Китай започна данъчни проверки на Foxconn, които се смята, че са политически мотивирани

Основателят на компанията се е кандидатирал на предстоящите президентски избори в Тайван

Проверките се правят по-малко от три месеца преди президентските избори в Тайван и на фона на стремежа на Foxconn да разшири дейността си извън Китай.
Проверките се правят по-малко от три месеца преди президентските избори в Тайван и на фона на стремежа на Foxconn да разшири дейността си извън Китай.
Проверките се правят по-малко от три месеца преди президентските избори в Тайван и на фона на стремежа на Foxconn да разшири дейността си извън Китай.    ©  Reuters
Проверките се правят по-малко от три месеца преди президентските избори в Тайван и на фона на стремежа на Foxconn да разшири дейността си извън Китай.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тайванската Foxconn е подложена на данъчна проверка в Китай, съобщи местният The Global Times, позовавайки се на анонимни източници. Изданието съобщава, че китайски данъчни власти са проверили обекти на Foxconn в провинциите Гуадун и Дзянсу, а служители по природните ресурси са инспектирали обекти в Хенан и Хубей.

"Спазването на законите и наредбите е основен принцип на групата в световен мащаб", се казва в изявление на Foxconn, цитирано от Financial Times. "Ще си сътрудничим активно с операциите на съответните органи."

Проверките във Foxconn не са били официално обявени от нито един китайски държавен орган, а местните власти, които според The Global Times извършват одитите в четирите провинции, не са предоставили коментар по темата на запитванията на Reuters.

Политическо разследване

В понеделник двама анонимни източници, близки до Foxconn, са потвърдили данъчната проверка пред Reuters, добавяйки, че смятат, че е била разкрита от държавното издание по политически причини, свързани с предстоящите президентски избори в Тайван, в които основателят на Foxconn Теру Гоу, който се е оттеглил от ръководния пост на компанията през 2019 г., се кандидатира като независим кандидат.

Източниците на агенцията твърдят, че през последните месеци китайските власти са извършили одит на няколко компании, чиито имена не са назовали, но смятат, че само проверката на Foxconn е била оповестена по политически причини. Те добавят, че проверките се правят по-малко от три месеца преди президентските избори в Тайван и на фона на стремежа на Foxconn да разшири дейността си извън Китай.

Компанията се стреми да диверсифицира производствената си база извън Китай, като първият източник е заявил пред Reuters, че разглежда одита като "предупреждение" за Foxconn. "Икономиката им не се развива добре. Това е предупреждение, виждайки как големи компании като нас се преместват в Индия", заявява той. "Искат да вземете страна. Или ще останете с нас, или ще напуснете." Според втория източник на агенцията одитът е бил "неочакван" и сравнително "необичаен".

Нормална проверка

В отделна публикация от неделя The Global Times пише, че въпреки че мнозина тайванци подозират, че проверката е свързана с кандидатурата на Гоу, експерти от континентален Китай заявяват, че "разследването е нормално и легитимно, тъй като всяка компания е подлагана на данъчни проверки".

Според цитираните от китайското издание експерти проверката е нормална, но може да се отрази на изборите, като те отбелязват, че ако "сепаратистите, които се стремят към "независимост на Тайван", спечелят изборите, това ще бъде огромна катастрофа за мира и стабилността в региона и китайския народ от двете страни на Тайванския проток" и че "китайският народ от двете страни на Тайванския проток, включително представителите на бизнес средите, трябва да работи заедно, за да предотврати катастрофата".

The Global Times също така добавя, че кандидатурата на Гоу вероятно ще разедини опозиционния вот на предстоящите избори, което ще облагодетелства "кандидата на сепаратистката управляваща Демократична прогресивна партия Лай Чинг-те".

Все още няма коментари
Нов коментар