Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финтех

Klarna набра нови 800 млн. долара, но изгуби над 80% от стойността си

Европейската финтех компания Klarna потвърди, че е събрала 800 млн. долара при доста сериозен спад на оценката. Компанията, която е един от основните играчи в европейския пазар на "купи сега, плати по-късно", се очакваше да търси свежи средства, като експерти очакваха стойността на компанията да спадне до около 15 млрд. долара. След като рундът, в който участие взеха фондовете Sequoia, Silver Lake, Commonwealth Bank of Australia, приключи, оценката на шведската компания падна до 6.7 млрд. долара. Klarna подчертава "най-лошия спад на акциите от 50 години" в прессъобщението си, като същевременно се опитва да промени впечатлението, което оставя, като сравнява пазарната си оценка с тази от 2018 г., като компанията в момента е по-високо оценена с 219%. "Иронията е, че бизнесът на Klarna, нейната позиция на различни пазари и нейната популярност сред потребителите и търговците са по-силни от всякога, откакто Sequoia инвестира за първи път през 2010 г.", каза партньорът в Sequoia Майкъл Мориц.
Здравеопазване

Ортодонтия от ново поколение

Дигитализирането на ортодонтските задачи е процес, който започна преди години. Обикновено потребителите имат достъп само до козметично подравняване на зъбите или ортодонтско медицинско лечение в конвенционални клиники. Нова вълна от технологии, която включва 3D сканиране и панорамни рентгенови лъчи за проверка на здравето на нервите и костите, позволяват на пациентите да се възползват от направени на 3D принтери протези и брекети, които са направени специално за дадения зъб. Освен това клиентите на клиниките вече може да наблюдават напредъка си и да се регистрират в клиниките значително по-лесно. Базираният в Барселона стартъп Impress е една от компаниите, които са лидер в бранша, макар и да е основана едва през 2019 г. Компанията обяви, че е събрала 100 млн. долара от инвестиционен рунд, които може да достигне 125 млн. долара. Средствата ще бъдат инвестирани в разширяването на пазара на компанията, като до момента тя има клиники в Източна Европа.
Данни

Помогни ми да си обработя информацията

Периодните изчисления, които се отнасят до практиката за съхраняване и анализиране на данни близо до крайния потребител, преживяват рязък скок на интереса, тъй като предприятията обработват повече данни от всякога. Според проучване от 2021 г. 77% от компаниите заявяват, че очакват да видят повече разходи за крайни проекти през 2022 г. Има и компании обаче, които нямат нужния опит или експертиза в тази дейност и имат нужда от помощ. Това е работата на базирания в Индианаполис стартъп Scale Computing. В началото Scale се фокусира върху продажбата на сървъри, заредени с персонализиран софтуер за съхранение, насочен към малки и средни предприятия. Но по-късно компанията се насочи към "хиперконвергирана" инфраструктура и крайни изчислителни продукти, които виртуализират инфраструктурата на клиентите чрез комбиниране на сървъри, съхранение, монитор на виртуална машина, наречен хипервайзор, и архивиране и възстановяване на данни в една система. Затова не е изненада, че последният инвестиционен рунд, който компанията проведе, завърши успешно - компанията набра 55 млн. долара, с което общо събраните средства на Scale достигнаха 202 милиона долара.