Конкуренцията в AI нараства – Илън Мъск създаде компанията xAI

Милиардерът е един от основателите на OpenAI и сега ще конкурира продукта й ChatGPT

Мъск обясни, че xAI ще се стреми да създаде "максимално любопитен" AI.
Мъск обясни, че xAI ще се стреми да създаде "максимално любопитен" AI.
Мъск обясни, че xAI ще се стреми да създаде "максимално любопитен" AI.    ©  Reuters
Мъск обясни, че xAI ще се стреми да създаде "максимално любопитен" AI.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илън обяви създаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения интелект, след като месеци наред говореше, че има планове да създаде конкурент на ChatGPT. Компанията, наречена xAI, представи уебсайт и екип от десетина служители. Според уебсайта новата компания ще бъде ръководена от Мъск и "ще работи в тясно сътрудничество с X (Twitter), Tesla и други компании, за да постигнем напредък в изпълнението на нашата мисия". "Целта на xAI е да разберем истинската същност на Вселената", се посочва на уебсайта, което повтаря езика, който Мъск е използвал и преди, за да опише амбициите си в областта на изкуствения интелект.

Компанията ще бъде ръководена от Мъск, а екипът ѝ ще се състои от експерти в сферата, включително Игор Бабушкин, бивш инженер в DeepMind на Google, Тони Ву и Кристиан Сегеди, отново от Google, и Грег Янг от Microsoft. Компанията заявява, че е отделна от X Corp (Twitter), но ще работи в тясно сътрудничество с X, Tesla и други компании. xAI обяви, че на 14 юли ще проведе събитие в Twitter Spaces, на което ще могат да бъдат задавани въпроси.

На събитие в Twitter Spaces в сряда вечерта Мъск обясни своя план за създаване на по-безопасен изкуствен интелект, като вместо да програмира морал в своя AI, xAI ще се стреми да създаде "максимално любопитен" AI, каза той, цитиран от Reuters.

"Ако се опита да разбере истинската природа на Вселената, това всъщност е най-доброто, което мога да измисля от гледна точка на безопасността на AI", каза Мъск. "Мисля, че той ще бъде прочовешки от гледна точка на това, че човечеството е просто много по-интересно от нечовечеството."

Според Грег Янг, който е съосновател на xAI, стартъпът ще се задълбочи в "математиката на дълбокото обучение" и ще "разработи "теорията на всичко" за големи невронни мрежи", за да пренесе изкуствения интелект "на следващо ниво".

Financial Times съобщи през април за първи път за плановете на Мъск за създаване на AI компания, тъй като той се опитва да настигне OpenAI, която предизвика нарастващ интерес към сектора, след като през ноември пусна популярния си чатбот ChatGPT. Мъск помогна за съосноваването на OpenAI през 2015 г., но напусна базирания в Сан Франциско стартъп през 2018 г. заради това, което той определи като конфликт на интереси, свързан с работата му по изкуствен интелект в производителя на електрически автомобили Tesla.

Позовавайки се на запознати с въпроса, изданието съобщава, че Мъск е осигурил хиляди чипове от Nvidia, които са му необходими за изграждането на голям езиков модел.

В края на март Мъск се подписа в отворено писмо на Future of Life Institute, в което призовава за незабавното прекратяване на обучението на по-мощни от ChatGPT AI за период от поне 6 месеца. Но мнозина от бранша изразяват своя скептицизъм относно това действие на Мъск, тъй като само няколко седмици по-рано - на 9 май - Илън Мъск и Джаред Бърчъл, който управлява богатството на милиардера, са регистрирали компания в Невада, наречена X.AI. Фирмата посочва Мъск като единствен директор, а Джаред Бърчъл като секретар.

Haй-нoвoтo нaчинaниe нa Mъcĸ идвa в нecигypeн мoмeнт зa основателя на Tesla. Социалната платформа Тwіttеr, която милиардерът придоби, e изпpaвeнa пpeд нecигypнo бъдeщe, cлeд ĸaтo Меtа пусна кoнĸypeнтнoто пpилoжeниe Тhrеаdѕ. Πpилoжeниeтo нa Меtа зaпиca 100 млн. peгиcтpaции зa пo-мaлĸo oт ceдмицa, което е една трета от ползващите платформата на Мъск.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар