Foxconn започва производството на iPhone 15 в Индия

Очаква се новият телефон на Apple да бъде обявен официално на 12 септември, а продажбите да започнат на 22 септември

Apple има сериозни планове и за търговия, и за производство в Индия
Apple има сериозни планове и за търговия, и за производство в Индия
Apple има сериозни планове и за търговия, и за производство в Индия    ©  Reuters
Apple има сериозни планове и за търговия, и за производство в Индия    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Тайванската компания Foxconn започва да произвежда най-новото поколение телефони на Apple iPhone 15 в южния индийски щат Тамил Наду в опит да намали разликата между дейностите си в Индия и основната ѝ производствена база в Китай. Според запознати, цитирани от Bloomberg, заводът на Foxconn, който е най-големият договорен производител на електроника в света, в град Шриперумбудур се подготвя да започне да доставя най-новите устройства на американската компанията няколко седмици след доставките от заводите в Китай, тъй като Apple иска да увеличи обема на iPhone, идващ от Индия.

Преди iPhone 14 Apple е произвеждала само малка част от своите телефони в Индия, която доставките спрямо Китай са се забавяли с шест до девет месеца. Миналата година това закъснение е било намалено и в края на март Apple е произвеждала 7% от телефоните си в Индия. Според източниците на Bloomberg целта за тази година е да се сближат сроковете за доставка от Китай и Индия, въпреки че производителите не са сигурни, че ще могат да го постигнат.

Други доставчици на Apple в Индия - тайванската Pegatron и заводът на Wistron в индийския щат Карнатака, който може да бъде придобит от местния конгломерат Tata още този месец - също скоро ще започнат да сглобяват iPhone 15, твърдят източниците.

Очаква се новият телефон на Apple да включва значителни подобрения на камерата в цялата продуктова гама, а моделите Pro ще използват подобрена 3-нанометрова версия на използвания от предходното поколение iPhone процесор А16. Новото поколение телефони е от решаващо значение за съживяване на спадащите продажби, след като този месец Apple отчете трето поредно тримесечие на спад.

Разрастване в Индия

Apple е разширила дейността си в Индия чрез тайванските си доставчици, възползвайки се от някои от финансовите стимули на администрацията на индийския премиер Нарендра Моди за привличане на повече високотехнологични производства. Това е помогнало на Apple да утрои производството на iPhone в Индия до над 7 млрд. долара през фискалната година, приключила през март, припомня Bloomberg.

Apple е "ангажирана да се развива и инвестира в цялата страна", заяви главният изпълнителен директор на калифорнийската компания Тим Кук след срещата си с Моди по време на пътуването си до Индия през април.

Apple, която отвори първия си обект в страната през април, разглежда бързо развиващия се индийски пазар както като възможност за търговия, така и като важна производствена база за своите устройства в дългосрочен план. През тримесечието, приключило през юни, продажбите на iPhone в Индия са нараснали с двуцифрени стойност до нов връх, въпреки че Apple не е разкрила точни данни.

Все още няма коментари
Нов коментар