🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ започнаха разследване срещу OpenAI и ChatGPT

Това е най-значимата регулаторна заплаха досега за бързо развиващия се сектор на изкуствения интелект

Проверява се дали AI компанията е нарушила законите за защита на потребителя, като е извличала публични данни и е публикувала невярна информация чрез своята услуга.
Проверява се дали AI компанията е нарушила законите за защита на потребителя, като е извличала публични данни и е публикувала невярна информация чрез своята услуга.
Проверява се дали AI компанията е нарушила законите за защита на потребителя, като е извличала публични данни и е публикувала невярна информация чрез своята услуга.    ©  Reuters
Проверява се дали AI компанията е нарушила законите за защита на потребителя, като е извличала публични данни и е публикувала невярна информация чрез своята услуга.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ е започнала разследване срещу компанията OpenAI, собственик на популярния чатбот ChatGPT, дали е нарушила законите за защита на потребителя, като е извличала публични данни и е публикувала невярна информация чрез своята услуга. Агенцията е изпратила дълго 20 страници писмо, публикувано в четвъртък от The Washington Post, в което иска подробна информация относно техните AI технологии, клиенти, продукти, и мерки за поверителност и защита на данните.

FTC иска от OpenAI да й предостави подробни описания на всички оплаквания, които компанията е получила, за нейни продукти съдържащи "неверни, подвеждащи, унизителни или вредни" твърдения за хората. Според документа FTC разследва дали компанията е участвала в нелоялни или измамни практики, които са довели до "увреждане на репутацията" на потребителите.

Антитръстовият регулатор също така е поискал от компанията да предостави документи, свързани с разкрития от OpenAI през месец март инцидент, когато някои потребители са могли да видят информация, свързана с плащанията, както и някои данни от историята на чатовете на други потребители. В блог пост относно инцидента ОpenAI заяви, че броят на потребителите, чиито данни са били разкрити, е "изключително малък". FTC иска компанията да предостави детайли за броя на потребителите, които са били засегнати от инцидента, и информация за действията, които компанията е предприела в отговор на него.

Сред информацията, която комисията е поискала от OpenAI, са всякакви изследвания, тестове или проучвания, оценяващи доколко потребителите разбират "точността или надеждността на резултатите", генерирани от нейните AI услуги. FTC иска и данни относно начините, по които продуктите на OpenAI биха могли да генерират унизителни изказвания, като е поискала от компанията да предостави записи на жалбите, които хората изпращат за нейния чатбот, който прави неверни изявления.

FTC също така е поискала подробни детайли относно продуктите на OpenAI и начина, по който те се рекламират, както и подробности за политиките и процедурите, които компанията прилага, преди да пусне нов продукт, включително списък на случаите, в които тя е задържала голям езиков модел поради рискове за безопасността.

Искове срещу други AI фирми

В края на миналия месец The Washington Post съобщи, че калифорнийска адвокатска кантора е завела колективен иск срещу OpenAI, в който твърди, че компанията грубо е нарушила авторските права и неприкосновеността на мнозина, когато е използвала данни, извлечени от интернет, за обучението на своите модели. Според Райън Кларксон, управляващ партньор на кантората, фирмата иска да представлява "реални хора, чиято информация е била открадната и незаконно присвоена с търговска цел, за да се създаде тази много мощна технология".

В началото на юли Google също става цел на друг колективен иск на Кларксон за злоупотреба с огромни количества лична информация и защитени с авторски права материали, за да обучава своите системи за изкуствен интелект, съобщава Reuters. Жалбата е подадена във федералния съд на Сан Франциско от осем души, искащи да представляват милиони потребители и притежатели на авторски права, и твърди, че неразрешеното извличане на данни от сайтове от страната на Google нарушава правото им на личен живот и собственост. В иска се твърди, че компанията може да дължи поне 5 млрд. долара.

Същата седмица комедиантката Сара Силвърман подаде иск срещу OpenAI за нарушаване на авторските ѝ права. В него тя твърди, че Силвърман не е давала разрешение на фирмата да използва цифровата версия на книгата ѝ "Тhe Bedwetter" за обучението на езиковите модели, и че тя вероятно е била открадната от пиратска библиотека. Тя е подала подобен иск и срещу компанията майка на Facebook - Meta, която пусна своя езиков модел по-рано тази година.

В края на миналия месец известни автори подписаха писмо до изпълнителните директори на OpenAI, Google, Microsoft, Meta и други, в което ги обвиняват в експлоататорски практики при създаването на чатботове, които "имитират и повтарят" техния език, стил и идеи.

Все още няма коментари
Нов коментар