🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ryanair намалява цените на билетите заради спор с Booking и други онлайн платформи

Нискобюджетната авиокомпания заяви, че изключването на полетите от сайтовете за резервации ще доведе до празни места в самолетите й

Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри критикува агенциите за високата надценка, която слагат върху билетите на авиокомпанията
Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри критикува агенциите за високата надценка, която слагат върху билетите на авиокомпанията
Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри критикува агенциите за високата надценка, която слагат върху билетите на авиокомпанията    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри критикува агенциите за високата надценка, която слагат върху билетите на авиокомпанията    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ryanair заяви, че ще намали цените на билетите, и предупреди за празни места в самолетите си, след като няколко водещи онлайн агенции за продажба на билети "внезапно" спряха да продават полетите на нискотарифния превозвач. Съобщението е следствие от години на напрежение между Ryanair и онлайн агентите, които авиокомпанията определи като "пирати" и ги обвини, че вземат комисиони за билетите и допълнителни услуги към резервациите, като например багаж или резервация на места.

В сряда Ryanair заяви, че в началото на декември "повечето от по-големите" сайтове, включително Booking.com, Kayak и Kiwi, внезапно са премахнали от продажба нейните полети. И трите компании не направиха коментар.

Ryanair очаква промените да доведат до малък брой допълнителни свободни места в полетите й през декември и януари и добави, че е намалила цените на билетите, за да насърчи повече хора да летят с превозвача. Но авиокомпанията обяви, че не очаква "съществено" въздействие върху прогнозата си за броя на пътниците или печалбата през настоящата финансова година, която приключва през март, съобщава Financial Times.

Анализатори от брокерската компания Davy заявиха, че съобщението представлява "краткосрочна турбуленция" за авиокомпанията, но не смятат, че ще се отрази на печалбата. Ryanair заяви, че решението на туристическите агенции да спрат да продават полети е "добре дошло" и че техните продажби "представляват само малка част от резервациите на Ryanair". Ryanair отдавна се бори с онлайн туристическите агенции, които й пречат да работи директно с клиентите си.

Според Rуanair решението на агенциите е предизвикано от натиск от национални агенции за защита на потребителите или заради несъгласие с новите мерки за верификация на авиокомпанията.

Майкъл О'Лиъри, главният изпълнителен директор на Ryanair, критикува агенциите за високата надценка върху билетите на авиокомпанията. В миналото групата се е оплаквала, че агенциите дават неправилна информация относно пътниците на авиокомпанията. От друга страна, агенциите са изразявали недоволство от отношението на Ryanair към клиентите си, включително и мерките за верификация за закупен билет. Според тях авиокомпанията принуждава пътниците си чрез трети сайт да дадат лична информация и да се снимат.

Ryanair каза, че някои "честни/прозрачни агенции като Google Flights, които не добавят скрити надценки", продължават да продават полети на Ryanair. Друга такава агенция е On The Beach, която спечели дело във Върховния съд на Великобритания и получи 2 млн. евро - средства, които авиокомпанията не й е изплатила по време на пандемията от COVID-19.

Ryanair съобщи, че е превозила 12.5 млн. пътници през декември, което е ръст от 9% в сравнение със същия месец година по-рано. Конкурентът й Wizz Air е обслужил 5 млн. пътници през миналия месец, което е с 19% повече на годишна база.

Все още няма коментари
Нов коментар