🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десетте акции на 2022 г.

След 42% ръст на SOFIX през миналата година сега анализаторите са по-умерени в очакванията си

Борсовата година беше от серията успешни IPO на сегмента за стартиращи компании BEAM като това на "Дронамикс" на братята Свилен (вляво) и Константин (вдясно) Рангелови.
Борсовата година беше от серията успешни IPO на сегмента за стартиращи компании BEAM като това на "Дронамикс" на братята Свилен (вляво) и Константин (вдясно) Рангелови.
Борсовата година беше от серията успешни IPO на сегмента за стартиращи компании BEAM като това на "Дронамикс" на братята Свилен (вляво) и Константин (вдясно) Рангелови.    ©  БФБ
Борсовата година беше от серията успешни IPO на сегмента за стартиращи компании BEAM като това на "Дронамикс" на братята Свилен (вляво) и Константин (вдясно) Рангелови.    ©  БФБ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • "Софарма" се връща като топ фаворит на брокерите и портфолио мениджърите след фотофиниш с "Алтерко".
  • При реализираните от SOFIX 42% ръст за 2021 г. сега анализаторите сумарно залагат той да се покачи, но по-умерено с 16%.
  • Основните фактори, които ще влияят на цените на акциите, са инфлацията и как централните банки ще реагират спрямо нея.

В началото на изминалата година надеждите бяха, че светът ще се сбогува с пандемията, но реално тя отново мина изцяло под знака на коронавируса. Икономиката оправда очакванията да поеме нагоре, макар и пътят доста да друсаше.

Дори и така обаче 2021 г. донесе по-скоро положителни емоции на инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ). Основният индекс на местния капиталов пазар SOFIX се покачи с 42% и приключи годината на ниво 635 пункта. Това чувствително надхвърли очакванията на анализаторите в традиционната годишна анкета на "Капитал" за 26% ръст, което и без това изглеждаше примамливо на фона на нулевите лихви по депозитите в банките.

Сега в новото, седемнайсето поред, издание на класацията на най-перспективните инвестиции според брокерите и портфолио мениджърите оптимизмът е малко по-умерен и средната прогноза е за 16.2% ръст на индекса. Ако тя се сбъдне, ще изведе SOFIX до рекордно ниво от 2008 г. насам. Но и неизвестните сега са доста повече, а един от участниците дори залага на спад от 10%. "Основната причина за негативната проекция за индекса е, че през 2022 г. очаквам централните банки да започнат да затягат монетарната политика, като съответно намалят програмите за изкупуване на облигации и вдигнат основните лихвени проценти по-бързо от очакваното. Това, комбинирано с високите нива на инфлация, би следвало да доведе до спадове на глобалните пазари, включително SOFIX", обяснява Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на "Делтасток"

Призракът на инфлацията

Очертаните от него рискове не са чужди и за другите участници, като предупреждението за ценовия шок се среща повсеместно в анализите им. "Световните пазари са скъпи, а все повече икономисти и анализатори говорят за спукване на балона на недвижимите имоти и акциите при грешка в политиката на централните банкери. Но ако такава не стане факт и растежът на глобалната икономика се забърза след пандемията, като в същото време видим и успокояване на инфлацията, макар и на високи нива, това ще доведе до благоприятна среда за много сектори", прогнозира главният инвестиционен консултант на "Елана" Цветослав Цачев.

В ПФБК пък очакват по-скоро година на две скорости, като през първата половина може да има спадове в резултат на опитите на централните банки да се борят с инфлацията, а във втората - ръст, движен от общ подем, след като веригите на доставки се възстановят, енергийните цени се нормализират и омикрон вълната отмине. "От друга страна, наличието на обилна ликвидност на местните инвеститори ще бъде ключов фактор през цялата година и е възможно да неутрализира потенциални спадове на акциите със силен фундамент", смятат от анализаторския екип на посредника.

Някои обаче виждат и възможни позитиви за българския пазар от инфлационната среда. "Считам, че предстоящите трусове при корекция на борсовия тренд на развитите пазари ще бъдат катализатор за отрезвяването на нереалистичните очаквания на инвеститорите и пренасочване на потока на инвестиции към пазари като БФБ", обяснява портфолио мениджърът от "Карол" Тихомир Каунджиев. Той, както и изпълнителният директор на "Селект асет мениджмънт" Красимира Паунина залагат, че високата инфлация в комбинация с ниските лихви по банкови депозити допълнително ще насочат вниманието на инвеститорите към възможностите, които предлага капиталовият пазар.

Паунина откроява като фактор, който може да отключи растеж, и овладяването на пандемията. Като цяло обаче корона темата определено се усеща на по-заден план в притесненията на анализаторите. Някои я изтъкват като потенциален двигател за поскъпване на акциите и политическата стабилизация в края на 2021 г. "Съставянето на правителство очаквам да бъде катализатор на позитивен пазарен тренд, връщайки доверието към пазара и инвестициите въобще", предвижда Ясен Спасов, инвестиционен консултант в "Скай управление на активи".

