🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-важните числа в киберсигурността за 2023 г.

Какво казва статистиката по отношение на виртуалните заплахи

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Колко е висок шансът фирмата ви да преживее киберинцидент през идните три години? Колко пари са били загубени при киберпробиви според ФБР? Колко е голяма най-тежката атака с фалшив трафик (DDoS) през 2022 г.?

Киберсигурността е до голяма степен игра на математика, но изчислението на рисковете и щетите често е трудно занимание. Още по-трудната част е, че рядко има едно място, където да са събрани всички най-важни числа по отношение на сектора. Сайтът Tech Target е направил точно това: обобщил е най-важните статистически данни в сферата на киберсигурността от различни източници като анализаторски фирми и правителствени агенции из целия свят. Резултатът е една по-обективна картина какви са щетите в миналото и рисковете в настоящето, за да може да бъде по-спокойно бъдещето.

45% от компаниите глобално ще бъдат засегнати от киберинцидент, свързан с веригата им на доставки, в периода до 2025 г., сочи анализ на анализаторската компания Gartner.

65 хил. софтуерни пробойни са били открити само през 2022 г. от етични хакери. Числото е с 21% по-високо спрямо година по-рано, сочат данните от доклада Hacker Powered Security.

8 трлн. долара ще достигне "икономиката на киберпрестъпленията" през 2023 г., а до 2025 г. числото ще надхвърли 10 трлн. долара според доклада Official Cybercrime на Cybersecurity Ventures.

52 млрд. долара са загубите през 2022 г., свързани с открадната самоличност онлайн - при това само в САЩ. Въпреки че бизнеси и правителства инвестират все повече пари и време в опити да предотвратят подобен вид измами, за момента те само и единствено растат. Данните на общо 42 млн. американски граждани са били ползвани неправомерно през последната година, сочат данни на Javelin Strategy & Research.

230% е ръстът на т.нар. cryptojacking, при което хакери използват чужда компютърна мощност, за да копаят криптовалути. Данните са за 2022 г. и идват от Kaspersky Lab. Според доклада хакерите изкарват различни суми пари от подобен тип квазипрестъпни практики, но средно печалбата е около 1600 долара на месец.

847 хил. оплаквания от киберпрестъпления е отчело ФБР през 2021 г. - последните налични данни, които бюрото е публикувало. Това е най-големият годишен брой оплаквания, които ФБР регистрира, като общите загуби от тях според данните са 6.9 млрд. долара.

82% от всички пробиви се държат на човешки грешки, сочат данните от доклад на Verizon. Човешкият елемент води до пробиви най-често чрез имейл фишинг. Голяма част от бюджетите за превенция на киберинциденти са насочени именно към образоване на потребители как да се предпазят във виртуалния свят, но резултатите са ограничени.

5.6 млн. мобилни устройства са били заразени от зловреден софтуер през третото тримесечие на 2022 г., сочат данни на Kaspersky Lab. Това е значително понижение спрямо едва две години по-рано, когато бройката е била почти тройно по-висока.

61% е повишението на броя на фишинг атаките през 2022 г. според доклада State of Phishing на SlashNext. Само през третото тримесечие на годината е имало 3 млн. различни видове фишинг атаки, най-голямата регистрирана активност до този момент от организацията.

2.5 терабита в секунда е най-голямата засечена DDoS атака през 2022 г. според данните на Cloudflare. DDoS (Distributed denial of service) атаките представляват генериране на фалшив трафик, който да попречи на истински потребители да достъпят даден сайт или услуга.

67% повече са DDoS атаките за 2022 г. спрямо година по-рано, сочат още данните на Cloudflare. В някои случаи става дума за DDoS атака, която върви с изнудване, т.е. атаката ще спре тогава, когато жертвите платят.

3 трлн. долара са финансовите щети от изтичане на данни към 2021 г., сочат данните от доклад на Accenture. През 2024 г. прогнозата е те да достигнат 5 трлн. долара.

18 хил. долара струва средно на една американска фирма каквато и да било кибератака - изтичане на данни, рансъмуер или DDoS. Данните са за 2022 г., като скокът е с около 50% спрямо 2021 г., сочи докладът Hiscox Cyber Readiness, според който 47% от всички американски бизнеси са имали проблем с киберзащитата си през последната година.

4.35 млн. долара е средният разход на компания след изтичане на данни, сочат данните на IBM. Това обхваща предимно големи компании, които работят с данни на милиони клиенти. Най-тежки са изтичанията на данни от компании в сферата на здравеопазването, където средният разход е 10.1 млн. долара.

43% от атаките са насочени към малки и средни предприятия, но само 14% от тях са подготвени да се защитят, пише в доклад на Accenture.

10.9 млрд. долара е бюджетът за киберсигурност на Пентагона за 2023 г. Още 2.6 млрд. долара ще бъдат изхарчени от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ.

10 млрд. долара ще изхарчат компаниите по света до 2027 г. в опит да обучат служителите си в сферата на киберсигурността. Данните са от Cybersecurity Ventures, която отчита, че броят на заплахите се увеличава с броя на потребителите онлайн.

3.4 млн. души е глобалният недостиг на специалисти в сектора на киберсигурността. От тях 436 хил. са в САЩ, сочат данните от Cybersecurity Workforce Study.

62% от организациите глобално казват, че не им достигат хора, които да работят по киберсигурността им, пише в годишния доклад State of Cybersecurity за 2022 г. Допълнително 60% от запитаните имат проблем с това да задържат хората в отделите си за киберсигурност.

135 хил. долара е средната годишна заплата за специалист в сферата на киберсигурността в САЩ за 2022 г. Средното число за Европа е 93.5 хил. долара, а в Латинска Америка - едва 22.1 хил. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар