🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//екология

Квантови компютри срещу въглеродните емисии

Търсенето на варианти за намаляване на вредните емисии е един от главните двигатели на иновациите в днешно време, независимо дали става дума за електрически автомобили или биогорива. Една от сравнително новите идеи в сектора е използването на квантови компютри за намаляване на емисиите от въглерод. По-големите възможности на тези компютри на теория ги правят чудесен вариант за разрешаването на по-сложни въпроси в сферата на екологията, като един от водещите стартъпи в бранша е финландската компания IQM. Стартиращата фирма прогнозира, че квантовите й компютри ще помогнат за смекчаване на емисиите на парникови газове още през следващите три до пет години "за някои от ранните случаи на употреба". Компанията обяви, че е приключила рунд на финансиране, от който е набрала 128 млн. долара. Той е воден от World Fund, като средствата ще бъдат насочени към продължаване на развойната дейност на компанията. От IQM обаче предупреждават, че големите иновации в технологията и науката не следват определен график.
//потребителски стоки

Египетският отговор на Amazon

Стартъпите, които решават предизвикателствата на веригата за доставки и оперативните предизвикателства на играчите в индустрията за бързооборотни потребителски стоки, продължават да привличат капитал от инвеститори. Последната компания от бранша, обявила кръг от финансиране, е Cartona. Египетският стартъп позволява на купувачите да поръчват инвентар от мрежа от подбрани продавачи чрез приложение, което предоставя комуникационен инструмент за промоции. Компанията управлява пазар с леки активи, като не притежава нито един продукт или превозно средство, което доведе до оплаквания на клиенти и продавачи. Свежият капитал, който е в размер на 12 млн. долара, ще бъде насочен именно към подобряване на техническите интеграции с големите производители и техните складове, като се очаква това да доведе до сериозни подобрения в бизнес модела.
//здравеопазване

Видеоанализ с помощта на AI

Когато става въпрос за видео базирани данни, напредъкът в компютърните възможности даде огромен тласък на света на изследванията. Процесът на анализиране и извличане на изводи от движещи се изображения в нещо, което може да се мащабира отвъд ограниченията на малък екип от хора, стана повече от нормално. Стартъпът Theator прилага тази концепция в света на здравеопазването, като използва AI, за да разчита видео, заснето по време на операции. Целта е както да се намерят най-добрите практики, така и да се помогне за идентифицирането на ключови моменти, когато дадена операция може да е поела по грешен път. Компанията обяви, че е приключила рунд на инвестиране, от който е събрала 24 млн. долара. Водач на рунда бе Insight Partners, а в него участие са взели и Blumberg Capital, Mayo Clinic, NFX и StageOne Ventures. Най-значимо изглежда привличането на базираната в Пало Алто болница Mayo Clinic, която е едно от водещите лечебни заведения в САЩ. Партнирането с Theator служи и като признание за самата компания, но и като сигурност, че продуктът й ще бъде използван на най-високо ниво.
Все още няма коментари
Нов коментар