🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кибертенденциите на 2023 г.: Възходът на AI, облачните заплахи и защо рансъмуерът не умира

Щетите от киберпрестъпления ще растат с 15% на година, за да достигнат 10.5 трлн. долара през 2025 г.

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хакерите стават все по-софистицирани, злонамерени и алчни. За потвърждение на подобно твърдение е достатъчно да се погледнат само някои данни. Щетите от киберпрестъпления ще растат с 15% на година, за да достигнат 10.5 трлн. долара през 2025 г. (спрямо 3.5 трлн. долара през 2015 г. и 8 трлн. долара за 2023 г.), показват прогнозите на Cybersecurity Ventures.

Пробивите стават все повече и по-скъпи за ударените организации както заради уменията на хакерите, така и заради все повечето технологии, използвани от компаниите. Те продължават да инвестират в IT системи, които да улесняват дистанционната работа, да подобряват клиентското изживяване и, общо казано, да създават повече стойност. Но всички тези платформи носят със себе си повече уязвимости. Което пък принуждава компаниите да ускорят инвестициите в киберсигурност. И макар да използват все повече нови технологии за защита, същите тези иновации са в ръцете и на тъй наречените злонамерени актьори. А те вече не са просто индивидуални хакери, а хайтек групи с големи възможности. Няма организация, която да е имунизирана срещу атаки, независимо дали малка фирма, корпоративен гигант или местни или централни власти. И дори най-модерната защита в един момент става неефективна.

Според консултантската компания McKinsey единственото решение пред организациите е да укрепят защитите си, като гледат напред в опит да предвидят нововъзникващите постоянно заплахи. Но какви са основните тенденции, които ще движат сектора през 2023 г.

1. Двойното острие на изкуствения интелект (AI)

AI технологиите, водени от машинното самообучение, донесоха огромни промени в киберсигурността. Изкуственият интелект вече е от първостепенно значение при изграждането на автоматизирани системи за сигурност, разпознаване на език и лица и автоматично откриване на киберзаплахи. Въпреки това технологията е използвана и за разработване на интелигентен зловреден софтуер и атаки, които заобикалят най-новите протоколи за сигурност. В същото време системите за откриване на заплахи, използващи AI, може да предскажат нови атаки и незабавно да уведомят администраторите за всеки пробив.

2. Рансъмуерът не умира

Рансъмуер не е нова заплаха, но продължава да расте. Според компанията Kaspersky има над 120 отделни семейства рансъмуер и хакерите стават все по-добри в укриването на зловреден код, чрез който да получат финансови облаги. Пандемията увеличи дигитализацията на много организации и в комбинация с дистанционната работа създаде много повече (и в някои случаи и по-лесни) цели за пробив. Атаките, а и исканията за откуп са нараснали значително през последните три години, и то не само срещу индивидуални хора, но и срещу организации.

3. Облачен възход и... заплахи

Облачните услуги предоставят най-различни предимства, най-вече ефективност и по-ниски разходи. Но са и уязвими, не на последно място и заради посочената причина за масовото навлизане на дистанционната работа при пандемията. Недобре конфигурираните облачни настройки са основна причини за теч на данни и непозволен достъп. Средната стойност на пробив е около 3.86 млн. долара през 2022 г. Но работата в облака носи и немалко предизвикателства за организациите като нуждата от по-голям IT опит и умения, покриването на регулаторни изисквания, повечето потенциални точки за пробив, не на последно място и заради потребителите.

4. Атаки срещу автомобили

Съвременните автомобили имат софтуер, покриващ най-различни системи - круиз контрол, заключване на вратите, въздушни възглавници и усъвършенствана помощ на шофьора. В същото време колите използват Bluetooth и WiFi технологии за комуникация, което ги прави уязвими за хакерски атаки. Очакванията са през тази година да нараснат пробивите като получаване на контрол над превозното средство, използването на микрофоните в колата за подслушване и др. И тепърва тези заплахи ще растат, тъй като автомобилите ще стават все по-автоматизирани и автономни.

5. Интернет на нещата (IoT)

С навлизането и разрастването на 5G мрежите новата ера на взаимосвързаност става реалност чрез Интернет на нещата (IoT). Най-общо казано, това са устройствата извън компютри, телефони и сървъри, които се свързват с интернет и споделят данни помежду си. Тази комуникация между множество джаджи ги прави уязвими за атаки или софтуерни бъгове. А те могат да бъдат както фитнес гривни, така и умни хладилници, сензори и гласови асистенти. Очакванията са до 2026 г. над 64 млрд. IoT устройства да работят в цял свят.

Малко факти

  • 101.5 млрд. долара ще достигнат инвестициите в решения за киберсигурност до 2025 г.
  • 15% годишен ръст на щетите от киберпрестъпления до 10.5 млрд. долара през 2025 г.
  • 85% от малките и средни фирми ще увеличат разходите си за IT сигурност до края на 2023 г.
  • В цял свят има 3.5 млн. отворени позиции за специалисти по киберсигурност.


Все още няма коментари
Нов коментар