🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от последната седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

HR

Намери ми специалист

Процесът на намиране на кандидати за работа често включва много досадни задачи за HR специалистите като изпращане на един и същ имейл отново и отново. Това се опитва да реши Кula. Платформата не само автоматизира изпращането на първи съобщения, но също така изважда на преден план обещаващи потенциални кандидати от съществуващата база от служители на организациите. Системата се интегрира и с инструменти, които обикновено се използват от специалистите по подбор на персонал, като LinkedIn, Github, Gmail и др. и автоматизира работните процеси. Kомпанията обяви, че е набрала финансиране 12 млн. долара в рунд, воден от Sequoia Capital India и Square Peg Capital. Така общите инвестиции досега достигат 15 млн. долара. Парите ще бъдат използвани за разширяване на изследователската и развойна дейност, продуктовия екип и излизане на пазара в САЩ, Сингапур и Индия. Преди да основе Kula, главният изпълнителен директор Ачутананд Рави е работил като специалист по подбор на персонал в технологични компании като Stripe, Uber и Freshworks.
Транспорт

Къде има свободни места в този град



Populus, базираната в Сан Франциско млада компания за транспортни данни, започна дейност преди време в момент, когато манията по споделени тротинетки беше на върха си и градовете се опитаха да разберат как инфраструктурата да се използва по най-ефективен начин от фирмите за споделени превозни средства. Сега съоснователят и главен изпълнителен директор на Populus Реджина Клюфлоу позиционира компанията, която събира данни за транспортни паркове и ги споделя с градските управи, в нов вертикал - бордюри и задръствания. Софтуерният продукт на компанията се използва в над 100 града в САЩ и Израел, като събира данни за споделени автопаркове на тротинетки, електрически велосипеди и автомобили. Тези данни след това се споделят с градовете, за да помогнат на общините и регулаторите да управляват по-добре трафика. Според Клюфлоу следващата голяма настояща възможност за растеж е с функцията за управление на бордюри на Populus, която дава на градовете данни за това как се използват бордюрите, най-вече от различни доставчици. Тази информация е особено важна за градове, които се опитват да намалят емисиите и да подобрят качеството на въздуха.
Недвижими имоти

Купи си 1/135-а от апартамент



Дори и в ерата на рисковия капитал, еднорозите, ангелските инвестиции и т.н. недвижимите имоти остават една от най-популярните инвестиции навсякъде по света. Въпросът е, че не всеки може да си позволи цял апартамент (или още по-малко къща) в София, Лондон, Дубай или Ню Йорк. Дубайският стартъп Stake предлага решение, като позволява инвестициите в частица от имот - например 1/135-а от онова студио в Манхатън или 1/56-а от тристаен апартамент в София с изглед към Витоша. Разбира се, тази собственост трудно може да се преведе като възможност за ползване (освен ако не искате да имате своя собствена плочка в банята например), заради което е очевидно, че насоката е изцяло инвестиционна. Наскоро Stake набра 8 млн. долара инвестиция в рунд, воден от BY Ventures. Компанията има 42 хил. регистрирани потребители и 2100 активни инвеститори, като Stake слага таван на максималния дял на собственост от един инвеститор в един имот - 33%.