🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Сирма" официално купи мажоритарен дял в "Ти Би Ай инфо"

Придобитата компания, специализирана в IT решенията за застраховането, променя името си на "Сирма иншурънс солюшънс"

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Сирма груп холдинг" обяви, че е придобила 55% от акциите в софтуерно-консултантската "Ти Би Ай инфо", месец след като заяви намеренията си. Сумата по сделката не е публична, но в нея влиза и дъщерното дружество "Ейч Ар Ем сълюшънс". Двете общо ще се преименуват на "Сирма иншурънс солюшънс" и ще влязат под шапката на "Сирма", която е листната на Българската фондова борса. Другият голям акционер в новото дружество ще е настоящият изпълнителен директор на "Ти Би Ай инфо" Юлиян Маслянков.

През юни от "Сирма" коментираха пред "Капитал", че проучвателните разговори за сделката се водят от половин година насам. По-малко от година по-рано, през ноември 2021 г., "Сирма" придоби и друга софтуерна компания - "Сайънт".

"Ти Би Ай инфо" има 3 млн. лв. приходи за 2021 г. и 44 служители към април. "Сирма груп холдинг" има общо 64.4 млн. лв. консолидирани приходи за 2021 г., а заетите към края на 2021 г. са 475 души. Това я прави десетата по големина софтуерна компания в България според данните на "Капитал", които ще бъдат публикувани в годишния доклад "К100".

Интересът на "Сирма" идва от дейността на придобитата компания - внедряване на IT решения за застрахователната индустрия и разработването на софтуер за управление на човешки ресурси. Компанията предлага софтуерни услуги и внедрява продукти на американските Creatio и Oracle. Клиентите на "Ти Би Ай инфо" са предимно от сферата на застраховането - Vienna Insurance Group и дъщерните й в България "Булстрад", и "Доверие". Самата софтуерна компания при създаването си е част от австрийската група. Тя обаче има и други клиенти на застрахователния пазар като лидера в автомобилното застраховане "Лев инс".

"Благодарение на настоящата сделка ще разширим портфолиото си от софтуерни услуги в застрахователния сектор. Това ще отвори пред нас възможности за развитие и достигане до нови клиенти както в страната, така и на международно ниво", коментира Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг".

Новопрекръстеното дружество "Сирма иншурънс солюшънс" ще предоставя и нов продукт, Sirma Insurance - приложение, базирано на платформата Creatio, което позволява създаването на решения без писането на софтуерен код.

Все още няма коментари
Нов коментар