Новата реалност ChatGPT - крие ли неочаквана заплаха за киберсигурността?

Борис Гончаров, главен стратегически директор на AMATAS

Борис Гончаров, главен стратегически директор на AMATAS
Борис Гончаров, главен стратегически директор на AMATAS
Борис Гончаров, главен стратегически директор на AMATAS
Борис Гончаров, главен стратегически директор на AMATAS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво означава ChatGPT за бизнеса, какво трябва да правим, за да се защитим, и доколко изкуственият интелект променя дигиталния свят, коментира Борис Гончаров, главен стратегически директор на водещата компания за киберсигурност AMATAS. AMATAS е част от Ocean Investments - инвестиционен холдинг, чиято бизнес насоченост е фокусирана върху стартъпи на идейна фаза в сферата на киберсигурността, дигиталното здраве и иновациите и чиято цел е да има позитивно глобално влияние върху българската предприемаческа екосистема.

Сто милиона потребители за по-малко от два месеца, екзистенциална заплаха за Google, повсеместна дигитална еуфория, примесена със страхове за бъдещото работно място. Очевидно се случва поредната технологична "революция", която ще засегне всичко и всеки. Разбира се, основният виновник за тази вайръл сензация е ChatGPT, генеративният изкуствен интелект на OpenIA, който има потенциала най-накрая да ни даде възможност да си "говорим" човешки с интернет, без това да изглежда като странен лингвистичен експеримент, сътворен от поредния налудничав технологичен гений от Силициевата долина.

След като глобалната аудитория се позабавлява непринудено с възможностите на ChatGPT, някъде сред възклицанията "това отговаря като човек" се появиха и известни тревожни мисли, които някак естествено формираха натрапчивия въпрос: "Това заплаха ли е за сигурността?" Необходимостта от смислен отговор допълнително се подсили от обявения от "Майкрософт" нов Bing, интегриран с ChatGPT, както и от внезапната поява на Bard - прибързания отговор на Google, с което всички осъзнаха, че скоро търсенията в интернет ще се променят завинаги.

С известно усещане за дежавю и пориви за назидателно-поучителни изблици общността на експертите по киберсигурност в спешен порядък стартира с опитите да изясни какви рискове носи със себе си масовото използване на изкуствен интелект, базиран на езиков модел, захранен с около 300 милиарда думи и изрази, систематично извлечени от интернет, включително чувствителна бизнес информация и лични данни.

Съвсем логично и очаквано за такъв вид технология ChatGPT се оказва доста умел в социалното инженерство, най-вече в генерирането на убедително изглеждащи фишинг имейли и чат съобщения. И докато това не звучи като нещо непознато и страшно, следва да се отбележи, че възможността за реалистична динамична интеракция умножава експоненциално възможните източници на атака, преодолявайки с лекота езиковите бариери и липсата на познания за спецификата на изказа.

За да създадат допълнителен съспенс и притеснение за потребителите, експерти по киберсигурност успяха да демонстрират колко лесно може да се генерира зловреден код с използването на ChatGPT, което на пръв поглед изглежда стряскащо, но при малко по-внимателно вникване в WHAT IF сценария става ясно, че това действие само по себе си е една малка част от жизнения цикъл на кибератаката, а и "сериозните" атакуващи далеч не се нуждаят от асистенцията на ChatGPT, за да си свършат работата.

Извън темата как можем да "хакваме" чрез ChatGPT естествено се породи въпросът как той и другите подобни на него чатботове могат да бъдат атакувани, като основното притеснение идва от т.нар. Prompt Injection, или Prompt Hacking атака, която в общи линии представлява въвеждането на подвеждащ или зловреден входящ текст в промпта на съответния ИИ с цел разкриването на информация, която би трябвало да е скрита от потребителя, или провокирането на поведение, което е неочаквано или забранено.

Естествено гласовете на киберсигурността, приканващи всички много да внимават с ChatGPT, са леко закъснели и надали ще променят нещо на този етап, но поне могат да послужат като отправна точка за осмислянето на динамичния характер на киберрисковете и как да се справим с тях. ChatGPT няма да ни каже нищо ново, базисните принципи по отношение на киберсигурността си остават същите.