HeleCloud купува българския облачен разработчик DataStork

Общият брой на служителите на HeleCloud в София ще надмине 100 души

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съоснованата от българи британска компания за облачни услуги HeleCloud е придобила изцяло българския разработчик DataStork - фирма в сферата именно на клауд услугите. Сумата по сделката не е публична. Тя се финансира чрез собствени средства на HeleCloud, както и чрез фонда BGF, който подпомага разрастването на компанията.

Пред "Капитал" оперативния директор и съосновател на HeleCloud Стефан Бумов коментира, че придобиването ще позволи на фирмата да добави екип с широки технически възможности, някои от които липсват в досегашната структура на компанията. Той добави, че HeleCloud е получила нова инвестиция от BGF, която е последвала първата такава през 2018 г. Тогава инвестицията бе от 2 млн. паунда. Стойността на новата капиталова инжекция не е ясна, като според Бумов BGF остава с миноритарен дял в HeleCloud. Целта на инвестицията е именно да се задвижи неорганичния растеж на HeleCloud, която работи основно като технологичен консултант за облачните услуги на Amazon Web Services.

Разрастване по време на пандемия

"Моментът е особен за придобивания, но смятаме, че инвестицията ще ни се отплати", коментира пред "Капитал" Бумов. "Нашите услуги всъщност решават проблемите, които пандемията поражда и инвестициите в този тип технологии имат смисъл. Не задължително във всички информационни технологии, а конкретно в облака."

HeleCloud ще запази бранда на DataStork, като все още не е взето решение докога. Самият екип обаче ще бъде интегриран. Така HeleCloud вече ще има над 100 служителя в София. В момента британската фирма има общо 110 служители, от които 80 се намират в софийския офис, а останалите са разпределени в Лондон и Хага. Екипът на DataStork, която има офис само в София, достига 25 служители.

DataStork работи през дружеството "ДейтаСторк България", което за 2018 г., последната налична в Търговския регистър, има приходи от 850 хил. лв. Компанията има широко портфолио от клиенти, в което влизат Bosch, Uber, AT&T, Financial Times и други.

Придобиването е част от стратегията на HeleCloud да се развива чрез органично и неорганично навлизане на нови пазари. Миналата година облачната компания закупи и холандската OlinData, отново за необявена сума. Фирмата бе придобита през август 2019 г. и напълно интегрирана през февруари 2020 г., когато брандът на OlinData спря да се използва.

Според Бумов HeleCloud се развива в две посоки - допълнително разширение към европейските пазари, както и навлизане на нови чрез придобивания, като вече се обсъжда възможността за нова покупка в бъдеще.

Все още няма коментари
Нов коментар