Генеративният AI има проблем с чистата енергия

Какво се случва, когато AI революцията се срещне с енергийния преход

Очевидното решение е графичните процесори да станат по-енергийно ефективни.
Очевидното решение е графичните процесори да станат по-енергийно ефективни.
Очевидното решение е графичните процесори да станат по-енергийно ефективни.
Очевидното решение е графичните процесори да станат по-енергийно ефективни.

Когато колега от The Economist посети Сам Олтман в дома му в Сан Франциско през 2022 г., забеляза два чифта розови кецове на рафта. Единият носеше логото на стартъпа за машинно обучение на Олтман - OpenAI. Другият носеше емблемата на Helion, компанията за ядрен синтез, която Олтман също подкрепя. Предприемачът е обсебен и от двете технологии - не само като модни продукти за крака. Той вярва, че цената на интелекта и цената на енергията ще се понижат по взаимно устойчив начин. Той го нарича "дълга и красива експоненциална крива".

По-скоро гадна, жестока и кратка. Говорете с компаниите за комунални услуги и операторите на центрове за данни и въпреки че много от тях споделят вълнението на Олтман относно AI, те се сблъскват с енергиен казус, от който донякъде зависи бъдещето на три големи икономически промени: AI революцията; усилията за електрификация на големи части от икономиката и борбата с изменението на климата. Накратко - "генеративният" AI, който стой зад ChatGPT на OpenAI, има огромен апетит за електроенергия. Той се приземи, практически от нищото, върху световна енергийна система, която вече изпитва затруднения да се справи с алтернативните източници на търсене на електроенергия. Все още не е ясно дали ще има достатъчно чиста енергия, за да се задоволят нуждите на всички.

Какво може да е решението

На пръв поглед решението изглежда просто. Центровете за данни като тези, които Alphabet, Amazon и Microsoft използват, за да предоставят облачни изчислителни услуги, през последното десетилетие са представлявали едва 1-2% от световното търсене на електроенергия. В продължение на години големите технологични хиперскейлъри постигаха все по-голяма енергийна ефективност на своите сървърни ферми, въпреки че световните изчислителни натоварвания се увеличиха. Освен това те са инвестирали много в чиста енергия, за да компенсират въглеродния си отпечатък. В Америка доставчиците на електроенергия за хиперскейлърите са готови да им помогнат. Те преживяха две десетилетия на слабо търсене на електроенергия и са отчаяни за нови източници на растеж. В последните си финансови отчети техните шефове обещаха инвестиции за десетки милиарди долари през следващите пет години, за да осигурят повече енергия за центровете за данни. Миналия месец една такава фирма, Talen Energy, продаде на Amazon център за данни с ядрено захранване за 650 млн. долара. Дотук положението е обещаващо.

Генеративният AI обаче променя естеството на играта. Още от времето, когато бяха работната сила на бума на криптовалутите, графичните процесори - чиповете, на които се обучават и работят модели като ChatGPT, са били пристрастени към енергията. Според Кристофър Уелис от Equinix, която отдава под наем центрове за данни, един хипермащабен сървър преди появата на AI е използват 10 - 15 киловата енергия. Такъв с AI използва 40 - 60 киловата. Не само изчисленията поглъщат електроенергия. Поддържането на рафтовете с графични процесори хладни изисква също толкова енергия. Освен това през последната година много от свързаното с AI търсене на електроенергия идва от обучаващите фундаментални модели като GPT-4 - последното предложение на OpenAI. Широко разпространената им употреба като инструменти - за изследване, за създаване на видеоклипове, за обличане на папата в Balenciaga - може да доведе до още по-голямо натоварване на мрежата. Търсене чрез ChatGPT може да изразходва десет пъти повече електроенергия от търсене в Google.

Бумът на генеративния AI е още в началото си, така че е твърде рано да се правят твърди прогнози. Но обоснованите предположения относно свързаното нарастване на търсенето на енергия са поразителни. В най-високата точка на своя диапазон, казва Международната агенция по енергетика, до 2026 г. центровете за данни могат да изразходват два пъти повече енергия, отколкото преди две години - и толкова, колкото Япония изразходва в момента. Агенцията очаква центровете за данни да представляват една трета от новото търсене на електроенергия в Америка през следващите две години. Рене Хаас, главен изпълнителен директор на Arm, компания за проектиране на чипове, заяви миналата седмица пред Wall Street Journal, че до края на десетилетието AI центровете за данни могат да консумират до една четвърт от цялото американско електричество спрямо 4% или по-малко днес.

В Америка две неща допълнително усложняват ситуацията. Първото е таймингът. Възходът на генеративния AI съвпада с бурното развитие на икономиката - и свързаното увеличение на потребление на енергия. Много потребители на електроенергия искат тя да бъде с нулеви въглеродни емисии, което създава конкуренция за оскъден ресурс. Същото правят и купувачите на електромобили, чийто ръст може да се е забавил, но не е спрял. Второто е предизвикателство за разширяването на мрежата. Въпреки подкрепата на Белия дом, за компаниите за комунални услуги не е лесно да изградят бързо нов капацитет за възобновяема енергия. Те изпитват проблеми с веригата за доставки; според някои сведения доставката на трансформатор отнема три години в сравнение с по-малко от година преди това. Лихвените проценти повишиха цената на вятърните и соларните проекти, което ги прави по-трудни за финансиране. Изграждането на нови далекопроводи е изключително трудно.

Без съмнение ще има творческо мислене. Очевидното решение е да направим графичните процесори по-енергийно ефективни. Nvidia, най-големият им доставчик, твърди, че вече е постигнала това с последното си поколение AI сървъри. По-ефективните чипове обаче могат просто да стимулират по-голяма употреба. Друг вариант, казва Аарон Денман от консултантската фирма Bain, е хиперскейлърите да използват дълбоките си джобове, за да помогнат на компаниите за комунални услуги да преодолеят някои от ограничения на мрежата. Той казва, че истинският проблем може да настъпи през определени части от годината, като например необичайно горещите летни дни, когато американците включват климатиците си. Това означава, че трябва да има малки електроцентрали, които да са в готовност. Вероятността обаче е, че те ще се захранват с природен газ, подкопавайки климатичните ангажиментите на доставчиците на облачни услуги.

Ядреният вариант

Ако се появи недостиг на възобновяема енергия, той ще струва скъпо. Все още никой не знае как генеративният AI ще печели пари. Това, което хората знаят, е, че разходите за придобиване на графични процесори се повишават рязко. Ако цените на електроенергията за употребата им също се повишат, това може да доведе до спиране на растежа. Освен това електрификацията на останалата част от икономиката е силно зависима от разходите; сблъсък за чиста енергия между AI и електромобилите ще повиши цените и няма да е от полза и на двете индустрии. По всяка вероятност стискайте палци мечтата на Олтман за термоядрен синтез да се сбъдне. Но не разчитайте на това.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved