TSMC отложи с година пускането на завода си за чипове в САЩ

Липсата на квалифицирани служители забави тайванската компания, което ще попречи на технологичните амбиции на президента Байдън

Председателят на TSMC Марк Лиу заяви, че производството на усъвършенствани микропроцесори в завода в Аризона ще започне през 2025 г.
Председателят на TSMC Марк Лиу заяви, че производството на усъвършенствани микропроцесори в завода в Аризона ще започне през 2025 г.
Председателят на TSMC Марк Лиу заяви, че производството на усъвършенствани микропроцесори в завода в Аризона ще започне през 2025 г.    ©  Reuters
Председателят на TSMC Марк Лиу заяви, че производството на усъвършенствани микропроцесори в завода в Аризона ще започне през 2025 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor (TSMC) отложи старта на производството в завода си в американския щат Аризона, с което попречи на технологичните амбиции на президента Байдън. Компанията обяви, че производството на чипове няма да започне през следващата година поради недостиг на квалифицирани работници. САЩ имат планове за увеличаване на производството на чипове в страната. Решението на TSMC идва в момент, когато между Вашингтон и Пекин се засилва продължаващия търговски спор, в центъра на който са технологиите.

Председателят на TSMC Марк Лиу заяви, че производството на усъвършенствани микропроцесори в завода в Аризона ще започне през 2025 г. По време на представянето на резултатите на компанията Лиу заяви, че заводът, който е в процес на изграждане от април 2021 г., се сблъсква с недостиг на работници със "специализирани познания, необходими за инсталирането на оборудване в съоръжение за производство на полупроводници", съобщава BBC. Той добави, че фирмата "работи за подобряване на ситуацията, включително за изпращане на опитни техници от Тайван, които да обучават местните квалифицирани работници [в САЩ] за кратък период от време".

TSMC също така прогнозира 10% спад в продажбите през тази година поради по-бавното търсене на полупроводници. Компанията съобщи, че печалбата ѝ е спаднала с около 23% до 181,8 млрд. тайвански долара (5.8 млрд. долара) през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година.

TSMC първоначално обяви плана си да построи завод в Аризона през 2020 г., по време на президента Доналд Тръмп. Миналия декември азиатската компания заяви, че ще трябва да утрои инвестицията за проекта до 31.1 млрд. долара, правейки го една от най-големите чуждестранни технологични инвестиции в САЩ. Тогава Лиу зави, че първото от двете съоръжения за производство на полупроводници в завода в Аризона ще започне работа през 2024 г., а второто - през 2026 г.

Дълъг технологичен конфликт между САЩ и Китай доведе до това Белият дом да наложи редица мерки срещу китайската индустрия за микрочипове и да инвестира милиарди долари за подкрепа на сектора в САЩ. Страната държи близо 10% от световното предлагане на компютърни чипове, които са ключът към всичко - от коли до мобилни телефони. През 1990 г. обаче пазарният й дял беше 40%.

Миналата година президентът Байдън подписа законопроект, според който държавата ще подпомогне с 280 млрд. долара високотехнологични производители и научни изследвания в САЩ. Подкрепата включва и данъчни облекчения за компании, които изградят заводи за производство на компютърни чипове в страната.

Все още няма коментари
Нов коментар