се очаква се в края на 2022 г. Virgin да осъществи първите комерсиални суборбитални пътешествия с туристи на борда. Първите щастливци са резервирали билети за полетите с депозит 150 хил. долара и още 300 хил., които трябва да платят преди самото изстрелване. При успешно осъществяване на тези туристически полети компанията има потенциал за добро бъдещо развитие, пишат от The Motley Fool.

Приватизация на (Под)небесната империя

Изминалото десетилетие ще се запомни и с навлизането в сектора на частни компании от Китай. Главна заслуга за това имат новите политически приоритети на китайския лидер Си Цзинпин и издаването на новата директива "Документ 60". Тя има за цел да насърчава развитието на частни компании и да стимулира инвестиции в космическата индустрия. По всичко личи, че тази инициатива бързо е дала резултат. Според доклад от Института за анализи на отбраната от 2019 г. вече съществуват поне 78 сериозни китайски космически компании. От technologyreview.com отбелязват, че до голяма степен те все пак са под контрола на китайското правителство.

Една от по-големите китайски компании е Galactic Energy. Тя успя да привлече 200 млн. долара инвестиции в два отделни рунда през втората половина на 2021 г. Като тези средства ще бъдат използвани за развитието на Pallas-1 - средно тежка ракета-носител за многократна употреба, както и за инфраструктурата за изстрелването й. Orienspace - друга китайска компания, основана през 2020 г., пък е успяла да привлече първоначални инвестиции в размера на 65 млн. долара миналата година и допълнителни 47 млн. долара към януари тази година информират от space.com.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Ами рушняците да си стискат полезните изкопаеми ! В астероидите са на никой - все още ...

    Нередност?
Нов коментар