Илън Мъск настоява OpenAI да остане с отворен код и да не генерира печалба

Най-богатият човек в света съди компанията за ChatGPT и нейния изпълнителен директор Сам Алтман

В сърцето на технологичния свят се разиграва правна битка, която с разкритията си може да преобърне разбиранията ни за развитието на изкуствения интелект. Основателят на SpaceX, Tesla, X и Neuralink, Илън Мъск, съди OpenAI и нейния изпълнителен директор, Сам Алтман. Обвинението е отстъпление от "некомерсиалните цели" и "предателство" на първоначалната мисия на OpenAI.

Самият Илън е един от съоснователите на OpenAI. Той твърди, че компанията е нарушила своето основно споразумение, превръщайки се в подчинен на Microsoft инструмент - най-голямата технологична компания в света. В съдебно дело, заведено във Върховния съд на Калифорния за окръг Сан Франциско, Мъск излага позицията си за нарушение на договора, доверието на потребителите и нелоялна търговска практика. Той призовава OpenAI да се върне към своите принципи на отворен код и иска съдебна забрана срещу "печалбарското" използване на технологията.

След като OpenAI стартира като некомерсиална лаборатория за изследване на изкуствения интелект през 2015 г., компанията се превърна в търговски гигант след създаването на своя бизнес клон през 2020 г. Оттогава OpenAI премина към модел, ориентиран към печалба, като критиците, включително Мъск, твърдят, че компанията вече се фокусира само върху скоростта, новите продукти и печалбата, а не върху положителното въздействие върху човечеството.

Илън Мъск, който е бил член на борда на OpenAI до 2018 г., изразява загриженост относно развитието на ChatGPT-4 и следващите итерации на технологията, загатвайки за потенциален риск за обществената безопасност. Мъск вижда изкуствения интелект като значителна заплаха за човешката цивилизация и настоява за строга държавна регулация и внимателно поведение с изследванията в областта на AI, което привлича вниманието на регулаторните органи.

Мнозина виждат съдебния иск на Мъск като "бунт" целящ единствено да се върне отворения код, който от своя страна е изключително ценен за Мъск, тъй като самия той ръководи конкурентен AI проект-Grok.

Според Financial Times, позовавайки се на двама запознати с финансите на компанията, приходите на OpenAI вече надвишават 2 млрд. долара годишно, благодарение на огромния успех на водещия си AI продукт, ChatGPT, който я позиционира като една от най-бързо растящите технологични компании в историята. Microsoft е инвестирала милиарди в OpenAI, като прави първия си принос през 2019 г. През януари, главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатя Надела, заявява, че няма проблеми със структурата на собствеността на OpenAI и просто желае компанията производител на ChatGPT да има "добро управление", а не контрол върху компанията.

Този юридически конфликт подчертава не само разногласията между водещите фигури в областта на технологиите, но и по-широкия дебат за бъдещето на изкуствения интелект и неговото въздействие върху обществото. Дали Илън знае нещо повече от публиката за "опасностите" остава да разберем.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар