🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вероника, която покори световните музикални върхове и се завърна в България

Виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова основава фестивал в с. Дебнево, въвежда иновативни практики в местното училище, а отскоро е в управлението на община Троян

Вероника Тодорова пред любимото й Основно училище "Иван Вазов" в с. Дебнево
Вероника Тодорова пред любимото й Основно училище "Иван Вазов" в с. Дебнево
Вероника Тодорова пред любимото й Основно училище "Иван Вазов" в с. Дебнево    ©  Надежда Чипева
Вероника Тодорова пред любимото й Основно училище "Иван Вазов" в с. Дебнево    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От миналата година в екипа на дългогодишния кмет на община Троя Донка Михайлова има ново попълнение - Вероника Тодорова. Тя заема поста зам.-кмет по образование, култура, демографска политика, здравеопазване и социална политика. За обикновения човек името на Вероника може да не говори нищо, но в музикалните среди тя е известна като една от най-добрите акордеонистки в света. Преди да се завърне в България през 2020 г., Вероника е живяла почти 20 години в Германия, където дирижира оркестър, ръководи различни музикални проекти, преподава в две музикални училища и изнася средно по 170 концерта на година.

"Завърших музикалната академия в Дармщат, Германия, с класическа музика, инструментална педагогика, акордеон и пиано, а преди това имах възможността да се докосна и да заобичам джаза чрез майстор Ренцо Руджери, една от най-ярките звезди на световната джаз сцена, при когото учих три години в Италия", разказва Вероника. Тя е носител на куп музикални отличия от световни първенства в Германия, Италия, Швейцария, Норвегия, Финландия и др. "Тези неща вече нямат голямо значение за мен", казва с усмивка музикантката и допълва, че в живота й вече има по-важни събития. "За един млад изпълнител такива конкурси могат да служат като мотивация за сериозна и стабилна подготовка. Но когато човек иска наистина да прави изкуство, едно такова съревнование е изцяло излишно, може би дори вредно."

Jam on the river

Успехите на световните музикални сцени са само една от многото причини Вероника да получи покана да се присъедини към екипа на кмета на Троян. "През 2018 г., когато все още живеех в Германия, ми хрумна лудата идея, че искам да създам в малкото село Дебнево Международен фестивал на музиката и изкуствата", казва тя. Тодорова е родена в Плевен, но е израснала в Дебнево - родното село на майка й. "Това е едно магическо място", посочва Вероника. За много хора идеята й да кани световни и местни музикални величия на фестивал на поляната в с. Дебнево наистина звучи ако не налудничаво, то поне амбициозно. "Никога няма да забравя, че един от първите хора, които ме подкрепиха и ме попитаха от какво имам нужда, беше кметът на Троян г-жа Донка Михайлова", спомня си Вероника.

Така през 2019 г. се ражда международният фестивал Jam on the river. "Миналата година се радвахме на около 10 000 души публика, което е много голямо нещо за събитие, което не е свързано с поп, мейнстрийм рок или нещо такова, а с джаз и етно. На сцената се качиха големи формации и оркестри като Плевенска филхармония, Веско Ешкенази, Теодосий Спасов и др.", спомня си Вероника и допълва, че успехът се дължи до голяма степен и на подкрепата на община Троян. "Така се запознахме с г жа Михайлова и предполагам, че моята работа като организатор на този фестивал, до миналата година единствен, й е доказала, че съм дисциплиниран човек. Смея да твърдя, че имам доста опит и познания в сферата на културата, изкуството и в образованието", казва още Вероника.

Завръщане към корените

Думите й са подкрепени от факти. След първото издание на Jam on the river и събитията около ковид Вероника решава да се прибере в България и по-точно в с. Дебнево: "Прибрах се с ясната идея, че не искам да живея никъде другаде, искам моята дъщеря да расте точно на това място, да учи в училището, в което аз съм учила, да се къпе във вировете на река Видима, в които и аз съм се къпала и съм играла с приятели, да възпитам у нея силна връзка с общността и със земята. Така се върнах в с. Дебнево и първото нещо, с което се захванах, беше да преподавам в местното училище."

По онова време в основното училище "Иван Вазов" в селото има почти 40 деца. "Срещнах един изключително сърдечен и професионален екип от учители и педагози, които веднага прегърнаха моя метод", казва Вероника. Той се основава на експеримент от 90-те в Берлин, описан в книгата на Ханс-Гюнтер Бастиан, който доказва, че децата, които изучават музикален инструмент в началните класове, дори при намалени часове по математика и литература, след 4 години показват по-добри резултати от децата, които не са свирили изобщо. "Така стартирахме тази идея за иновативно училище и успяхме да я осъществим. Училището получи този статут от МОН. Всички деца от първи до четвърти клас изучаваха пиано или акордеон, като часовете бяха част от учебния план." Това носи огромно удовлетворение и радост на Вероника, която преподава в селото в продължение на две години. След това идва предложението за заместник-кмет.

"Много се изненадах, призна Тодорова, която към онзи момент не е много уверена, че постът е за нея. Кметът Донка Михайлова ми каза: знаеш колко години съм тук и колко богат опит имам. И повярвай ми, мога да преценя и смятам, че ти ще се справиш, стига да искаш." Така Вероника, която се определя като изключително активен и динамичен човек, приема поредното предизвикателство. Освен по общински дела в момента тя работи по подготовката на новото издание на Jam on the river, което ще се проведе на 2 и 3 август в с. Дебнево, както и по специален концерт на свещи в центъра на Троян по случай Часа на Земята на 23 март.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар