Акциите на Arm скочиха с 25% при пазарния си дебют за оценка от 65 млрд. долара

Успешното листване на дизайнера на чипове дава надежди на инвеститорите за съживяване на фондовите пазари

Компанията продава дизайна на чиповете си на производители, по което прилича на Qualcomm
Компанията продава дизайна на чиповете си на производители, по което прилича на Qualcomm
Компанията продава дизайна на чиповете си на производители, по което прилича на Qualcomm    ©  Reuters
Компанията продава дизайна на чиповете си на производители, по което прилича на Qualcomm    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на британската компания за дизайн на чипове Arm скочиха с 25% в първия ден на листването си на Nasdaq, с което пазарната капитализация достигна 65 млрд. долара. Това е най-голямото първично публично предлагане (IPO) за 2023 г. и дава надежди на инвеститорите, че се задава съживяване на фондовия пазар в следващите месеци. Компанията, която през 2016 г. беше придобита от японския конгломерат SoftBank за 32 млрд. долара, като собствениците решиха да я делистнат от Лондонската фондова борса (LSE).

Предлагането набра близо 4.9 млрд. долара за SoftBank, която пусна за търговия 95.5 млн. от общо 1 млрд. акции. Японската група ще продължи да притежава около 90% от акциите на Arm. Клиенти на Arm, сред които Apple, Google, Nvidia, AMD, Samsung, Intel и TSMC, са изразили готовност да закупят акции на стойност 735 млн. долара, съобщи Financial Times.

SoftBank реши да листне Arm на фондовата борса, след като в началото на миналата година "регулаторни пречки" провалиха споразумението за продажба на производителя на чипове Nvidia за 40 млрд. долара. Arm е считана за незаменима в тех сектора, тъй като проектираните от компанията чипове се използват в почти всеки един смартфон на планетата. Преди месец групата разкри, че приходите й за паднали с 1% заради забавяне на двата й основни сегмента - смартфоните и компютрите, но компанията планира да навлезе и в сектора с чипове за изкуствен интелект (AI).

Първи ден на търговия

Акциите на британската компания отвориха 14 септември на цена 56.1 долара - ръст с 10% спрямо емисионната цена - и достигнаха до 63.6 долара в края на работния ден, отбелязвайки ръст от 24.7%. Цената продължи да се повишава и след приключване на борсовата сесия, достигайки общ ръст от 33.3% в първия си ден.

"Първичното предлагане е успешно и ще се отрази много положително на задаващите се IPO", обяви пред Reuters Салман Малик, партньор в брокерската компания Anson Funds в Торонто. Инвеститорите следяха внимателно дебюта на Arm, за да видят колко силно ще е търсенето след две години на стагнация на листванията заради геополитическото напрежение и по-високите лихви. През следващите седмици се очакват няколко IPO, сред които услугата за доставка на хранителни стоки Instacart, германският производител на обувки Birkenstock и платформата за автоматизация на маркетинговите процеси Klaviyo.

Американски дебют

През март Arm обяви, че акциите на компанията няма да се търгуват на LSE, макар да беше ухажвана лично от британския премиер Риши Сунак. Херман Хаузeр, който е участвал в разработването на първия процесор Arm, заяви пред BBC, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е отчасти виновно за листването на акциите в САЩ, а не на Острова, тъй като се е отразило на авторитета на LSE.

"Надеждата, разбира се, беше за двойно листване... но това не беше възможно поради размера на първичното публично предлагане, а размерът на Лондонската фондова борса вече не е такъв, какъвто беше преди", каза Хаузeр.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • + 3

    Показателно, накъде върви Лондонското сити след Брекзит. Перлата им се прехвърли на други пазари.

    Нередност?
  • 2
    Mushichka avatar :-|
    Mushichka
    • + 1

    Не беше очакваното от мнозина IPO. Днес паднаха с няколко процента, другата седмица се очаква низходящият тренд да продължи. Помня, че предишното най-голямо листване (ако не се лъжа) беше преди около 2 години на Ривиан, което скочи с около 80% от предложната цена ($78). Доста неподходящ ден и заради стачката в трите най-големи автопроизводители в Америка, тъй като ARM обявиха, че очакват развитие на пазара им именно в сегмента с "умни" автомобили.

    Нередност?
Нов коментар