🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Партньорството с Oracle е гаранция за стабилен бизнес растеж и сигурно управление на данни

Росен Маринов - изпълнителен директор на "Сирма Солюшънс" АД

Росен Маринов - изпълнителен директор на "Сирма Солюшънс" АД
Росен Маринов - изпълнителен директор на "Сирма Солюшънс" АД
Росен Маринов - изпълнителен директор на "Сирма Солюшънс" АД
Росен Маринов - изпълнителен директор на "Сирма Солюшънс" АД
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Росен Маринов е изпълнителен директор на "Сирма Солюшънс" АД от 2016 година. Той е с над 25 години опит и доказани експертни знания и умения в областта на информационните технологии и бизнес управлението. Ръководи направлението "Софтуерна и хардуерна системна интеграция" и търговските операции на компанията. Член е на СД на "Сирма Солюшънс" АД и "Датикум" АД.

Отделът по системна интеграция на "Сирма" е локален и регионален партньор на глобални технологични доставчици. Представете ни накратко продуктите и решенията, които предлагате?

"Сирма" е един от основните партньори на водещите производители на хардуер, системен софтуер, решения за киберсигурност и облачни доставчици като Oracle, Dell, Cisco, Lenovo, HPE, IBM, F5, PaloAlto, VMware, SentinelOne и много други. Вече повече от 20 години успешно изпълняваме ИТ инфраструктурни проекти, дигитализация и миграция към облака. Завършили сме стотици проекти за облачни платформи, киберсигурност, критични системи и оборудване на центрове за данни. Имаме собствена програма за обслужване на компании с доставки или наем на персонални компютри и устройства, съобразена със съвременните предизвикателства на хибриден модел на работа, географски разпръснати екипи и т.н.

Управляваната от вас компания е водещ партньор и системен интегратор на Oracle в региона. Може ли да ни споделите кои са ключовите предимства на Oracle и как бизнесът и публичният сектор могат да се възползват от тях?

Работим с Oracle от деня на нашето създаване преди вече 32 години. Преминали сме всички необходими сертификации от тях и сме се позиционирали като доверен и предпочитан партньор. Безспорно Oracle са известни с най-добрата, бърза и сигурна база от данни, която обслужва клиенти във всички сектори на икономиката и е предпочитан наш избор при решения за Analytics, BI, DW, Big Data и множество вертикални приложения за индустрията. Клиентите могат да изберат и Oracle хардуер, наречен Exadata, който е специално разработен и оптимизиран за Oracle задачи, чрез който се спестяват огромни средства за самите лицензи и поддръжка. В последните години на разположение е и Oracle Cloud Infrastructure (OCI) - облак, който обслужва тези задачи без никакви първоначални инвестиции за клиента. За най-критичните клиенти, които имат високи изисквания за сигурност и са строго регулирани, облакът се изгражда на тяхна територия, възползвайки се от предимствата на технологията, без допълнителни инвестиции, но и без данните им да напускат техния периметър.

Вие сте стратегически партньори на облачните решения от портфолиото на Oracle за региона. Разкажете накратко за предимствата на технологиите и какви биха били преките ползи от имплементирането им в големите и средните организации?

Елиминиране на инвестициите в хардуер и лицензи, съчетано с пълна гарантираност на услугата, са сред основните предимства. В допълнение на това са кратките срокове за интеграция и пускане в експлоатация. Тези иновативни облачни решения предлагат възможности за неограничен и мигновен растеж според нуждите. Облачните решения се наложиха като много по-бързи и надеждни системи. Сред предимствата е и достъпът до над 100 допълнителни приложения и услуги в облака.

Десетки хиляди компании от всякакъв размер разчитат на облачните приложения на Oracle, за да управляват своите най-важни фронт- и бекофис бизнес операции. Всеки пакет от приложения се интегрира безпроблемно и помага да се минимализира комплексността, свързана с информационните системи, а корпоративните потребители максимализират полезността на данните, които притежават и управляват. Не на последно място, чрез облачните технологии клиентите получават присъствие в цял свят според необходимите регулации. Всичко това при изключителна сигурност, без необходимост от инфраструктурен екип и специалисти за поддръжка на комплексни системи.

Разкажете ни за успешно реализиран ваш мащабен проект, какви бяха ползите от внедрените решения и предизвикателствата пред компанията като изпълнител?

За последните 4-5 години изпълнихме няколко проекта в Oracle Cloud Infrastructure, но ще разкажа за най-успешния - Oracle Exadata Cloud@Customer в НЗОК. Гордеем се с този проект, защото обслужва един от най-важните сектори за обществото ни - здравеопазването. Едновременно с необходимостта от непрекъсваема наличност на системите нивото на сигурност на личните данни трябва да е безкомпромисно и съобразено със строгите нормативни регулации. Успяхме много бързо да заменим всички хетерогенни изчислителни среди за бази данни в НЗОК с една система, която вече 4 години обслужва касата, болниците и цялата система в здравеопазването без нито секунда прекъсване. Впоследствие изпълнихме и Disaster Recovery на тази система. Освен техническите постижения ние спестихме на касата 80% от разходите й за лицензи за бази данни, хардуер и тяхната поддръжка. Изчислено за този четиригодишен период, спестените средства на нас, данъкоплатците, се оценяват на над 27 милиона лева!

Какво бихте препоръчали на представителите на корпоративния сегмент при избора им на лицензионен или клауд доставчик?

Препоръката ми е да се доверят на утвърдени компании, с отлични референции за реализираните проекти. От съществено значение са опитът и експертността на избрания доставчик, както и възможността за гъвкавост, индивидуален подход и адекватно бюджетиране. Както споделих, "Сирма" е партньорът на Oracle за региона с най-голям брой сертификати за всички техни вертикали - технологии, решения и приложения, хардуер и облак. Компанията ни има множество референции за успешни проекти, разработваме и внедряваме различни по мащаб софтуерни приложения, цялостни решения и платформи, имплементираме и надграждаме критични информационни системи. Експертният опит, който имаме в различните индустрии, е от здравеопазване и редица публични институции, през финансови организации, промишлени предприятия, индустриални компании, бързооборотни стоки и много други. Държим на гъвкавостта и умеем да намираме решения за всеки бюджет, ситуация и специфичен проект.

Какви са препоръките ви към главните изпълнителни директори, които се стремят да запазят бизнеса си конкурентоспособен и планират бъдещо технологично обновление на своите компании?

За да повишат своята конкурентоспособност, технологичното обновление трябва да стане интегрална част от корпоративните стратегии. Мениджърите следва да имат визия, разбиране и дълбока убеденост, че с внедряването на най-съвременните технологии ще осигурят растеж, ще подобрят операциите, ще постигнат по-висока продуктивност и ниво на информационна сигурност. Доставяйки пълната гама от последните технологии и услуги на глобалните лидери, ние помагаме на бизнеса да бъде "на гребена на вълната", като поддържа своите конкурентни предимства чрез използването на най-надеждните и иновативни ИТ решения.