🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Латвийската airBaltic започва полети между София и Рига от 2024 г.

Те ще се изпълнават три пъти седмично в периода от 2 май до 26 октомври, а билетите започват от 79 евро в посока

Освен до София латвийската хибридна авиокомпания през 2024 г. стартира полети до още пет балкански столици
Освен до София латвийската хибридна авиокомпания през 2024 г. стартира полети до още пет балкански столици
Освен до София латвийската хибридна авиокомпания през 2024 г. стартира полети до още пет балкански столици    ©  airBaltic
Освен до София латвийската хибридна авиокомпания през 2024 г. стартира полети до още пет балкански столици    ©  airBaltic
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От следващата година София ще има директен достъп до още една балтийска столица, тази на Латвия. От 2 май 2024 г. латвийската авиокомпания Air Baltic Corporation AS, позната като airBaltic, стартира директни полети между българската столицата и Рига. Те ще са три пъти в седмицата - вторник, четвъртък и събота, до 26 октомври, съобщиха от оператора на летището в София "СОФ Кънект".

Билетите са вече в продажба на сайта на компанията, а цените започват от 79 евро в посока. Полетите между българската и латвийската столица ще са с продължителност 2 часа и 30 минути и ще се извършват с Airbus A220-300, който има капацитет до 160 места (през юни тази година българската "България еър" получи първия от общо пет нови самолета от този модел).

Латвийската airBaltic е създадена през 1995 г., като днес е с 98% държавна собственост. Може да бъде определена като хибридна авиокомпания, тъй като комбинира най-доброто от традиционните превозвачи и нискотарифните авиокомпании. Предлага евтини билети в своята мрежа, както и такива за трансферни полети. Лети по над 100 направления в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Кавказкия регион, като това е първата ѝ в България. За компанията работят повече от 2300 души, а флотата ѝ се състои от 42 самолета Airbus A220-300, правеща я една от най-младите в Европа.

Устойчивостта е сред основните ценности на airBaltic и авиопревозвачът успява да намали количеството си въглеродни емисии с 33% в сравнение с 2008 г., като е модернизирала на флотата си и оптимизирала процедурите при кацане.

В началото на годината от управляващото летище Бургас дружество "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" оповестиха, че през 2023 г. airBaltic стартира полети между морския град и латвийската столица. В момента между София и Рига не лети нито една авиокомпания. Няма директни полети и от останалите международни летища в страната - тези в Пловдив и Варна. От столицата и тези летища връзка с латвийската столица е възможна единствено с прекачвания в различни точки из Европа или Бургас, но полетите са налични на сайта на авиокомпанията до средата на този септември.

Още дестинации

Заедно с полетите от Рига до София латвийската авиокомпания пуска редовни полети до още 10 дестинации, като по-голямата част от тях са други балкански столици - Тирана (Албания, която е все по-желана за почивка от редица пазари), Скопие (Северна Македония), Любляна (Словения), Кишинев (Молдова) и Прищина (Косово). Останалите нови полети са от Рига до Аликанте в Испания, както и от Талин (Естония) до Билунд (Дания) и единственото международно летище на Малта, това в градчето Лука, на 4 км от столицата Валета. Не на последно място отново от следващия май стартират полети между Вилнюс в Литва и втория по големина полски град Краков. Последният полет е отново от Рига и лети до Амстердам (Нидерландия), но преди това ще каца и в литовския курортен град Паланга.

Текстът е променен в 14:55 на 31 август като е добавена информация, че от Бургас в момента се изпълняват полети до Рига от същата авиокомпания.