Тайвански компании помагат на Huawei в изграждането на фабрики за чипове

Все още не е известно дали четирите фирми са нарушили американските санкции.

Американските санкции бяха поставени под въпрос, след като в края на август Huawei представи смартфон с усъвършенстван произведен в Китай чип.
Американските санкции бяха поставени под въпрос, след като в края на август Huawei представи смартфон с усъвършенстван произведен в Китай чип.
Американските санкции бяха поставени под въпрос, след като в края на август Huawei представи смартфон с усъвършенстван произведен в Китай чип.    ©  Reuters
Американските санкции бяха поставени под въпрос, след като в края на август Huawei представи смартфон с усъвършенстван произведен в Китай чип.    ©  Reuters

Няколко тайвански компании помагат на Huawei да изгради инфраструктура за мрежа от заводи за чипове в Южен Китай, показва разследване на Bloomberg. Сред тях са тайванският дистрибутор на материали за чипове Topco Scientific, подразделение на L&K Engineering, която проектира, изгражда и управлява чисти стаи за полупроводниковата, биохимичната и електронната промишленост, както и строителната United Integrated Services.

Също така тайванската Cica-Huntek Chemical Technology Taiwan Co. е съобщила на своя сайт, че е спечелила договори за изграждане на системи за доставка на химикали за китайските производители на чипове Shenzhen Pensun Technology и Pengxinwei IC Manufacturing (PXW), която миналата година беше включена в черния списък на САЩ. И двете дружества са били идентифицирани като работещи с Huawei за изграждане на съоръжения за производство на чипове. Bloomberg съобщава, че компанията е премахнала онлайн препратката, след като агенцията е отправила запитване за това.

Необявената досега тайванска подкрепа за Huawei рискува да предизвика обратна реакция на острова, който се готви за избори през януари, като въпросът за нестабилните отношения на Тайван с Китай вероятно е най-важният въпрос. В тази ситуация е опасно компании от най-важната индустрия на острова да помагат на санкционираната от САЩ Huawei да разработва полупроводници, за да пробие ефективно американската блокада. Тези санкции бяха поставени под въпрос, след като в края на август Huawei представи смартфон с усъвършенстван произведен в Китай чип, което предизвика тревога във Вашингтон.

Според разследването на агенцията освен тайванските компании през август е забеляна цистерна на френския доставчик на индустриални газове Air Liquide да напуска комплекса на PXW. Френската компания е заявила, че спазва изцяло регулациите навсякъде, където извършва дейности, и че доставя продукти, които не са обект на американските регулации. Френското финансово министерство е заявило, че не може да коментира американските разпоредби и не е обсъждало връзките на Air Liquide с PXW с американски служители.

В сряда тайванският икономически министър Уан Мей-хуа заяви, че нейното ведомство се е съгласило да започне проверка по въпроса. Според нея четирите компании оказват съдействие при проекти за отпадни води и опазването на околната среда, което не са технологии, ограничени от тайванското правителство. Министерството, отговарящо за контрола на износа, е заявило по-рано в отговор на запитванията на Bloomberg, че ще се свърже с компаниите, за да "придобие представа" за техните дейности в региона.

"Министерството също така ще предупреди тези фирми трябва да обърнат внимание на мерките за контрол на износа на САЩ, ако използваното от тях оборудване е ограничено от американските правила", се казва в изявлението на тайванското министерство.

Изявления на тайванските фирми

Представител на Topco е потвърдил, че китайското дъщерно дружество има текущ договор за обработка на отпадъчни води за PXW, и заявява, че екологичните проекти не попадат в обхвата на американските санкции. Topco добавя, че е сключило договора преди включването на PXW в черния списък и че не доставя оборудване или материали за полупроводници.

United Integrated Services също потвърждава, че китайското ѝ дъщерно дружество е спечелило договор за подпомагане на SwaySure - една от трите компании, които помагат на Huawei с производството на чипове - за обновяване на интериора и че звеното е пристъпило към проекта. Компанията добавя, че тъй като и тя и нейното китайско подразделение се занимават със строителство, а компанията майка не произвежда и не изнася продукти или оборудване, свързани с полупроводникови пластини, те не нарушават правилата за контрол на износа.

"Откакто е създадена United Integrated Services, тя спазва всички съответни политики и разпоредби при всички свои инвестиции и дейности, се казва в нейното изявлението. Компанията цени правата на своите инвеститори и отдава още по-голям приоритет на защитата на обществения ред и обществения интерес."

Huawei, L&K Engineering и Cica-Huntek не са предоставили коментар на запитванията на Bloomberg.