🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Египетската авиокомпания Air Cairo ще лети от Хургада до София

Стартът ще е в края на октомври, а цената на двупосочния билет започва от 230 евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Египетската авиокомпания Air Cairo започва редовни полети от курорта Хургада до София. Новината беше съобщена от специализирания сайт TravelNews, като беше потвърдена пред "Капитал" и от летище София и от генералния агент по продажбите на Air Cairo в България туроператора "Авиат".

Линията ще стартира от 31 октомври, като първоначално ще е до края на март, а в последствие ще бъде удължена и за лятното разписание и ще стане целогодишна. Полетите ще са два пъти в седмицата във вторник и петък, а цената на двупосочния билет с включен 23 килограмов чекиран багаж започва от 230 евро. Следващата стъпка са полети и от Кайро до София.

Управителят на "Авиат" Анелия Кръстева обясни пред "Капитал", че все още резервацията на полети не е възможна през сайта на авиокомпанията, като самите туроператори ще могат да запазват полети за своите клиенти от началото на идната седмица.

Експанзията на Air Cairo

Базираната в Кайро Air Cairo е основана през 2003 г. и е 60% собственост на националния превозвач и най-голямата авиокомпания на страната, Egyptair. Според информация в медиите те попадат в по-високия клас нискотарифен превозвач от познатите в Европа, като предлагат например безплатно кафе и вода.

Превозвачът има вътрешна мрежа от полети и лети до над 40 дестинации в Европа и Близкия изток, като извършва и чартърни полети за туроператори. Освен международното летище Кайро (CAI), Air Cairo работи от четири други египетски центъра - международно летище Хургада (HRG), международно летище Шарм Ел Шейх (SSH), международно летище Сохаг (HMB) и международно летище Борг Ел Араб (HBE) в крайбрежния град Александрия.

В началото на годината излезе новината, че Air Cairo планира да разшири флотилията си до 30 самолета през 2023 г., като през януари получи четири нови самолета - три Embraer E190 и един Airbus A320neo, които се присъединиха към флотилията от 16 Airbus A320 и четири ATR 72-600.

Растежът е свързан с целта на Египет да възстанови туризма в страната до нивата му преди пандемията и след това, като компанията разширява дейността си в Европа. Air Cairo наскоро е обявила серия от нови допълнения към маршрутната си мрежа от Хургада. Полетите до Будапеща са били възобновени през декември 2022 г. за първи път от пандемията, а тези до Милано и Неапол през март 2023 г.

Всички в Египет

През тази пролет Египет се открои като топ дестинация за българите, като дестинацията успя да предложи доста атрактивни оферти.

Към края на март летище София съобщи, че пет авиокомпании и пет от най-големите български туроператори са заявили рекордните 993 чартъра от летище София до Турция, Египет и Тунис за сезона от март до октомври.

Полетите по изчисление на TravelNews са повече в сравнение с предпандемичната 2019 г. и се осъществяват от българските авиокомпании BH Air, Bulgaria Air, European Air Charter и турските Corendon Airlines и Free Bird Airlines и се организират от най-големите туроператори - "Абакс", "ТЕЗ тур България", "Онекс тур", "Аква тур БГ" и "Премио травел България".