Швейцарската SoftwareONE придобива създадената от българи HeleCloud

Цената на сделката не беше обявена, а съоснователите остават в компанията

Стефан Бумов и Добромир Тодоров    ©  HeleCloud
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредната сделка в българския IT сектор е факт, след като швейцарската група SoftwareONE Holding обяви, че придобива базираната в Лондон и основана преди пет години от българи HeleCloud. Финансовите параметри не бяха обявени, а мениджмънтът ще продължи да управлява бизнеса.

HeleCloud e основана от Добромир Тодоров, Стефан Бумов и Александър Колев през 2016 г. във Великобритания. Има офиси в Лондон, Хага и София с над 120 служители и над 150 големи международни клиенти от най-различни сектори. В България е инженерният екип от близо 90 души. HeleCloud, най-общо казано, е консултант в областта на облачните услуги, като работи с Amazon Web Services (AWS), където има статут на Premier Consulting Partner - най-високото ниво на партньорската им мрежа. Именно този опит привлича и купувача SoftwareONE, който е доставчик на цялостни софтуерни и облачни решения, с 7.6 млрд. швейцарски франка приходи за 2020 г. и над 6500 служители в цял свят. Компанията има и търговски офис в България. Сделката за HeleCloud е поредното придобиване на гиганта, който само през миналата година направи шест изкупувания. Оборотът на британското дружество HeleCloud достигна 8.1 млн. паунда за миналата година, със 70% повече от 2019 г.

"Много сме щастливи да приветстваме HeleCloud в SoftwareONE. С водещата им позиция на пазара това придобиване ще ни помогне да доразвием предлаганите от SoftwareONE услуги за миграция в облака, една от нашите стратегически инициативи за развитие, и да ускорим растежа на свързаните ни с AWS услуги в EMEA", заяви в официалното съобщение за сделката Явид Кан, AWS глобален директор на SoftwareONE.

През последните бизнесът и екипът на HeleCloud постоянно се разрастваха, включително и чрез придобивания - през 2019 г. компанията купи OlinData, нидерландски AWS партньор, а през миналото лято и българския разработчик DataStork, който работи именно в сферата на клауд услугите. HeleCloud е подкрепена и от британския фонд BGF, който досега е инвестирал общо 3 млн. паунда в нея - 2 млн. паунда през 2018 г. и още 1 млн. през миналата година. В България е основно инженерният екип на фирмата, а във Великобритания и Нидерландия са продажбите и маркетингът. Добромир Тодоров е един от първите служители на AWS в Европа. Приходите на българското дружество "Хелеклауд" за последната отчетена засега година - 2019-а, достигнаха 5.5 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар