🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Известни лица от IT сектора създават платформа за наемане на фрийлансъри

GigsRemote на Пламен Цеков, Стефан Бумов и Александър Станков иска да привлече хиляди експерти, които да работят за клиенти от цял свят

Пламен Цеков (от дясно наляво), Александър Станков и Стефан Бумов
Пламен Цеков (от дясно наляво), Александър Станков и Стефан Бумов
Пламен Цеков (от дясно наляво), Александър Станков и Стефан Бумов    ©  GigsRemote
Пламен Цеков (от дясно наляво), Александър Станков и Стефан Бумов    ©  GigsRemote
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • GigsRemote на Пламен Цеков, Стефан Бумов и Александър Станков иска да привлече хиляди специалисти, които да работят за клиенти от цял свят.
  • Основните привлечени хора в платформата ще са от Източна Европа.
  • До третата година платформата цели да има между 1000 и 2000 вече работещи специалисти, което означава 10-20 хил. регистрирани специалисти.

Трима известни български IT предприемачи и мениджъри създадоха нова платформа за отдалечена работа, която ще свързва специалисти на свободна практика с водещи компании. Зад проекта GigsRemote са Пламен Цеков, член на управителния съвет на ScaleFocus, Стефан Бумов, съосновател на HeleCloud и Sofica, и Александър Станков, вицепрезидент IT операции в Paysafe. Целта е след време в системата да има регистрирани хиляди специалисти, които да работят за клиенти от цял свят.

Свободните IT птички

Идеята за новия бизнес проект хрумва на Пламен Цеков по време на пандемията. "Видях как дистанционната работа се налага и за компаниите в сектора става все по-трудно да поддържат фирмената си култура и ценности при хибриден модел. За специалистите е все по-важно какъв е проектът, какви са колегите, с които работят, а компанията за все по-голяма част от тях започна да губи тази стойност, която имаше преди. Ето защо за фирмите е много по-стойностно да обръщат внимание и развитие на своя основен екип, докато едни 30-40% от хората няма как да са толкова ангажирани. Това го наблюдаваме в целия IT сектор", каза Цеков пред "Капитал". Според него в тъй наречената gig икономика специалистите на свободна практика се интересуват от предизвикателствата, от проектите и от парите, които ще спечелят, и тази индустрия ще расте с над 15% на година през следващите години.

Пламен Цеков създава дружеството "Гигс римоут" през тази година, а към него се присъединяват Стефан Бумов, който през миналата година продаде съоснованата от него компания HeleСloud, както и Александър Станков, вицепрезидент IT операции в Paysafe. Тримата са акционери в компанията и са финансирали бизнеса до този момента с помощта и на бизнес ангели.

"Идеята тръгна от Пламен, но много бързо намерихме допирните точки, защото нещата се припокриват. И в HeleCloud установихме, че ангажираността на хората сериозно се промени заради пандемията, особено при високотехнологичните профили. За тях е много по-важно каква е работата, а не къде. Смятаме, че този модел има бъдеще, защото наблюдаваме промяна в начина, по който работят и нашите клиенти. И там все повече се търсят модели, които са базирани на конкретните качества на дадени специалисти, отколкото да изнасят тип работа към външни доставчици. Много лесно се събрахме, защото мислим по един и същ начин и само от един час разговор стъпихме на една обща основа", коментира и Стефан Бумов.

Моделът

Целта на GigsRemote е основните привлечени хора в платформата да са от Източна Европа. В момента над 1.1 млрд. специалисти в света са ангажирани в подобен модел, но много малка част от подобните платформи са с фокус върху такива от Източна Европа.

Хората се регистрират в GigsRemote, като описват какви са техните желания, основни умения, как ще работят, какви проекти търсят, съответно и заплащането, което очакват да получат на ден или час, както и времето, което могат да отделят. След това от платформата проверяват уменията им, както технологични, така и меки. "Същевременно ние ги съветваме какво могат да подобрят. Много IT специалисти са фокусирани върху това, което правят, а не толкова върху комуникационните си умения. И ако имат партньор, могат да се продадат по-добре на крайните клиенти. Това е и смисълът на GigsRemote - да помагаме в представянето им и върху кои качества да акцентират повече", твърди Цеков.

Съответно международните клиенти търсят определени специалисти по краткосрочни и дългосрочни проекти. GigsRemote свързва двете страни, като договорът на експертите е с платформата, а не с клиента. Специалистите може да са на граждански договор, на свободна практика и съответно самоосигуряващи се лица, както и да имат собствена фирма, чрез която да издават фактури. GigsRemote получава фиксирана такса на всеки нает специалист от компанията клиент.

"Основното тук е, че правим трансформация от класически модел "работодател - служител" към модел на партньорство", казва Стефан Бумов. Системата използва и AI решения, за да "напасне" най-добре интересите на двете страни, като по този начин времето за наемане и старт на проектите може да е само 1 месец, казват от GigsRemote. "Ние не правим просто механичната връзка, а се стремим да изградим платформата и като екосистема, за да можем да дадем на фрийлансърите неща, които са налични в корпоративната среда, например допълнителните придобивки, здравно осигуряване и т.н.", допълва Бумов.

Все още броят на специалисти на свободна практика в региона е нисък, като най-наложен е този модел в Сърбия. Но според създателите на GigsRemote с помощта на платформата много повече хора ще бъдат ангажирани в този процес.

Вече са водени разговори с няколко по-големи компании, има запитвания и за определени позиции. Започнали са и записвания на експерти, като през следващите седмици ще има кампания за популяризиране на системата. Целта е до края на 2022 г. поне 100 специалисти да се регистрират, а до третата година платформата да има между 1000 и 2000 вече работещи специалисти, което означава 10 - 20 хил. регистрирани специалисти, основно от Югоизточна Европа.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ozd05563707 avatar :-|
    ozd05563707
    • + 1

    Има такива световни платформи, които обаче станаха много лакоми откъм % обслужване. Например най-големият сайт взема 20% комисионна от работника и още от работодателя. Ако успеят да пуснат услуга с нормални комисионни и лесна за работа, отделно ако успеят да се преборят с почти монопола в сектора, но и да успеят. Не да открили топлата вода, въпреки че точно това се опитват да кажат. Топлата вода в случая е открита преди около 15-20 години и 80% от сектора беше изкупен от една фирма...

    Нередност?
  • 2
    didco avatar :-|
    didco
    • + 1

    За някои хора ИТ-то се изчерпва с програмирането...
    Аз съм доволен от Upwork.

    Нередност?
  • 3
    lob18635382 avatar :-P
    пРезидента!
    • - 2
    • + 2

    Поредната платформа за препрепрепродажба на нечий умения, от която печалбата естествено отива в препрепрепродавачите. По традиция с куп заробващи условия, за да се премахне всякаква възможност за директна работа с клиенти и да се "оптимира" цоцането на клиенти и изпълнители.

    Нередност?
Нов коментар