Фотофиниш

Тази година две дружества събират еднакъв брой точки на върха на класацията. Това са "Софарма", която вече шест пъти е била фаворит на анализаторите в анкетите на "Капитал", и една от вече понатрупалите борсова история технологични компании на БФБ - "Алтерко". Формално номер 1 за 2022 г. обаче е фармацевтичната компания, тъй като методологията предвижда по-предна позиция за компанията, включена в личните класации на повече участници.

Доминацията на контролираната от Огнян Донев "Софарма" се затвърждава и от четвъртото место на дистрибуторската компания в групата "Софарма трейдинг", а също и от третото на "Доверие обединен холдинг", в което "Софарма" и други свързани лица са най-големите акционери, като държат над 1/3 от капитала.

Някои от традиционните любими акции на брокерите като "Агрия груп холд", "Индустриален холдинг България", "Спиди" и самата БФБ се завръщат в по-челни позиции благодарение на конюнктурни очаквания към бизнеса им. Други стари звезди обаче като че ли поизпадат от полезрението на пазара, като например някогашни фаворити като "Монбат", "Фонд за недвижими имоти България" и "Химипорт" влизат в класациите на едва по един участник и са под чертата на топ 10.

Новата гвардия

За сметка на това дебют директно в топ 10 правят две от новите компании, направили IPO-та на борсовия сегмент за стартиращи компании на BEAM - "Илевън кепитъл" и "Дронамикс кепитъл". Като цяло демонстрираният засилен интерес при няколкото предлагания на сегмента, позволяващ набиране на до 3 млн. евро капитал при облекчени изисквания, се отчита като едно от събитията на 2021 г.

"Може да се обобщи, че BEAM се наложи като надежден източник на публично финансиране и предпочитана пазарна дестинация за финтех компании и стартъпи, каквито в страната има учредени над 60 само през изминалата година", коментира трейдърът от "Експат асет мениджмънт" Диляна Тодорова. Тя очаква тенденцията за набиране на капитал чрез IPO да се запази и през 2022 г. да станем свидетели на още презаписани емисии, последвани от големи ръстове при вторичната търговия.

"Последните публични предлагания през изминалата година показаха, че има огромен инвеститорски интерес към нови компании. Ще се търсят и добре ще се представят сектори като потребителски стоки, храни и услуги и разбира се IT сектор", очакват Галина Зайцева и Росен Димитров от екипа на "София интернешънъл секюритис".

Методология

В анкетата се включиха 8 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 29 позиции, като обясниха защо са предпочели всяка от тях. В таблицата акциите са класирани първо по брой точки, а вторият критерий е колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Делтасток", "Експат асет мениджмънт", "Елана трейдинг", "Карол капитал мениджмънт", Първа финансова брокерска къща, "Селект асет мениджмънт", "Скай управление на активи" и "София интернешънъл секюритис".

** Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества.

1. Софарма

Очаквам групата на "Софарма" да възвърне позиции на фармацевтичния пазар и да увеличи пазарното си присъствие след бъдещо одобрение на лекарствената форма на "Табекс" за продажба на пазарите в западна Европа и Америка.

Тихомир Каунджиев, "Карол"

"Софарма" е една от най-големите и стабилни компании в списъка. Секторът, в който оперира компанията, е ключов и имайки предвид, че пандемията ще продължи още поне няколко години, може да се очаква добро представяне на акциите."

Ивайло Чаушев, "Делтасток"

"Резултатите от фаза 3 на Цитизиниклайн в САЩ ще бъдат решаващи за бъдещето на акциите през 2022 г. Успешното приключване на клиничните изпитания може да изведе "Софарма" на съвсем ново ниво на оценка, тъй като достъпът до американския пазар е дълго чаканият от инвеститорите момент. От друга страна, натискът върху разходите за труд и за материали може да влоши маржовете през 2022 г., ако компанията не успее да ги пренесе към крайния продукт."

Веселин Радойчев, ПФБК

2. Алтерко

"Предпочитана позиция от инвеститорите, но с доста по-слаби темпове на покачване, тъй като и ръстът на резултатите ще се забави осезаемо."

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

"Цената на акцията се повиши с над 230% през 2021 г., водена и от очакванията за международен инвеститорски интерес след дебюта на Франкфуртската боса. Компанията публикува силни финансови резултати тази есен и увеличи пазарния си дял с 18% за последните 12 месеца. Новият международен мениджмънт и заложеното стратегическото развитие в Западна Европа са част от предпоставките ралито да продължи и през следващата година.

Диляна Тодорова, "Експат Асет Мениджмънт"

"Алтерко" е една от най-перспективните компании на българския пазар, като разрастването им в САЩ, високият ръст на продажбите, комбинирани с добрите финансови резултати, правят компанията привлекателна за инвестиции."

