🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алтерко" придоби 60% в словенската GOAP за 2 млн. евро

Общата стойност на сделката може да надхвърли 5 млн. евро

Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров прогнозира приходи от около 45-46 млн. евро за 2022 г.
Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров прогнозира приходи от около 45-46 млн. евро за 2022 г.
Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров прогнозира приходи от около 45-46 млн. евро за 2022 г.    ©  Martin Joppen
Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров прогнозира приходи от около 45-46 млн. евро за 2022 г.    ©  Martin Joppen
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания за умни устройства "Алтерко" обяви, че е придобила 60% от словенската GOAP, доставчик и производител на IoT услуги и продукти. Цената на наричаната от дружеството "първа фаза на придобиване" е 2 млн. евро, като са сключени споразумения с всичките четирима акционери на GOAP - Леон Крали, Божан Сърк и Марко Данчевич и словенската Kolektor Group. При постигане на определени условия общата стойност на сделката може да надхвърли 5 млн. евро, става ясно от съобщение до БФБ, където се търгуват акциите на "Алтерко".

Според купувача за останалите 40% от капитала на словенската компания е сключен договор за опции с Крали, Сърк и Данчевич. Kolektor Group е продала своя 30% дял през първата част на сделката.

"Съгласно договора за опции "Алтерко" има безусловна опция да закупи (call опция), а продавачите - условна опция да продадат (put опция) два пакета дружествени дялове (упражняването на всяка от опциите на продавачите е под условие на постигането в периода 2023-2025 г. на определени минимални критерии за KPI, EBITDA и приходи). Една от опциите е за придобиването на 16%, а другата за придобиването на 24% от капитала на GOAP", се казва в съобщението на българската компания до БФБ. Общата цена на дяловете варира от 700 000 до 3.45 млн. евро в зависимост от изпълнението на условията при упражняване на опциите. С придобиването "Алтерко" иска да разшири технологичното си портфолио

В средата на 2022 г. "Алтерко" обяви, че предлага 3.3 млн. евро за всички акции в GOAР, а през декември стана ясно, че е постигнато споразумение. При инвестицията на Kolektor Group през 2017-2018 г., с която словенският конгломерат придоби 30% за общо 3.6 млн. евро, GOAP беше оценена на над 10 млн. евро. За 2021 г. приходите на производителя от Нова Горица надхвърлиха 2 млн. евро при нетна загуба от 144 хил. евро.

"Алтерко" произвежда умни устройства и продукти, базирани на Интернет на нещата, като сред най-популярните са системите за домашна автоматизация Shelly. От 2016 г. компанията се търгува на БФБ, а през 2021 г. излезе и на борсата във Франкфурт. Приходите й за 2021 г. достигнаха 59.5 млн. лв., а в края на миналата година от "Алтерко" обявиха, че продажбите по време на Черния петък са били в размер на 6.8 млн. евро и прогнозира общо 45-46 млн. евро оборот за цялата 2022 г. Най-големите пазари са Германия, Италия, Испания, Португалия и Нидерландия. Като част от международната си експанзия дружеството избра Дъблин за следващия си развоен център.

Все още няма коментари
Нов коментар