Airbus спечели рекордна поръчка за 500 самолета от индийската IndiGo

Купувачът е най-голямата авиокомпания по пазарен дял в страната

Поръчаните от индийската авиокомпания самолети ще бъдат доставени между 2030 и 2035 г.
Поръчаните от индийската авиокомпания самолети ще бъдат доставени между 2030 и 2035 г.
Поръчаните от индийската авиокомпания самолети ще бъдат доставени между 2030 и 2035 г.    ©  Reuters
Поръчаните от индийската авиокомпания самолети ще бъдат доставени между 2030 и 2035 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нискотарифната IndiGo - най-голямата индийска авиокомпания по пазарен дял в страната, е поръчала 500 тяснофюзелажни самолета Airbus А320, поставяйки рекорд за "най-голямото индивидуално споразумение в историята на търговската авиация". Това обяви европейският производител на самолети Airbus. Така поръчаните от индийския превозвач самолети от този модел достигат 1330, което прави компанията най-големия потребител на самолети А320 в света. Все още не са съобщени финансовите детайли за сделката.

"Никой досега не е правил поръчка от такъв мащаб", заяви Питер Елберс, главен изпълнителен директор на IndiGo, цитиран от Financial Times, и добави, че това "говори за потенциала на индийската авиация и амбициите на IndiGo".

Поръчаните от индийската авиокомпания самолети ще бъдат доставени между 2030 и 2035 г., като Елберс заяви, че компанията "очаква да удвои размера си от днес до края на десетилетието". Авиокомпанията все още не е направила своя избор на двигател.

Миналата седмица Airbus заяви, че очаква най-силен растеж в Азия - главно заради Индия, която остава най-бързо растящият пазар в света, и Китай. Според прогнози на компанията търсенето на пътнически превози в световен мащаб ще нараства годишно с 3.6% през следващите две десетилетия.

Най-голямата индийска авиолиния

Базираната в Ню Делхи IndiGo е основана през 2006 г. и оттогава тя се е превърнала в най-голямата местна авиокомпания по брой пътници. Според доклада за трафика на Главна дирекция "Гражданска авиация" към индийското Министерство на гражданската авиация пазарният дял на нискотарифната авиокомпания за първото тримесечие на годината е достигнал 55.7% спрямо 44.3% за същия период през 2019 г. На далечно второ място по пазарен дял е държавната Air India, която държи само 9% от местния пазар спрямо 12.7% през 2019 г.

Индийският авиационен пазар отчита силно възстановяване след края на пандемията, като през първото тримесечие на 2023 г. пътниците, летели с местни авиолинии, отчитат ръст 51.7% спрямо същия период на предходната година, достигайки 37.5 млн. души спрямо 24.7 млн. за 2022 г.

Все още няма коментари
Нов коментар