Врагът отвътре

Христо Христов, ръководител "Киберсигурност" за Източна Европа, DXC Technology

Христо Христов, ръководител "Киберсигурност" за Източна Европа, DXC Technology
Христо Христов, ръководител "Киберсигурност" за Източна Европа, DXC Technology
Христо Христов, ръководител "Киберсигурност" за Източна Европа, DXC Technology
Христо Христов, ръководител "Киберсигурност" за Източна Европа, DXC Technology
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Христо Христов има повече от 13 години опит в киберсигурността, започвайки като секюрити специалист, преминавайки през няколко лидерски роли, които включват лидер на Endpoint Protection, Security Governance и консултантски услуги до ролята му днес - лидер за Източна Европа на екипа по киберсигурност. Той активно участва в разработването на предлаганите от компанията услуги и спомага за тяхното развитие. Екипът му доставя услуги в сферата на Endpoint Security, Security Monitoring, Security Governance, Application Security, Identity and Access Management, Compliance Management, Vulnerability scanning.

DXC Technology e водещ глобален доставчик на технологични услуги от Fortune 500 и управлява хиляди ключови системи на огромни международни корпорации, което ни предоставя широка перспектива за случващото се в света на киберсигурността, за атаките и начина, по който биват изпълнявани. Много често обаче се оказва, че врагът не е отвън, а всъщност най-голямата заплаха дебне отвътре. Какво означава това? Големи, сложни, зле изградени среди са най-голямата заплаха, с която може да се сблъска дадена организация. В следващите няколко реда ще разгледаме няколко подхода за това как да се справим с врага отвътре и какви решения предлага DXC за тези опасности.

Основи на киберсигурността

Често срещано явление е дадена компания да похарчи цяло състояние за секюрити продукти от последно поколение, като по този начин си създават грешна представа, че е добре защитена, но всъщност във фирмата са пропуснали да адресират добре познати уязвимости и да направят задължителни промени по конфигурацията си. За да отговори на това предизвикателство, DXC предлага услуга, наречена Cyber Maturity Review. Целта е да се направи пълна проверка на всички секюрити контроли и политики, които вашата компания следва, и да бъдат предложени промени за максимална защита.

Контрол на достъпа

За да бъде успешна една кибератака, тя трябва да бележи своето начало. В повечето случаи началната точка на атаката е вътрешен служител, който е последвал подозрителен линк. Дори и в началото атакуващият да има ограничен достъп, веднъж успял да пробие защитата, започва да си изгражда път към върха, като получава достъп до повече данни за вход и това продължава, докато целта не бъде осъществена. Добрата новина е, че самите вие може да управлявате кой получава достъп до вашата среда и методи като multi factor authentication могат да помогнат за превенция на неоторизиран достъп. Това може да бъде предоставено също и от широкообхватна услуга като Digital Identity, която DXC предлага, и изключително прецизно управлява достъпа на потребителите и нивото на информация, което могат да достъпят.

Софтуерни уязвимости

Споменахме потребителите, но дали това е единственото място, от което атакуващият би опитал да осъществи успешна атака? Разбира се, че не. Използването на софтуер с отворен код например може да ни навлече доста неприятности. Много често този тип приложения са обект на атаки, защото атакуващият използва неадресирана уязвимост в софтуера. Да вземем за пример ERP система, използвана широко от много компании. Това отваря изключителна възможност за атакуващия, защото с използването на една уязвимост успява да проникне в голям брой бази на различни компании. В този случай най-доброто решение за много компании би било изготвянето на надежден и навременен доклад за уязвимости и заплахи за индустрията и спецификите на компанията.

Интеграция

С нарастващата креативност на атакуващите корпорациите отговарят с повече решения, по-сложни системи за сигурност, повече нива на защита и мониторинг, което води до тежки и комплексни среди за управление. От една страна, това е логичният подход, но дали всички тези различни инструменти за превенция комуникират и работят в унисон? Дали цялата информация, която се предоставя, не е прекалено много и не измества фокуса от истински важните секюрити събития? Твърде вероятно е да бъде изпусната важна аларма, докато биват работени маловажни такива. Големите играчи на пазара като Microsoft и AWS имат своя подход, а именно изграждането на цялостни решения, които са добре интегрирани, работят в синхрон и показват истински важните за вашата среда събития. Благодарение на партньорството ни само за изминалата година екипът по киберсигурност на DXC в Източна Европа придоби повече от 250 сертификата от Microsoft и AWS, за да сме рамо да рамо с нашите клиенти в нарастващите заплахи и атаки в киберсвета.