🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

//интернет

Търсачка, която се базира на изкуствен интелект

В днешно време сферата на интернет търсачките е фактически монопол - Google има 91% дял от този пазар. Макар и това да прави изместването на технологичния гигант от първото място почти невъзможно, то поне оставя възможност за конкуренция за другите челни места в списъка. Една от компаниите, които се опитват да се наложат на този пазар е You - търсачка, която използва изкуствен интелект (AI) за разбиране на заявките за търсене, класиране на резултатите и анализиране на заявките на различни езици (включително езици за програмиране). You обобщава информация от цялата мрежа и предлага вградени приложения като инструменти за търсене за Twitter, които позволяват на потребителите да изпълняват задачи, без да се налага да напускат страницата с резултати. Стартъпът затвори кръг на финансиране от 25 млн. долара, воден от Radical Ventures, Time Ventures и Day One Ventures. Това довежда общите средства, събрани от младата компания, до 45 млн. долара, които изпълнителният директор Ричард Сохер каза, че ще бъдат насочени към разработване на "премиум функции" и сътрудничество с външни разработчици, за да "покажат по-полезни приложими приложения" в страницата с резултати от търсенето.
//имоти

Как лесно да си продадеш къщата

Купуването на къща в не толкова добро състояние с цел ремонтиране и продаването е един от най-популярните методи за печалба в средносрочен план. Най-големият стартъп в тази сфера е Opendoor, но младата компания вече има сериозна конкуренция. Тя идва под формата на Casavo - италиански стартъп, който обяви, че е събрал 400 млн. евро от кръг на финансиране. Свежият капитал идва под формата на 100 млн. евро финансиране от Серия D и 300 млн. дълг за закупуване и ремонт на имоти. Във финансирането участие са взели семейство Аниели, Endeavour Catalyst, Hambro Perks и Fuse Ventures Partners. Компанията планира да използва парите, за да разшири бизнеса си в цяла Европа. До момента платформата на компанията обхваща около 4000 жилища в Италия, Испания и Португалия.
//финанси

Латинска Америка преживява бум на кредитните карти

Традиционно жителите на Южна Америка разчитат на кеш, за да извършват плащанията си. В последните няколко години обаче тази тенденция започва да се променя, като все повече хора прибягват до кредитни компании или карти. Това обаче не е толкова лесно, защото ако даден човек няма кредитна история, то създаването на такава е изключително трудна задача. Това е и пазарната ниша на един от малкото еднорози в Мексико - предоставяне на кредитни възможности на хора с трудности в тази сфера. Stori обяви, че е набрала нови 50 млн. долара в инвестиционен рунд, като по този начин стойността на компанията надхвърля 1.2 млрд. долара. Миналия септември фирмата обяви, че е приключила друг рунд с капитал 125 млн. долара и дълг 75 млн. Новата му оценка от 1.2 млрд. долара представлява "повече от 25% увеличение" от тогавашната стойност, заяви пред TechCrunch главният изпълнителен директор и съосновател на Stori Бин Чен.