🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Париж измества Лондон като най-голям европейски пазар за акции

Спадът на паунда след Brexit и растящият оптимизъм за френските компании скъси дистанцията между двете борси

Пазарната стойност на компаниите, листнати във френската столица, вече достига 2.83 трлн. долара и доближава капитализацията на лондонската борса.
Пазарната стойност на компаниите, листнати във френската столица, вече достига 2.83 трлн. долара и доближава капитализацията на лондонската борса.
Пазарната стойност на компаниите, листнати във френската столица, вече достига 2.83 трлн. долара и доближава капитализацията на лондонската борса.    ©  Reuters
Пазарната стойност на компаниите, листнати във френската столица, вече достига 2.83 трлн. долара и доближава капитализацията на лондонската борса.    ©  Reuters

Париж оспорва лидерството на Лондон като дом на най-голямата фондова борса в Европа и разклаща ролята на Великобритания като водещ финансов център на континента. Пазарната стойност на компаниите, листнати във френската столица, вече достига 2.83 трлн. долара и доближава капитализацията на лондонската борса, която е 2.89 трлн. долара по данни на Refinitiv, цитирани от Financial Times. Дистанцията между Лондон и Париж бързо се скъсява в годините след Brexit заради слабото представяне на британските акции и на новите емисии там, както и от спада на британския паунд.

По данни на Bloomberg от преди дни общо търгуваните в Париж акции дори леко са изпреварили по стойност тези в Лондон. Промяната е голяма в сравнение с 2016 г., когато френският пазар за акции изоставаше по капитализация от британския с около 1.5 млрд. долара.

"Това очевидно не е добра новина за Лондон, а Brexit е голям фактор", казва Уилям Райт, основател на британския тинк-танк New Financial. Топящата се преднина на Лондон тревожи местните политици, които се опитват да изтъкнат ползите от напускането на ЕС и да възстановят привлекателността на своя пазар. Част от активността там обаче продължава да изтича към европейски финансови центрове като Париж, Франкфурт и Амстердам.

Отливът от Ситито

Голяма роля играе отслабването на британската валута. От януари 2016 г., годината, когато се проведе референдумът за Brexit, паундът е спаднал с почти една пета спрямо долара. За същия период еврото се е обезценило с около 4%. Освен че това обезценява активите в доларово изражение, много инвеститори с частен капитал и корпоративни купувачи са се възползвали от отстъпката на британския пазар спрямо останалите и са предприели сливания и придобивания, казва Сю Нофке от британската компания за управление на активи Schroders. Сред знаковите компании, излезли от борсата след сделки, са Arm, Shire, SABMiller, Sky, Cobham, Meggitt, Wm Morrison и застрахователят RSA.

За изравняването на двата пазара допринася и представянето на водещите акции. Важните за Великобритания банки, фармацевтични производители, компании за петрол и други природни ресурси срещат предизвикателства в последно време. За сметка на това Франция се радва на попътни ветрове заради доброто представяне на местните производители на луксозни стоки като LVMH, както и по-голямата експозиция към индустриални и технологични компании. Експерти изтъкват още че, инвеститорите в британските акции твърде много дават приоритет на изплащането на дивиденти, което води до недостатъчни инвестиции, докато при френските фокусът все повече пада върху растежа.

Лондон продължава да води по някои показатели

Лондон запазва статута си на водещ световен център за търговия с чуждестранна валута и деривати, но делът му и в двата пазара намаля след Brexit. Традиционната преднина в търговията с акции спрямо други европейски борси също се изпарява, откакто кралството напусна единния пазар. Акции за над 6 млрд. евро, които обикновено се търгуват в лондонското Сити, го напуснаха още първия ден след Brexit, давайки тласък на активността в Амстердам.

Лондон все още запазва по-голяма преднина, ако се вземат предвид и депозитарните разписки - банкови сертификати, които отразяват собствеността върху акции на чуждестранни компании. Те традиционно представляват голям дял от общата стойност на лондонския пазар. С тях общата капитализация там възлиза на 6.2 трлн. долара в сравнение с 3.7 трлн. долара в Париж според Лондонската фондова борса.

Обединеното кралство също така е привлякло 60 нови листвания за по над 100 млн. долара през последните три години, като общата им стойност е 26 млрд. долара. За сравнение, във Франция те са 19, като са набрали общо 8 млрд. долара според Schroders. Новите листвания по-добре отразяват здравето на фондовия пазар, смята Андрю Лапторн от Société Générale. Въпреки това конкуренцията от страна на Париж се засилва, тъй като според проучвания мениджърите на фондове определят Франция като предпочитан европейски пазар.