Ивайло Чаушев, "Делтасток"

3. Доверие обединен холдинг

"Както и през 2021 г., така и през 2022 г. нашият топ избор остава "Доверие обединен холдинг". Подобряващите се резултати на Молдиндконбанк (растяща печалба в комбинация с подобряващо се качество на портфейла), продължаваща дивидентна политика на банката след успешното увеличение на капитала на "Доверие" и продажбата на губещи и неосновни активи ще бъдат сред факторите, които ще водят инвеститорите и съответно цената през 2022 г."

Веселин Радойчев, ПФБК

"Подценена позиция благодарение на високата стойност на банката в Молдова."

Цветослав Цачев, Елана трейдинг

4. Софарма трейдинг

На фона на продължаващата COVID-19 пандемия и повишеното търсене на доставките на медицински консумативи, медикаменти и други продукти, предлагани в аптечните вериги, би следвало да продължим да наблюдаваме сравнително подобрение на финансовите резултати на компанията. Дружеството се намира в период на стратегически промени в своето развитие след успешното придобиване на няколко аптечни вериги, които биха могли да оптимизират в положителна посока финансовото представяне на компанията.

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

"Част от най-големия фармацевтичен холдинг в страната, компанията реализира ръст в печалбите от 52.53% за годината и капитализира 82% от разходите си за нови проучвания. Под търговската марка SoPharmacy се продават 56% от фармацевтичните и козметични изделия в България, като се очаква до края на 2022 г. той да се повиши с още 7%. Управлението на фиксираните разходи значително се подобрява и те намаляват с 8% спрямо 2020 г., като всички гореизброени фактори се очаква да се отразят във възстановяване на цената на акцията."

Диляна Тодорова, "Експат асет менинджмънт"

5. Българска фондова борса

"Положителна тенденция и очаквания по отношение на приходите и рентабилността. Качествен мениджмънт и отношение към инвеститорите."

Явор Спасов, Скай управление на активи

"Успешните IPO процедури през годината на няколко компании на пазара за растеж на малки и средни предприятия - BEAM - привлякоха в значителна степен инвеститорския интерес към БФБ. При евентуално продължаващо възстановяване на обичайната икономическа дейност в различните сектори след негативните ефекти от Ковид-19 пандемията след втората половина на 2022 г., бихме наблюдавали по-положителни нагласи към родния пазар, което ще рефлектира пряко и върху представянето на Българска фондова борса.

Красимира Паунина, "Селект асет мениджмънт"

6. Агрия груп холд

"Една от малкото "инфлационни" позиции, която може да спечели от световната тенденция към ръст на цените на суровините."

Цветослав Цачев, Елана трейдинг

"С около 80 хил. дка собствена земя и 290 хил. тона складови бази, Агрия е една от най-добре позиционираните компании на БФБ за инфлационна среда. През 2021 г. компанията разпредели първи дивидент от листването си на борсата, и продължението на тази политика през следващата година ще даде допълнителен тласък на цената."

Михаил Димитров, ПФБК

"Положителна тенденция и очаквания по отношение на приходите и рентабилността. Качествен мениджмънт и отношение към инвеститорите."

Явор Спасов, Скай управление на активи

7. Спиди

Тенденциите от миналата година за засилено използване на куриерските услуги и онлайн пазаруването ще повлияят положително на приходите и печалбата на "Спиди"

Галина Зайценва, Росен Димитров, СИС

"Компанията е изключително добре позиционирана на пазара, като тя е една от малкото компании, които бяха облагодетелствани от пандемията. Очаквам тенденцията хората да поръчват повече стоки онлайн да се запази и "Спиди" да продължи да се развива с добри темпове и това да се отрази благоприятно на финансовите отчети."

Ивайло Чаушев, "Делтасток"

8. Индустриален холдинг България

"Компанията се търгува на нива, които все още показват подцененост на акцията. Бизнес сегментите, в които оперират дъщерните дружества, имат потенциала да нарастват и запазят своята рентабилност."

Тихомир Каунджиев, "Карол"

"Приходите на "Индустриален холдинг България" ще продължат да растат. Повлияни позитивно донякъде и от Ковид кризата."

Галина Зайценва, Росен Димитров, СИС

9. Илевън кепитъл

"Листването на Дронамикс на Beam, добри резултати на kambanize не само показват добро представяне на портфейла, което, вярваме, ще се запази и през 2022."

Галина Зайценва, Росен Димитров, СИС

"Флагман на VC вълната на БФБ"

Цветослав Цачев, "Елана трейдинг"

10. Дронамикс кепитъл

"Дронамикс" е призьор за иновация за тази година и се характеризира с нишов футуристичен бизнес, с предстоящи държавни договори и оперативна линия с Австрия."

Диляна Тодорова, Експат асет мениджмънт

"Успешно изпълнение на заложените цели ще превърне "Дронамикс глобал UK", компанията майка на "Дронамикс кепитъл", във водещ кандидат за титлата на първи български "еднорог".

Мартин Димитров, ПФБК
Все още няма коментари
Нов коментар