🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Европа се разгаря конкуренция за AI таланти

Лидерите в индустрията се борят да задържат персонала си

Базовите заплати на ръководителите в индустрията скочиха с между 50 хил. и 100 хил. паунда от 350 хил.
Базовите заплати на ръководителите в индустрията скочиха с между 50 хил. и 100 хил. паунда от 350 хил.
Базовите заплати на ръководителите в индустрията скочиха с между 50 хил. и 100 хил. паунда от 350 хил.    ©  Reuters
Базовите заплати на ръководителите в индустрията скочиха с между 50 хил. и 100 хил. паунда от 350 хил.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вълната от стартъпи за развитие на изкуствен интелект (AI) разгаря битката за технически таланти в Европа, принуждавайки компании като Google DeepMind да избират между плащане на високи заплати или загуба на най-добрите кадри в сектора. Невероятният успех на създадения от OpenAI чат бот ChatGPT мотивира инвеститорите, които финансират обещаващи AI стартъпи и са нетърпеливи да направят следващия голям успех.

Яхвайки инвестиционната вълна, редица чуждестранни фирми за изкуствен интелект, сред които и канадската Cohere и базираните в щатите Anthropic и OpenAi - отвориха офиси в Европа миналата година, увеличавайки натиска върху технологичните компании, които се борят да привлекат и запазят таланти в региона, пише Reuters.

Базираната в Лондон компания за изкуствен интелект DeepMind изгради репутацията си, прилагайки AI във всичко - от настолни игри до структурна биология. Сега фирмата е изправена пред множество добре финансирани конкуренти, навлизащи в нейната територия, докато все по-голям брой нейни служители напускат, за да започнат свои предприятия. Скоро напусна и съотнователят Мустафа Сюлейман, който създаде базираната в Калифорния компания Inflection AI заедно с милиардера на LinkedIn Рейд Хофман и Артур Менш, който е и главен изпълнителен директор на френската Mistral AI. Двете нови компании са оценявани за милиарди.

"Това със сигурност е конкурентно пространство", каза представител на DeepMind и добави, че технологичният гигант "продължава да се справя добре в привличането и отглеждането на таланти".

Затваряне на разликата

Според Avery Fairbank, фирма за търсене на изпълнителни директори, има "значително увеличение" в заплащаното на служителите от висшия мениджмънт в компаниите за изкуствен интелект в Обединеното кралство през последната година.

"Навлизането на чуждестранни гиганти за изкуствен интелект като Anthropic и Cohere на лондонския пазар допълнително ще увеличи конкуренцията за AI таланти", казва Чарли Феърбанк, управляващ директор на Avery Fairbank.

Базовите заплати на ръководителите в индустрията скочиха с между 50 хил. и 100 хил. паунда от 350 хил.

Cohere, която проектира вътрешни чатботове и други инструменти за своите клиенти, нае Фил Блънсъм, водещ изследовател в DeepMind в продължение на седем години, като свой главен учен през 2022 г. Себастиан Рудър също се присъедини към Cohere от DeepMind през януари.

"Рядко се среща компания, която изгражда огромен бизнес от нулата, с много от водещите умове в индустрията, казва Рудър. Когато се появи такъв шанс, го взимаш."

Екатерина Алмаск, генерален партньор в OpenOcean, каза, че DeepMind вече не е "далечен лидер в сектора".

Сюлейман наскоро започна да набира базиран в Лондон технически персонал за Inflection AI, докато Mistral на Менш бързо се превърна в един от най-оживените стартъпи на континента, набирайки 415 млн. долара в рисково финансиране през декември.

Повече влияние

OpenAI отвори първия си международен офис в Лондон миналата година, последван бързо от втори в Дъблин. "Само първите стъпки," каза Даян Юн, вицепрезидентът на компанията, тъй като групата планира да се разширява в други страни.

Cohere отвори офиса си в Обединеното кралство миналата година и Ейдън Гомез, изпълнителният директор на фирмата, каза, че сега разделя времето си между родния си град Торонто и Лондон, където фирмата планира да удвои броя на служителите си до 50.

"Ние отиваме там, където има таланти, а има много в Лондон и в цяла Европа", каза Гомес.

Войната за таланти означава, че работниците имат по-голяма възможност да предявяват изисквания към бъдещите си работодатели.

Базираната в Лондон фирма за изкуствен интелект ElevenLabs предлага опции за акции на нови служители, щедри заплати и напълно дистанционна работа, въпреки че повечето рекламирани позиции изискват служителите да са базирани в Европа. След като ElevenLabs наскоро набра 80 млн. долара финансиране от фирми за рисков капитал като a16z и Sequoia, компанията каза, че скоро ще удвои общия си брой на персонала до 100.

Базираната в Париж Bioptimus, също основана от бивши служители на DeepMind, събра 35 млн. долара през февруари. Томас Клозел, ранен инвеститор в компанията, каза, че стартъпите търсят да наемат таланти от технологични гиганти като Google, като им предлагат повече влияние върху развитието на компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар