🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изкуственият интелект все още не унищожава работни места

Офис работниците са дори повече

Засега има малко доказателства относно въздействието на AI върху заетостта
Засега има малко доказателства относно въздействието на AI върху заетостта
Засега има малко доказателства относно въздействието на AI върху заетостта    ©  Reuters
Засега има малко доказателства относно въздействието на AI върху заетостта    ©  Reuters

След удивителните пробиви в изкуствения интелект много хора се притесняват, че ще се окажат на икономическото бунище. Глобалните търсения в Google на въпроса "безопасна ли е работата ми" са се удвоили през последните месеци, тъй като хората се опасяват, че ще бъдат заменени с големите езикови модели (LLM). Някои свидетелства сочат, че предстоят широкомащабни сътресения. В неотдавнашна публикация Тина Елунду от OpenAI и колеги заявяват, че "около 80% от американската работна сила може да бъде засегната за поне 10% от работните си задачи от въвеждането на LLM". В друг анализ се посочва, че правните услуги, счетоводството и туристическите агенции ще се изправят пред безпрецедентни смущения.

Икономистите обаче обичат повече да правят прогнози за автоматизацията, отколкото да ги проверяват. В началото на миналото десетилетие мнозина от тях гръмко прогнозираха, че роботите ще унищожат милиони работни места, само за да замълчат, когато равнището на заетостта в богатия свят се повиши до рекордни нива. Малцина от тези проповедници имат добро обяснение защо страните с най-високите нива на технологична употреба по света, като Япония, Сингапур и Южна Корея, постоянно имат едни от най-ниските нива на безработица.

Представяме първия си опит за проследяване на въздействието на AI върху работните места. Използвайки американски данни за заетостта по професии, обособяваме офис работниците. Те включват хора, работещи в сфери от бекофис поддръжка и финансови операции до копирайтинг. Смята се, че тези длъжности са особено уязвими към генеративния AI, който става все по-добър в логическото мислене и творчеството.

Въпреки това все още има малко доказателства относно въздействието на AI върху заетостта. През пролетта на 2020 г. делът на белите якички се увеличи, тъй като в началото на пандемията от ковид-19 много хора в сферата на услугите загубиха работата си. Днес техният дял е по-нисък, тъй като развлекателният и хотелиерският сектор се е възстановил. И все пак през изминалата година делът на заетостта в професиите, за които се предполага, че са застрашени от генеративния AI, се е увеличил с половин процентен пункт.

Още е рано

Разбира се, все още е рано. Все още малко компании използват инструменти с генеративен AI в големи мащаби, така че ефектът върху работните места може просто да е отложен. Друга вероятност обаче е, че тези нови технологии в крайна сметка ще унищожат само малък брой професии. Макар и AI да е ефикасен в някои задачи, той може да е по-лош в други, като например мениджмънт и определянето на това, от което се нуждаят другите.

AI може дори да има положителен ефект върху работните места. Ако служителите, които го използват, станат по-ефикасни, печалбата на компанията може да нарасне, което ще позволи на шефовете да засилят набирането на персонал. Неотдавнашно проучване на компанията за набиране на IT персонал Experis насочва към тази възможност. Според него повече от половината от британските служители очакват AI технологиите да имат положителен ефект върху техния брой през следващите две години.

За да видим как ще се развие ситуацията, ще публикуваме актуализации на този анализ на всеки няколко месеца. Но засега апокалипсисът на работните места изглежда далечен.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Повече по темата как изкуственият интелект ще се отрази на пазара на труда може да прочетете в следващия брой на "Капитал"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    Интелектът, макар и изкуствен, е умен и знае, че без работникът е неговата принадена стойност икономиката няма как да съществува. Не може да има общество пълно само с Безоси и Мъскове.

    Нередност?
Нов коментар