🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скъпото самолетно гориво може да удари резултатите на европейските авиокомпании

Войната между Израел и "Хамас" доведе до отмяна на полети и по-скъп петрол

Печалбите на авиокомпаниите в цяла Европа нараснаха в резултат на желанието на клиентите да плащат високи цени на билетите.
Печалбите на авиокомпаниите в цяла Европа нараснаха в резултат на желанието на клиентите да плащат високи цени на билетите.
Печалбите на авиокомпаниите в цяла Европа нараснаха в резултат на желанието на клиентите да плащат високи цени на билетите.    ©  Reuters
Печалбите на авиокомпаниите в цяла Европа нараснаха в резултат на желанието на клиентите да плащат високи цени на билетите.    ©  Reuters

Големите европейски авиокомпании са готови за още един отличен тримесечен сезон след лятото на рекордни пътувания след пандемията, но сътресенията в Израел, вторичното въздействие на цените на петрола и опасенията за глобална рецесия могат да помрачат перспективите.

Според анализаторите силният ръст на приходите за третото тримесечие ще се дължи на натовареното лято и прогнозите за голямо търсене през останалата част от годината, дори и при запазване на високата инфлация и повишаването на цените на горивата.

""Особено Атлантика беше много силен... вътрешноевропейските пътувания се развиват много добре", казва пред Reuters авиационният анализатор Джеймс Халстед, като добавя, че ограничените самолети означават, че цените на билетите могат да останат високи. "Имаме ограничаване на капацитета и същевременно силно базово търсене."

Британската компания easyJet заяви по-рано този месец, че иска да увеличи печалбата си повече от два пъти и да разшири флота си, въпреки че цените на горивата могат да означават по-високи цени на билетите.

Но повишената геополитическа нестабилност след нападенията на палестинската групировка "Хамас" в Израел на 7 октомври, която доведе до отмяна на полети, по-високи цени на петрола и притеснения за потребителските нагласи в Европа, може да натежи на прогнозите на авиокомпаниите.

Собственикът на British Airways - IAG, и Air France-KLM станаха последните авиокомпании, които се възползваха от повишеното търсене на пътувания за развлечение и отчетоха рекордни печалби през лятото. IAG отчете 43% увеличение на оперативната печалба за третото тримесечие до 1.75 млрд. евро, което е второ поредно тримесечие с рекордни резултати.

"През третото тримесечие видяхме устойчиво силно търсене по всички наши маршрути", каза главният изпълнителен директор на IAG Луис Галего. Авиокомпанията, която също притежава Aer Lingus и Iberia, отчете особено силен интерес за пътувания през Атлантика и до дестинации за отдих в Европа.

Конкурентът Air France-KLM съобщи, че оперативната му печалба е достигнала рекордните 1.34 млрд. евро през третото тримесечие, което е с 31% повече от година по-рано, водена от силните резервации през лятото.

Резултатите от две от най-големите авиационни групи в Европа подчертават бързото възстановяване на индустрията от прекъсването на пандемията COVID-19.

Повишаването на цената на петрола и нарастващата геополитическа несигурност обаче повдигнаха въпроси относно трайността на възстановяването и акциите на авиокомпаниите паднаха от лятото насам. Галего каза, че резервациите за останалата част от тази година са "положителни" и ранните знаци за 2024 г. са "в съответствие" с очакванията.

"Доволни сме как се представя бизнесът. ... [но] ние много съзнаваме геополитическата и макроикономическата несигурност."

Както IAG, така и Air France заявиха, че не е имало значителен удар върху резервациите от напрежението в Близкия изток. Но главният финансов директор на IAG Никълъс Кедбъри заяви, че укрепването на баланса на компанията ще бъде "приоритет" през следващата година, за сметка на изплащанията на акционерите, отчасти поради несигурната перспектива. Нетният дълг е намалял с 22% от 10.4 млрд. евро до 8 млрд. евро през първите девет месеца на годината.

Печалбите на авиокомпаниите в цяла Европа нараснаха в резултат на желанието на клиентите да плащат високи цени на билетите. IAG каза, че приходите от единица пътник - мярка за средните приходи на километър полет, са с 25% по-високи в сравнение с 2019 г.

Това позволи на авиокомпанията да отчете по-високи печалби, въпреки че оперира с по-малка мрежа от полети, отколкото преди пандемията.

По-високи разходи за гориво

Някои авиокомпании вече предупредиха, че нарастващите разходи за гориво ще повишат цените на билетите или ще намалят бъдещите приходи.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри каза, че превозвачът е плащал 65 долара за барел за реактивно гориво миналата година, докато сега е хеджирал на 89 долара за барел. Той предвиди, че цените на билетите може да се покачат със среден едноцифрен процент преди Коледа.

Finnair отчете лек удар в печалбите поради разходите за гориво. "Не сме достигнали тавана по отношение на цените, ако цените на самолетното гориво продължат да бъдат по-високи за продължителен период от време", каза Топи Манер, главен изпълнителен директор на Finnair.

Много ще зависи от това колко добре са хеджирани авиокомпаниите. "Това може да бъде ключов фактор за разграничаване на цените и доходността тази зима", каза един инвеститор. Но също така не е ясно дали по-високите цени ще ограничат желанието на хората да пътуват.

"Вече получихме коментар от САЩ, който предполага, че летните трансатлантически ценови тенденции продължават и през зимата, така че не би трябвало да изненада пазара, ако европейските превозвачи кажат същото", каза анализаторът Нийл Глин, управляващ директор на Air Control Tower .

Освен ако икономическите и геополитическите перспективи не се влошат, 2024 г. може да бъде още една силна година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    imaligoogle_hr avatar :-?
    imaligoogle_hr

    Що, санкциите нали работеха? :)

    Нередност?
Нов коментар